296. Budapest, 1848 november 16. Kossuth válasza Batthyány Kázmér nov. 14.-i jelentésére.

Full text search

296.
Budapest, 1848 november 16.
Kossuth válasza Batthyány Kázmér nov. 14.-i jelentésére.
Batthyány másolatban megküldte az OHB-nak a hadügyminisztériumhoz intézett jelentését, amelyben beszámolt az OHB nov. 10.-i rendelkezéseinek végrehajtására tett intézkedéseiről* és csapatokat kért Eszék várába. Az OHB-hoz írt soraiban ismertette a katonai helyzetet és kérte, hogy mivel küldetését Eszéken teljesítette, mentsék fel és adjanak új feladatokat neki. Kossuth az alábbiakat válaszolta neki:
V. ö. előbb, 249. sz. alatt, 389. l.
Főispán és Országos biztos urnak folyó hó 14.-éről kelt s a honvédelmi bizottmányhoz intézett jelentésére a következőkben válaszolok:
1-ör. A baranyai önkéntes mozgó nemzet őrségi zászlóalját tessék főispán urnak továbbra is rendelkezése alatt megtartani. – Igen kedvesen veendjük, ha rendes, bizonyos időre kötelezett honvéd zászlóaljjá lesz azt szíves főispán ur átalakítani, melly esetben annak útján innen számot fog kapni.
Ennek következtében a 81 ujoncznak felküldését akkint méltóztassék intézni, hogy azok két olly tisztnek vezérlete alatt jöjjenek, kik azután rendes honvéd tisztekül is katonai képzettségük és erélyességüknél fogva alkalmaztathassanak – mert igen érdekünkben áll a honvéd tiszti karban a katonailag tanult és minden tekintetben szakértő egyéneket szaporítani – elég tisztjeink lévén eddig elé, kik igen jó ügyvédek és szolgabírák lehettek – de katonáknak bizony igen rosszak.
2. Vanczel Venczel ezredes nyugdíjazására nézve szíveskedjék főispán ur várakozással lenni. – Megjővén útjából a hadügy minister ur, tájékozni fogom magamat az ottani állomásokra történő kinevezésekről – s a nevezett ezredes iránt nem késendik intézkedni.
3-or. A folyamodványok, mikre nézve intézkedést kér főispán ur, leveléhez mellékelve nem lévén, azok felküldését kérem, kellő intézkedhetés végett.
4-er. A Beőthy országos biztos ur által Eszék várától kért segélyt illetőleg méltóztassék főispán ur nyugodtan lenni, – haza érkezve Bécsi útamból, azonnal átláttam, hogy Eszékből az ottani katonaságot elvonni teljességgel nem lehet.
A haditudósításban foglaltakért fogadja főispán ur a honvédelmi bizottmány hálás köszönetét; – kedves kötelességének ismeri a bizottmány kijelenteni, mikép főispán urnak haza iránti kötelesség érzetből folyó férfiasán lelkes, s folytonosan sükerrel koronázott tettei a Nemzet háláját nagy mértékben érdemelték ki.
A mi végre főispán urnak Eszék várábóli eljövetelét tárgyazó kérelmét illeti, erre nézve nyiltan ki kell mondanom, mikép ez jelen körülményeinkben nem történhetik meg teljességgel a hazára nézve igen káros következmények nélkül, mert főispán urnak eddigi hálás köszönettel vett, folytonosan sikert aratott hazafiúi erélyességéhez és lelkességéhez Slavoniát illetőleg a haza meg igen nagy fontosságú remények valósulását csatolja, s biztosan hiszi, hogy főispán ur kifogyhatatlan buzgalma és tett ereje a reménylett sükert a hazának meg is szerzendi.
Arról, hogy mennyire fontos főispán urnak Eszékeni maradása, meggyőződni méltóztatik a Bencze képviselő ur által küldött s a slavoniai ügyekre vonatkozó nagy fontosságú levelemből, mellyet főispán urhoz mai napról intéztem.*
Kossuthnak ezt a levelét, amelyben valószínűleg a szerbekkel megkísérelt békülési akcióról van szó, nem ismerjük.
Vagy lesz az említett levélben foglaltaknak eredménye, vagy nem.
Ha igen, akkor a nyert eredmény következtében felmerülendő teendők veendik főispán urnak hazafiúi buzgalmát és erélyességét igénybe, – ha nem – akkor azért kell, hogy főispán ur Eszéken legyen, miszerint bevárja az újabb erőt, – mellyel a kívánt eredmény kivívathassék – mellyre nézve méltóztassék bizton számítani, mikint semmit kísértetlenül nem hagyandunk, hogy a szükséges erőt Eszéknek megadhassuk.
És ezek következtében én ezennel hivatalosan utasítom is főispán urat, hogy bár ugyan Eszék várát biztosítva lenni, s ottani működési körét tökéletesen befejezettnek vélni méltóztatik, minden esetre ott maradni, s a haza háláját kiérdemlett szép tetteit újakkal tetézni azon szent kötelesség érzetnek ismerje továbbra is főispán ur, melly eddigi tetteit dücsőségéhez vezeté, s melly a hazának hálájára olly igen méltó.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 3189.
Mellette Batthyány Kázmér fentemlített nov. 14-i jelentése.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir