Két civakodó közt a harmadik

Full text search

Két civakodó közt a harmadik
Mindezekből a harcokból Tököli Imre a maga hívei csapatjával folyvást kimaradt. A szávai Cigányszigetnél volt találkozás óta mindig félre tudott állni.
De egyszer mégis tudatta a közellétét, éspedig igen tréfás módon.
Belgrád ostromakor valami száz török hajó megindult a Dunán lefelé, megrakva gazdag török urakkal és kereskedőkkel s azoknak az értékes portékáival.
A Vaskapu táján észrevette a lefelé evezőket Veterani, aki az oláh partot tartá megszállva, s rájuk riasztott, hogy ha váltságdíjat nem fizetnek, mind elfogja őket! Pedig nem voltak hajói, hogy bemehetett volna értük a Dunába, lóháton pedig bajos lett volna gályákat ostromolni a Vaskapu örvényei között.
Hanem hát a törökök ezt a hiányosságát nem tudták; megszeppentek nagyon, s elkezdtek alkudozni a váltságdíj felől. Végre megegyeztek kétszáz erszényben. Minden erszény ezer tallér. Ennek az átvételére a szerb partnak egy pontja lett kijelölve, ahová Veterani biztosai átjöttek csónakon.
Tököli azonban neszét vette ennek a vásárnak, s mikor legjobban számlálnák a sok pénzt, hirtelen előrontott a lovasaival a füzesből, szétkergette mind a két vásáros félt: adót, vevőt, jobbra-balra: az ottmaradt pénzt pedig lóhátra rakta, s elvitte magával. Legalább volt neki mivel fizetni a katonái zsoldját.
A török menekvők aztán, több pénzük nem levén, hogy újra leszámlálják Veteraninak a váltságdíjat, kénytelenek voltak – ingyen odább menni. Csak akkor vették észre, hogy mind a ketten meg vannak tréfálva.
Hisz Veterani úgysem bírja őket feltartóztatni.
És így ezúttal bebizonyodott, hogy „inter ous litigantes tertius gaudet”. (Két veszekedő közt a harmadik mulat.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir