Helfy Ignácznak

Full text search

Helfy Ignácznak
Turin, 1882. október 11.
Kedves Barátom!*
A tisza-eszlári pör néven ismeretes ügy az országban óriási hullámokat vert. Az antisemitismus felburjánzott. Mindenki természetesnek találta, hogy az, ki egykoron az elsők között küzdött a zsidók egyenjogositása érdekében, hallassa szavát akkor, midőn Magyarország egyes helyein a zsidók élete és vagyonbiztonsága védelemre szorult. A számos megkeresés folytán irta Kossnth e levelet Helfy Ignáczhoz, ki azt a függetlenségi pártkör október 15-ki ülésén olvasta fel. K. F.
A »zsidó-kérdésben« (szégyen és botrány, hogy Magyarországon még ez is lehetséges) százanként kapom a leveleket. Van olyan is, a hol »egy társaság« azon pár szó miatt, melyet Csernátony felőlem irt, megbotránkozását adja tudtomra a felett, hogy öreg napjaimra még én is »zsidóvá lettem«, s decretálja, hogy »vége van becsületemnek«. Van olyan is, pedig névaláirással, a mely tudtomra adja, hogy a megvesztegettetés gyanuját vontam magamra. Vannak mások, melyek tudtomra adják, hogy eljátszottam a zsidók tiszteletét, mert nem szólalok fel védelmökre; és vannak százankint, melyek nógatnak, hogy mért nem beszélek már, s végre vannak olyanok, melyek nem is engem, hanem az Önök pártját illetik – egyet mutatványul ezek közül ide rekesztek – kérem, közölje azt szives tiszteletem mellett Mocsáryval, mint pártjuk elnökével.
Hát biz’ ezek a correspondentiák mutatják, hogy a felpaskolt szenvedélyek habjai féktelenül csapongnak abban a szegény országban.
Aligha nem lesz igaz, hogy végre is ezen heczczeléseket az Önök pártja fogja megkeserülni, mert hiában, az kikerülhetlen kénytelenség, hogy a párt, mint országgyűlési constituált párt, e kérdésben állást foglaljon; én azt hiszem, már is késett, mert nem gondolom, hogy ez olyan dolog, melyben az Önök pártja az állásfoglalást attól függesztheti fel, hogy konkrét propositiók álljanak előtte. – Egy ilyen pártnak, ha activ tényezőnek akar tekintetni, nem lehet közömböst játszani egy ily horderejü mozzanattal szemben, mely immár nem egyes emberek hóbortja, divergatiója vagy programmja, tessék nevezni, a minek tetszik, hanem a nemzet életébe mélyen benyuló közügy mibenállást kell a pártnak foglalnia. De már pedig én egyrészt azt mind politikai, mind erkölcsi lehetetlenségnek tartom, hogy az Önök pártja az ország polgárai közt a faj-, nyelv-, valláskülönbség nélküli jogegyenlőség elvét megtagadhassa; másrészt azt is kétségtelennek tartom, hogy ez a nagy elv nem oly dolog, melyet a párt tagjaira nézve nyilt kérdéssé lehessen declarálni, s ha volnának, kik ez elvet megtagadnák, azokat a párt tagjainak lehessen tekinteni.
A dolognak két oldala van: egyik a középkor sötétségének hagyománya: a zsidó-gyülölet; másik bizonyos közgazdászati és társadalmi bajok, melyek amannak tápul is szolgálnak s élesztésére fel is használtattak. Nem tanácsos azt ignorálni, hogy Istóczy et Co. uraknak soha sem sikerült volna a németektől (proh pudar! ezt is a németektől) importált agitatiókkal oly izgalmat kelteni, ha azok a közgazdászati és társadalmi bajok a tömegeket fogékonyakká nem teszik az izgalomra. A nép érzi a nyomort, de nem tud magának okairól számot adni, s »malaisere« speculálva a középkori zsidó-gyülölet előáll s azt mondja: te szegény, nyomorgó nép, megmondom én neked, mi a te nyomorod oka: a zsidó. S természetesen az a visszhang kél: »Üssük a zsidót!«
A dolog így áll. A gyakorlatias politikának ezt nem szabad ignorálni.
Hát mi az Önök pártjának hivatása? Határozottan állást foglalni a jogegyenlőség sérthetetlensége mellett, faj-, nyelv-, valláskülönbség nélkül az ország polgárai közt. Nemzetiségi és közgazdászati tekintetek tanácsolhatják, tanácsolják is, hogy Magyarország ne tárjon kaput semmi jött-ment söpredéknek. Azt az önfentartás kötelessége parancsolja, hogy idegen zsidóknak, ép úgy mint idegen panszláv vagy panromán elemeknek Magyarországba csoportosulása meg ne engedtessék, de hogy azok közül, kiket a democratikus iránynak hódoló igazság az ország polgárai közé sorozott, csak egy teremtett léleknek is jogegyenlősége megcsonkittassék, azt a függetlenségi párt meg nem engedheti.
Hivatása minden erélylyel rajta lenni, hogy a zsidóság a magyar nemzetbe beolvadjon, vele assimilálódjék. Ezért küzdeni a törvényhozásban (polgári házasság) s valósítása körül tettel, példával elöljárni tartozik. Ha ezt megteszi. az auctoritással, melyet a haza érdekeit szivén viselő igazi szabadelvüség nyujt, megkövetelendheti a párt a zsidóktól, hogy ők is lássanak hozzá azon antideluvianus szagu választófalak ledöntéséhez, melyek őket a keresztyén polgártársaikkal egy nemzettestté összeforrásban akadályozzák, s az assimilatiót maguk részéről is buzgóan előmozdítsák; s kivetkőzve a felekezetiség szűkkeblü kötelékeiből, maguk legyenek legsujtóbb ostorai azoknak, a kik a saját felekezetökbeliek közül ez összeforrást nehezíteni törekesznek s az assimilatiót akadályozzák.
– – – – – – – – – – – – – – –
– – – – – – – – – – – – – – –
Önök ott vannak a helyszinén, nemcsak az erdő körvonalait látják mint én, hanem a fákat is, hát Önök jobban tudhatják mint én, hogy hol szorít a csizma legérzékenyebben. Lássanak munkához közgazdászati és socialis bajok elhárításának terén; ha életet akarnak biztositani pártjuknak, tereljék practikus térre a nemzet figyelmét, irányát, s ne nézzék összetett kézzel tétlenül, miként uszíttatik bele a közérzület a »zsidó-kérdésbe«, melynek a mellett, hogy a XIX. század magyarját a középkorba akarja visszalökni, még az a nevetséges hibája is megvan, hogy absolute nincs semmi possibilis czélja, kivéve a gyülölködésben kéjelgést s hozzá még ezt is német mintára; ellenben az a nagy veszélye megvan, hogy az öt- vagy hatszázezer zsidó polgárt egytől egyig a hatalom szárnyai alá kergesse.
Kossuth.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir