Rezső trónörökös írószobája

Full text search

Rezső trónörökös írószobája
Az egész fejedelmi írószoba az összeállítás ízlése és pompája által érdekes; de még inkább azzá lesz, ha az egyes alkatrészeknek a provenientiáit megismerjük. Mert ez a szoba nem úgy van felszerelve, ahogy azt egy udvari szőnyegész (aki érti a szakmáját, s akinek az az utasítása, hogy „kerüljön, amibe kerül”) a legdrágább kereskedőktől összevásárolja; itt minden tárgyhoz valami emlékezet van kötve: elkezdve a kárpitmennyezetet tartó királysastól, amelyet a trónörökös maga ejtett el. A többi is mind tanulságos és regényes utazások szerzeménye, keleti uralkodóknak, szabad nomád törzsek emírjeinek tiszteletajándéka, amiket pénzen meg nem lehet venni, csak kölcsönös fejedelmi munificentia árán; köztük olyan ritkaságok, amelyekhez egész magyarázat kell. Minden bútordarab, fegyver, szőnyeg, edény egy-egy történetről beszél, s magával hordja azt a kiterjedt horizont, amelyet a trónörökös maga előtt kibontakozni látott.
A sors a magasan született férfiaknak szokott osztogatni állásukhoz való ajándékokat: Rezső főhercegnek gondolatokat adott. Egy gondolkozó fejedelmi sarj! Nem mindennapi tünemény. És aki a gondolatait szereti másokkal közleni, és óhajt a mások gondolataival is megismerkedni. Aki akarja látni és hallani az igazat, a valót, aki nyílt szívet tár az őszinte beszéd elé; ki az ellenvéleményt provokálni bátor, s leküzdi, ha az övé az erősebb; de enged neki, ha azt találja helyesnek.
Ott, annál a kis íróasztalnál szokott a trónörökös értekezni nagy népismei műve szerkesztőivel, mikor azok mind a ketten Bécsben vannak. (Máskor viszont Budapesten fogadja mind a kettőt.) A trónörökös semmiféle magántitkárt, írnokot nem tart: maga írja a leveleit, munkáit, és oly korrekt irállyal, hogy azokban soha egy törlés, igazítás elő nem fordul, még ha magyarul vannak is szövegezve az „Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben” szerkesztésénél, mondhatni, hogy a legnagyobb gond terhét a trónörökös vállalta magára. A cikkek az első fogalmazásban az ő kezébe kerülnek, s azután a felügyelőbizottságok, az egyes szaktudósok észrevételeivel megint vissza; végre kiigazított, kiegészített alakban újra megjelenik a legfelső szerkesztő előtt, aki aztán a legőszintébb és tárgyilagosabb bírálatot gyakorolja mindannyi fölött, s amíg egyrészt meglepő szakismeretével imponál, másrészt a kettős szerkesztőség között támadható véleménykülönbségeknél ritka tapintattal tudja mind a két félt megnyugtatólag kiegyenlíteni.
Ha egy költő, egy professzionátus író előszeretettel van az íróasztala iránt: az rendes tünemény; ahhoz szokott, abból él; de a trónörökösnek egyéb hivatása, egyéb gyönyöre is van. Hivatása hadvezérré avatja; gyönyörűsége a vadászat. Mind a kettőhöz hideg vér, kemény idegzet, edzett testalkat kell. S ezekben a legjava jutott Rezső főhercegnek. Ő, aki éjfélben fölkel, és nekiindul a havasoknak, nádasoknak, egy könnyű kabátban, kezében egycsövű fegyverrel, melynek lövése bizonyos halál; nem kísérve mástól, mint gyakran egy ismeretlen, vad, idegen vezetőtől, s dacolva zivatarral, leküzdve nehéz fáradalmakat; gyönyörnek találja mindazt, ami egy közönséges tudóst menten a halhatatlanságra vezetne – a másvilágon; hogy másnap rögtön az íróasztalához ülve, legmagasabb élvezetét keresse abban, amihez forró vér, érzékeny idegek, andalgó képzelet szükségesek: az irodalmi foglalkozásban; hogy egyik nap hadseregeket vezényeljen, másik nap a szellem táborait vezesse: ez, ami rendkívüli.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir