Bobulának

Full text search

Bobulának
Turin, 1867. deczember 24.
Uram!*
* A nemzetiségi kérdésben Bobulához intézett ez a válasz csak töredék, de mert van egy pontja, mely még most is idöszerü, közzé teendőnek vélem. K. F.
Vettem folyó hó 14-kéről kelt levelét, a Slovenské Noviny programmjának hozzárekesztett fordításával.
Sok izben volt alkalmam a nemzetiségi kérdés iránt nyilatkozni. – Bátor vagyok e részben Uraságodat még 1851-ben közétett (s azóta több fordításokban is megjelent) államszervezeti tervemre, mint szinte az 1862-ben nyilvánosságra jutott dunai confoederationalis projectum 11-dik pontjára utalni. Továbbá felvilágosítás okáért van szerencsém Uraságodnak az említett Dunai Confoederatio projectumához irott felvilágosításoknak, nemkülönben a Negyvenkilencz czímü politikai folyóirat 4–5-dik számának egy-egy példányát ide rekesztve megküldeni, mely utóbbinak 2., 3. és 4. szám alatti fejezeteit bátor vagyok figyelmébe ajánlani.
Mindezek által nézeteim a nemzetiségi kérdés iránt oly tisztán s oly szabatosan világosságba vannak helyezve, hogy csak haszontalan ismételgetést követnék el, ha azoknak újabbi fejtegetésébe bocsátkoznám.
A Magyar Ujság 112-dik száma, melyre Ön levelében hivatkozás van, nincsen kezemnél s így tartalmáról nem is szólhatók; – különben is úgy erre, mint Ön első kérdésére nézve, a fentebbiekben fel fogja Ön találni feleletemet.
E szerint csak azon 3-dik kérdésére kell felelnem, melyben azt kérdi Ön: »mikép értelmezem a confoederatiót a magyarországi nem magyar ajku nemzetiségek irányában?«
Feleletem az: hogy én a kérdést ily alkalmazásban sem érteni nem tudom, sem a Slovenské Noviny programmjának azon pontjával nem látom összeegyeztethetőnek, mely Magyarország földterületi épségét s politikai egységét irta zászlajára.
Confoederatiónak csak külön államok között lehet helye. – Tehát a confoederatio eszméjének Magyarország különböző nemzetiségeire alkalmazni akarása azt feltételezné, hogy Magyarország (lakosainak faji s nyelvi különbsége szerint) több külön államokra szaggattassék szét, miszerint ezek aztán confoederatióba léphessenek.
Ez pedig oly eszme, mely hazánk földterületi épségének s politikai egységének a Slovenské Noviny programmjában is egyik vezérelvül elfogadott eszméjével homlokegyenest ellenkezik.
Oly eszme, mely a confoederatiók történelmében merőben hallatlan. – Confoederatiók egy állam területének nemzetiségek alapjáni feldarabolásával a világon soha és sehol nem léteztek, hanem csak külön, egymástól független államok között létesülnek s létesülhetnek. Így confoederáltattak az egymástól teljesen független svájczi kantonok egy szövetséges állammá, cantonok (államok) s nem nemzetiségek szerint, s az így confoederált államban a nemzetiségeknek társadalmi s politikai jogaik biztosíttattak. Így az éjszak-amerikai köztársaság – mielőtt Egyesült-Statusokká alakult volna – Foederalis Egyesületet képezett, melynek alkatrészeit szintúgy egymástól független államok, nem pedig nemzetiségek képezték.
Tehát az Ön által feltett kérdés oly eszmét feltételez, melyre nézve Ön a Dunai Confoederatio projectumához – – –

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir