XIII. (Kassai csatavesztés. Mészáros csatatűzben. Honvédtisztek. Szemere buzgalma. Klapka föltételei a vezérség elvállalásakor. H…

Full text search

XIII. (Kassai csatavesztés. Mészáros csatatűzben. Honvédtisztek. Szemere buzgalma. Klapka föltételei a vezérség elvállalásakor. Haditaktikája. A Don Miguelek. A csata megfordul)
A kassai csata szerencsétlenül ütött ki.
Dacára a legügyesebb vezényletnek, minden személyes bátorsága mellett a hadügyminiszter elveszté az ütközetet egykori principálisa ellen.
A csata eleinte a legnagyobb tűzzel folyott, a magyar újonc seregek egész annyira közeledtek az ellenfél ágyúihoz: hogy a lőponton már belül voltak, ahol a golyó nem érheté őket többé, akkor egyszerre valami névtelen ijedtség lepé meg az egész tábort, egy pillanat alatt visszafordult mind és elkezde szaladni.
A fővezér elébök állt, leült a földre, mutatva: hogy itt nincs mitől megijedni, biztatta, fenyegette őket, sírt, könyörgött, mind hasztalan, a felbomlott rendet többé helyreállítani nem lehete.
A sereg, anélkül: hogy holtakban nagy vesztesége volna, teljesen szétfutott inkább, mint szétveretett.
Visszatértében egy temető árkában 32 honvédtisztre bukkant a vezér, kik a csatát nem látták célszerűnek nézni.
Így lehetetlen volt győznie.
Amint hazaérkezett, szomorúan jött maga jelenteni a hongyűlésre: hogy a csatát elveszté.
– Szeretnék – úgy monda – pincéből beszélni fel: hogy ne láttassék arcom pirulása.
A megfutott tömeget a jelenlevő országos biztos, Szemere példátlan energiával szedte ismét össze, faluról falura járt az elfogatás veszélyei között a honvédeket ismét összecsoportosítandó, nehány nap múlva a vert had csakugyan átjutott Tokajnál a Tisza túlpartjára, aholott is a tüzérparancsnok a gyönyörű hidat jónak találta maga után leégetni, azon időben, mikor a Tisza egész Becskerekig be volt fagyva mindenütt…
Mészáros nem akarta a vezényletet felvállalni többé.
A kormány tehát Klapkát kínálta meg a felső-tiszai sereg vezényletével, akkor még névtelen fiatal tisztet, de akinek legelső szavaiból ki lehete ismerni: hogy aziránt, amit tenni akar, tiszta öntudata van.
Csak azon föltét alatt vállalta el a vezérséget: ha megengedtetik neki minden tisztet, akit gyöngének talál, helyéről elmozdítani, s mindenkit személyválogatás nélkül főbe lövetni a legkisebb kötelességmulasztásért.
A kormány helybenhagyta kívánságait.
Klapka átvette a sereg kormányzatát, s négy nap múlva a kassai csata után ütközetre került a dolog a győzelmekhez szokott Schlik tábornokkal.
Klapka nem tett úgy, mint Mészáros, ki a legjobb csapatjait előre küldé s a kétségesebbeket tartalékul hagyta, hanem elöl állítá az újoncokat, a legelső tűzbe, mögöttük állítá fel a Don Miguelek zászlóalját,* mely akkor érkezett meg a bánáti csatatérről, győzelemhez szokottan.
Mikor a Don Miguelek megérkeztek a táborba, s látták a levert, elcsüggedt arcokat, merész önbizalommal mondták: „nem kell már félni, itt vagynak a Don Miguelek”.
 
Azután tudtára adatta mindenkinek: hogy aki a csatából megfut, arra bizonyos halál vár.
A Don Miguelek ilyenformán biztatták az újoncokat:
– Ha előrehaladtok, nagyon bizonytalan: hogy odaát ölnek-e benneteket, de ha elfuttok, már akkor bizonyos: hogy mi fogunk megölni.
S kiállottak a csatatűzbe az eddig csak futásban gyakorlott zászlóaljak, – a császáriak átjöttek a jégen, az újonc honvédek összecsaptak velök, bizalmat kaptak önmagukhoz, visszanyomták őket a Tisza jegére, ott a jég hátán szuronycsatát víttak, győztek, ellenfeleiket átverték a túlsó partra, rájok gyújtották a várost, onnan is kiűzték, másnap, harmadnap ismét verekedtek velök, ismét győztek, visszanyomták Tarcalig, – Keresztúrig, elfoglalták Kassát és attól fogva nem futottak el a csatatérről soha.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir