Diósy Ferencznek

Full text search

Diósy Ferencznek
Collegno (al Baraccone), 1880. február 2.
Tisztelt Uram!*
Diósy Ferencznek Nagyvárad. K. F.
Három hónap óta csak most szakíthatok el adott szavamhoz kötött elfoglaltságomból annyi időt, hogy időközben érkezett leveleimet átnézhettem, s a választ igénylőkre felelhetek.
Nagyon sajnálom, ha e késedelem tisztelt Uraságodnak kellemetlenséget okozott,* szivességnek veendem, ha nekem azt megbocsátandja; de méltóztassék kérem elhinni, hogy hirlapilag tett nyilatkozatomtól el nem térhettem, mert nem sokat mondok, legalább is százra megyen azoknak száma, a kik magukra nézve egyenként kivételt kivántak, kénytelen voltam a felvett szabályhoz ragaszkodni.
Azon támadt kételyek eloszlatása végett, hogy e lobogót talán el sem küldtem, vagy helytelenül indítottam útnak, kénytelen voltam hazánk nagy fiát, daczára a közzétett nyilatkozatának (hogy privát levelekkel ne terheljék, mert elfoglaltatása következtében azokra válaszolni ideje nincs) megkeresni, hogy röviden tudatná: kezeihez jutott-e a lóbogó vagy nem? Diósy
A mi magát a fenforgó tárgyat illeti, a zászlót, melylyel a nagyváradi polgárság névnapom alkalmával megtisztelt s melyet ennek megbizásából Uraságod nekem elküldeni szives volt, hiba nélkül a rendes időben kezemhez vettem. Ugy emlékszem, hogy a vétel után 10–15 napra minden esetre még szeptemberben válaszoltam is. – Nem állítanám ezt ily bizonyossággal, ha pusztán köszönetnyilvánításra szorítkozott volna válaszom, mert így meglehet, hogy a szándékot a végrehajtással összetéveszthetné túlterhelt emlékezetem, hanem van egy körülmény, mely biztos támpontot nyujt. Ép azon időben indult meg az iparpártoló mozgalom. A székesfehérvári gyűlésen véleménykülönbség fordult elő a felett, vajjon tanácsos-e az iparpártolási társas mozgalomban a védegylet eszmét is felvenni, természetesen nem a hajdani alapon, hanem a viszonyokhoz alkalmazottan.
Helfy képviselő úr felszólított volt, közölném vele a tárgy felőli nézeteimet. Felszólítása akkor még nem volt inopportunus, mert azon időben még nem voltam törvény által a magyar nemzeti kapcsolatból kizárva, tehát tolakodás nélkül hozzászólhattam a közügyekhez.
Nekem akkor már tudomásom volt a lapokból, hogy a nagyváradi polgárság elhatározta engem egy becses emlékkel megtisztelni, Helfy barátomnak tehát azt válaszoltam, hogy én az iparpártolás felőli nézeteimet a nagyváradi polgárságnak fogom levelemben megirni, melylyel a nekem nyujtani elhatározott szép emléket megköszönendem.
A nagyváradi polgárságnak azért, mert én azon várost, mely 1849-ben mintegy varázsütésre magyar Birminghammá – a szabadságharcz arsenáljává volt képes alakulni, a magyar iparképesség kiváló képviselőjének tekintem.
Hát ilyen tartalmu volt köszönő iratom, melyet tisztelt Uraságodhoz intéztem. Sajnálom, ha eltévedt, fogalmazása alkalmasint meg lesz valahol hányt-vetett irataim között,* most nincs időm utána nézni, majd ha lesz, megteszem, s ha meglelem, mind a mellett is el fogom küldeni, – hogy nekem, a »kimagyarosított« páriának, már nincs jogom volt nemzetem dolgaiba avatkozni. – Igaz, hogy a törvény a kipolgárosítással büntetett tiz évi távollétet csak a törvény kihirdetésétől rendeli számitani, de az elvileg a dolgon nem változtat, legfölebb annyit teszen, hogy bennem a magyar polgári jogot még nem ütötték agyon, de siralomházba tették.
Sajnos, nem volt feltalálható. K. F.
Levelem, melyre az emlitett körülménynél fogva teljes bizonyossággal emlékszem – eltévedvén valahol, kérem Önt, legyen tolmácsa szives köszönetemnek azoknál, kik engem barátságos megemlékezésük becses zálogával megtiszteltenek; kedves ereklyének tekintem azt, s ilyenül fogom fiaimra átbocsátani.
Fogadják változhatlan érzelmeim biztosítását s legszivesebb baráti üdvözletemet.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir