Aradmegyének

Full text search

Aradmegyének
Turin, 1883. márczius 17.
Mélyen tisztelt Alispán úr!*
* Aradmegyéhez. K. F.
Oly igen régóta eszem a hontalanság keserves kenyerét, miként épen nem volna meglepő, ha hazámfiai amott a távol hazában a köz- és magánélet érdekfeszítő habzásai közt még nevét is elfelejtették volna a hontalan öregnek, kinek hanyatló élete a számba vételen kívül esik; annál kevésbbé volna meglepő, minél ellentétesebb egész multjának iránya az állásponttal, melyre a haza jelene helyezve van.
De ama korszaknak emlékeiben, melybe tehetetlenné sorvadt életem tevékeny multja bele esik, a varázsnak egy neme van, melynek villanydelejes folyama a röppenő idő s a megváltozott viszonyok isolatorjain keresztül tör s megreszketteti a nemzet érzelmeinek hurjait.
Ennek s nem személyes érdemeknek – mikkel nem birok – köszönhetem a szives megemlékezést, melylyel születésem 80-ik évfordulója alkalmából oly rég látott hazám minden részéből megtiszteltetem, s melyet számos megyei és városi törvényhatóságok határozatai a történelmi momentum egy nemének szinével ruháznak fel.
Én legalább értéktelen személyiségben e – mondhatni – példátlan tünetnek sem indokát, sem magyarázatát nem találhatva fel, a sirba, melyen kívül számomra e földön már kilátás nincs, azon hitet viszem magammal, hogy e megtiszteltetés kutfeje a történelmi elvek hagyományos erejében van, s hogy azon jelek eszme rendjébe tartozik, melyekben a jövendőnek előre vetett árnyéka nyilatkozik.
Aradmegyének törvényhatósági bizottsága is kegyes volt e megtiszteltetések koszorujába szives megemlékezésének s jó kivánatainak csokrát befűzni, még pedig – a mint kegyes leirata tanusítja – a szeretetnek virágaiból.
Megilletődve szorítom hálatelt keblemhez a szeretetnek e virágait; esedezem Alispán úrnak legyen tolmácsa a tisztelt megye közönsége előtt legmélyebb, legőszintébb köszönetemnek; s fogadja szivesen kiváló tiszteletem kijelentését.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir