Helfy Ignácznak

Full text search

Helfy Ignácznak
22. Via dei Mille. Turin, 1889. november 4.
Kedves Barátom!*
* Az egyetemi ifjuság körében mozgalom indult meg, hogy 1890. január hó 8-án, vagyis azon a napon, amelyen Kossuth a honossági törvény intézkedése értelmében megszünt Magyarország polgára lenni, tömegesen elmenjen Turinba és hódoló feliratot nyujtson át neki. Helfy Ignáczot kérték föl, tudná meg, elfogadná-e Kossuth a 150–200 tagból álló küldöttséget? Helfy tudakozó levelére válasz e levél, melynek eredetije a tudományos egyetem olvasókörének tulajdona. K. F.
Mélyen meghatott Önnek azon tudósítása, hogy a tudományos és műegyetemi ifjuság százötven tagja engem a jövő év első napjaiban meg akar látogatni. Adja Ön, kérem, nekik tudtokra, hogy megilletődött szívvel mondok nekik kegyeletes szándékukért azon meggyőződésben köszönetet, hogy az ifjuság e kegyeletében, mely elveknek szülöttje, az én életczélom megvalósulásának hajnala dereng.
Ön nekem a mult juliusban a jelen Magyarország egy darabját mutatta be. Annak a százötven ifjunak látogatása nekem a jövendő Magyarországot mutatná meg. Nagyon jól esnék lelkemnek e látvány szemléletében gyönyörködhetni, de azok az életerőtől pezsgő ifjak elfelejtik, hogy én 88 éves, roskatag öreg ember vagyok. Ön tudja, hogy a mult juliusi tömeges látogatás emóciói s fáradalmai annyira túlhaladták erőmet, hogy hosszas betegséggel kellett megfizetnem annak a legendárius látogatásnak gyönyörüségét, s még most négy hónap multával sem vagyok jól. Pedig az nyárszakán volt. Télen, a mi itt Turinban rendesen zord szokott lenni, nem hiszem, hogy az olynemü emótiók s fáradalmak ismétlését kiállhatnám. Kérem figyelembe vétetni, hogy, ha én most november elején kötelezettséget vállalnék az ifjuság tervezett látogatását a jövő januárban, tél derekán elfogadni, az engem arra kényszerítene, hogy a telet, akárminő is lesz az, itt Turinban töltsem s ne keressek menedéket enyhébb éghajlat alatt a testi szenvedések ellen, melyekkel öreg embert a tél meg szokta látogatni.
Hát minden más észrevételt mellőzve, reménylem, ezen egy tekintetnél fogva is elegendően indokoltnak fogják a nemes indulatu ifjak találni kérésemet, hogy, ha a tömeges látogatás eszméjéhez ragaszkodni magukat indíttatva éreznék, halaszszák el látogatásukat a tavaszra. Ha még élek, akkor örömmel fogom őket fogadni, hogy kicseréljük egymás közt, ők a hűséget a magyar haza elidegenithetlen jogaihoz, én áldásomat hűségükre; ha pedig (a mi valószinübb) már nem élek tavaszkor, látogassák meg siromat s tegyenek a mellett fogadást, jó- s balszerencsében rendületlenül helyt állani az elvért, melynek megvalósulását nekem megérnem nem adatott.
E kéréssel küldöm atyai indulatu szeretetem áldását a haza, reményeinek.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir