I. (A móri csata. A császáriak tervei. Elfogott térkép. A csatavesztés okai)

Full text search

I. (A móri csata. A császáriak tervei. Elfogott térkép. A csatavesztés okai)
A móri csata elveszett.
Mégpedig oly elhatározólag: hogy többé a Dunán túl derék ütközetet elfogadni lehetetlen.
Perczel seregének összeszedhető része Fehérvárig vonult vissza, egyes maradékerők egész Pestig futottak.
A kormány a leverő hírt jónak látta a közönséggel tudatni, rövid falragaszban hirdetve: hogy Perczel hadserege szétveretett, s e hír hatását ama másik által enyhítve: hogy Bem Kolozsvárt elfoglalta.
A közönségre nézve ez utóbbi hír nincs akkora hatással, mint a kormányra.
A horvát bán egy elfogott futárjánál több iratok között egy kisded mappát találtak, melynek sajátságos jegyeiből körülbelöl ki lehete találni a császári seregek operacionális tervének főbb momentumait.
Nyolc táborhely volt e mappára rajzolva, hihetőleg koncentrálási helyek:
1. Nagyszombat. – Kassa. – Szatmárnémeti.
2. Fehérvár. – Kolozsvár.
3. Soron. – Titel. – Temesvár.
E nyolc táborhely mintegy paralelogramm fogja körül a magyar csaták színhelyeit.
A mappára még két város neve volt fölírva, egyéb semmi. A többi csak színekkel volt sajátszerűleg illusztrálva.
E két város: Pest és Debrecen.
Tehát a császáriak jó előre sejték: hogyha a magyar kormány Pestet elhagyni lesz kénytelen, Debrecent választandja centrumul.
Ide céloztak Puchner, Urban és Wardener tábornokoknak összhangzó működései: hogy míg e három pont: Nagyszombat, Fehérvár, Sopron – a kormányt Pestről kimanővírozza, addig Kolozsvár és Szatmárnémeti a Debrecenbe vonulhatástól fossza meg, – Kassa azalatt Lengyelország felől zárja el az utat. – Titel és Temesvár pedig az aldunai seregekkeli egyesülhetést akadályozza.
E terv már odáig ki is volt víve: hogy Kolozsváron Wardener tábornok székelt, Szatmárnémetitől pedig nem messze volt már Urban, midőn Bem közbejötte nagyszerűen megfordítá a dolgok menetelét. Szatmár és Kolozsvár felmentése után Debrecen minden veszélyen kívül esett.
A kormányra nézve tehát a móri csata veszteségéért kárpótlást nyújtott Bem előrehaladása. –
A móri csatával egyébiránt senki sem bírt tisztába jönni. Némelyek Perczelt, mások Görgeyt okolták, noha ezúttal sem egyik, sem másik nem viselte a hibát, még csak a kormány sem. Úgyszólván senki sem volt vétkes.
Az egészet az akkori hadjáratok organizálatlansága okozta.
Először határvédő harcot akart a kormány folytatni.
Mindenütt: hol a császáriaknak hadgyülekező helyük volt, figyelő hadseregeket állított fel, s ezáltal erejét szétosztotta, s alkalmat adott a különböző hadtestek vezetőinek azon pretenziókra, miszerint mindenik önállóan működő s csak a kormánytól függő hadvezérnek tartotta magát.
Az egyes hadjárat egy összefüggő tervnélküli defenzív harc volt, semmi egyéb, mint Vetter szavaiként „az ellenfél mozdulatainak rossz kopírozása”.
Görgeynek rég terve volt e határvédő harccal felhagyni s a magyar hadseregeket Győrnél koncentrálni, mely tervét azonban a kormány mindaddig el nem fogadta, míg kényszerítve nem lőn rá.
Egy napon tudtára adta Görgey a kormánynak: hogy a császáriak csatarendben állanak herceg Windischgraetz vezénylete alatt, „ugyanannyi regimentet állítva síkra ő ellene, ahány eskadront bír ő azok ellen kiállítani”.
E hírre gyorsan megváltoztatta a kormány eddigi haditerveit. Perczelnek parancsot adott: hogy vonuljon Győr alá a Muraközből, s az aldunai táborból tartalékseregül a legjobb ezredeket rendelte föl Pestre.
Görgey tehát levonult Győrbe, ott Perczelt bevárandó.*
E levonulásnál különösen kitüntette magát az Inczédi-zászlóalj. A császári lovasság erős sokkal támadta meg egy ízben az utócsapatot, mely rohamot a nemzetőrség és a velök volt huszárok nem bírtak kiállani, a 11-ik zászlóaljnak is „jobbra át”-ot vezényelt az őrnagya, de nem jobbra át, hanem előre! – kiáltának azok, s vezényszó ellen szuronyszegezve álltak ki a lovasság elé, s azt visszanyomták. Nélkülök a csapat ágyúi ott vesznek.
Azonban egy éjjel a Győr körüli mocsárok, mik eddigelé természetes védői voltak e helynek, mind befagytak, a pozíciót többé nem lehetett és nem is volt miért tartani, Görgey ott nem várhatta be többé Perczelt. * Hanem levonulva a Vértes hegyeknek, ott egyesült vele.
A Győr alól elvonulás oly váratlanul esett meg: hogy sok részben dezorganizált seregből kilenc huszár Görgey éjjeli elvonulta után ottmaradt egy borházban, s csak akkor ébredt föl, midőn a császáriak már vonultak be Győrbe. Hirtelen pisztolyt, karabint ragadt mind a kilenc s egyedül közébe tüzelt a bejövő seregnek. Néhány perc alatt leverték mind a kilencet, kik egymagukra képesek voltak az ellenfél egész hadseregét megtámadni.
Amennyiben tudniillik a két hadtest egy vonalba jutott, anélkül: hogy egyiknek mozdulatai a másik által szabályozva lennének. A pozíció erős volt, a kormány parancsot adott mindkét hadvezérnek a megütközésre.
Görgey reprehentált a parancs ellen, tudósítva a kormányt az ellenfél túlnyomó erejéről, a magyar seregnek tizenegyezer emberreli megfogyásáról, mely sereg Komárom várőrségeül hagyatott hátra s tanácslá, hogy azon pozícióban magukat mindaddig offenzíve tartva, míg az aldunai tartalékcsapatok megérkeznek, ne ereszkedjenek derék ütközetbe.
A kormány átlátta az állítások valóságát, azonban mielőtt Perczelnek ismét kiadhatta volna az ellenkező parancsot, – az egész jóhiszemben kiáll a síkra egyedül működő hadtestével az egész ellentáborral szemben.
Maga a csatatér sem volt rá nézve különösen kedvező. Két erdős hegy között egy teknőalakú völgy, mely védelemre igen széles, megveretés esetében igen keskeny.
Serege közt egyedül a tüzérség és nagyobbára intelligens fiatalsagból alakult Zrínyi- és Hunyadi-zászlóalj volt kitűnő, de ezeknek ellentéteül vele volt a Prinz von Preussen című sorezred és az I. számú huszárezred, fegyelmetlenségéről mindkettő nevezetes.
A csata kezdetén némi előnyök kezdtek rá nézve mutatkozni, mindaddig, míg csak az ágyúk dolgoztak.
Azonban megjelenik a csata helyén Ottinger tábornok egy túlnyomó lovasosztállyal, a birodalom két legkitűnőbb vasasezredét vezetve.
A huszárság ellentállása nem soka tartott, egy része rendetlenül megfutott, más része verekedve-viaskodva hátrált, alig bírva kimenteni a tábornokot, kinek élete a csatában a legnagyobb veszélyben forgott.
Az ágyúk magukra hagyattak, csak a tüzérek nem futottak el tőlök, midőn minden veszve volt már, kartácsra töltöttek, s folyvást tüzeltek a közelgő lovascsapat közé.
A golyók utcákat törtek maguknak a dandárban, de azért zavartalanul közelgett az, egypár lövés után a tüzérek kardot rántva víttak, úgy estek el ágyúik mellett.
Még a Zrínyi- és Hunyadi-zászlóalj állt azután egy ideig ellent kétségbeesetten, ez ellentállás fedé némileg a sereg visszavonultát. E csata után a két zászlóaljból egyet csináltak, annyira megfogyott mind a kettő.
Perczel kétségbeesetten jutott Fehérvárra. Mondják: hogy keservesen sírt.
Siratta elvesztett katonáit és elvesztett csatáját.
Görgey rögtön küldött segélyére egy hadosztályt, amint az ágyúzást hallá. Későn volt, de mégis elég jókor arra: hogy a szétvert hadat fölvegye s megmentse a semmivé lételtől.
A csata elvesztésének hibája okvetlenül azon balfogásban keresendő: hogy a két hadseregnek nem volt egy fővezére, s hogy mozdulataikat egy, a hely színétől távol levő haditanács igazgatta.
E csata elveszteért sem Perczel, sem Görgey soha haditörvényszék elé nem állítattak, sőt mindenikre még nagyobb sereg bízatott, mint azelőtt, mi állításomat szinte igazolni látszik.
– A haza elveszett! – monda Perczel a csata után kétségbeesetten. Két héttel későbben pedig azt állítá: hogy „egyedül ő van hivatva a haza megmentésére”.
És egyik szava sem teljesült.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir