Aidinger Jánosnak

Full text search

Aidinger Jánosnak
Turin, 1883. rnárczius 20.
Nagyságos kir. Tanácsos, Polgármester úr!*
* Aidinger János, kir. tanácsos, polgármesternek – Pécs.
Vettem becses értesítését, a melylyel tudtomra adni méltóztatott, hogy szab. kir. Pécs városának közgyűlése »a politikai pártok korlátain túl emelkedve« születésem 80-ik évfordulója alkalmából engem szives megemlékezésével s jó kivánataival megtisztelni kegyeskedett.
Fogadja s adja át – kérem – Pécs városa közönségének e kegyességért őszinte köszönetemet.
Ha engem, ki harmincznégy év óta vagyok távol hazámtól, a nemzedék, a melylyel személyesen nem érintkezhettem s melyhez szerény nevem csak a multaknak szájhagyományaiban suttog, ha azoknak fiai, kik társaim voltak (mert kevesek kivételével az egész nemzet társam volt), magyar hazánk történelme egyik lapjának betöltésében, jóindulatuknak kifejezésével hontalanságomban pártkülönbség nélkül felkeresnek: ez csak onnan eredhet, hogy azon korszak, melylyel az én közéletem összeesik, azoknak egyike, melyeknek emlékezeténél minden magyar kebel felmelegszik, mert minden magyar kebelben él a vágyódás azon nemzeti kincsre, melynek védelmében, melynek birtokáért azon korszaknak hős nemzedéke, oly dicsőségesen küzdött, oly magasztos hazafisággal vérét ontotta.
Az ut és eszközök megválasztásában lehet eltérés, de a czélban nem lehet, nincs.
Nekem úgy látszik, hogy a statisztika a maga megkérlelhetetlen számaival, az élet a maga nyomasztó tényeivel, a politikai számtan a maga calculusaival, a tapasztalás a maga tanulságaival, a történelem a maga logikájával s a létfentartás ösztöne a maga törvényeivel magukra vállalták az apostolkodást ott, hol az én gyönge szavam elhangzott, mint a pusztában kiáltóé; de még ha ez nem így volna is, nem volna helyén, a jóindulatot, mely Pécs városából pártkülönbség nélkül felém száll, az ut és eszközök körül fenforgó nézetkülönbségek vitatásával viszonoznom; annál kevésbbé volna helyén, minthogy nézeteim igen határozottan ki voltak fejezve azon válaszban, melyet Pécs városa választóihoz akkor intéztem, midőn engem országgyűlési képviselőjökké megválasztottak, de bár e nézetek később a többség helyeslésével nem találkoztak, még sem szolgáltak akadályul abban, hogy engem, kiről tudva van, hogy elveimhez tántoríthatlanul ragaszkodom, Pécs városának közönsége pártkülönbség nélkül szives jóindulatának kifejezésével megtiszteljen.
De a hálaérzeten kívül, melylyel e szivességért tartozom, van más is, a mi engem e nemes város iránt kiváló tiszteletre buzdít, van, a mire nézve köztünk nézetkülönbség nincs s a mi egykori munkásságomnak a társadalmi téren oly mozzanatait juttatja eszembe, melyek legkedvesebb emlékeim közé tartoznak: és ez, az áldott tevékenység, a vállalkozási szellem, a haladás, melyet Pécs városa az ipar és kereskedés terén felmutat.
Magyarország közgazdászati viszonyai a vállalkozási szellemnek legesleggyöngébben szólva – bizony nem kedvezők. Még a létező állapot legeltökéltebb pártosainak táborából sem hallottam soha ennek védelmére valami nagyobbat, valami meggyőzőbbet mint azt, hogy Magyarországon az ipar fejlődése a fennálló viszonyok közt »sem lehetetlen«. Nagyon szomoru helyzet az, melynek védelmére csak ennyit lehet mondani, hiában, két oly merőben különböző gazdasági egésznek, a minő Magyarország és az osztrák birodalom, egy kalap alá egyesítése olyan dolog, a mi lehetetlen, hogy rendkívülileg meg ne nehezítse azon félnek anyagi előmenetelét, melynél az ipar és kereskedés nemzedékeken át mesterségesen hátra tartatott, míg a másik félnél mesterségesen ápoltatott.
De hát mikor az újoncz panaszkodott, hogy kurta a kardja, az öreg huszár azt tanácsolta: »toldd meg, fiam, egy lépéssel!«
Pécs városában vannak, a kik megértették, hogy ez a jó tanács az ipar és kereskedelem terén is talál. Megtoldották a kurta kardot egy lépéssel. Munkával, értelemmel, kitartással törtek előre a mostoha helyzet nehézségei közt; iparvállalatokat hoztak létre, melyek versenyképesek a külföldön is; piaczokat kerestek készítményeiknek, s ha egy ajtó bezárult előttük, máson zörgettek, és lőn, a mint az irás mondja, hogy a zörgetőnek megnyittatik.
Nagyon vigasztaló jelenet ez, erőre, életre mutat, pedig meg vagyon irva, hogy az igazság istene nem holtaknak, hanem élőknek istene – »Dii laboribus omnia vendunt.«
Haladjon is e derék város közönsége értelemben, erősödjék nemzeti szellemben, gyarapodjék anyagi tehetőségben: e téren is minden lépés előre azon czél felé vezet, mely iránti vonzalom adott hozzám pártkülönbség nélkül intézett iratukra ösztönt: és ezen az uton, a mellett hogy erőt gyüjtenek a haza rendeltetésének betöltéséhez, – tövisek helyett, a mikből nekem oly sok jutott, rózsákat is szedhetnek, a jólét rózsáit, melyeket az ismeret terem s a kitartó munka családjaik küszöbére hint.
Fogadja stb.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir