335. Budapest, 1848 november 22. Kossuth válasza a Csányi nov. 19-i és 21-i jelentésében felvetett kérdésekre.

Full text search

335.
Budapest, 1848 november 22.
Kossuth válasza a Csányi nov. 19-i és 21-i jelentésében felvetett kérdésekre.
Csányi nov. 21-én az alábbi levélben számolt be Kossuthnak a legfontosabb kérdésekről:
A Táti kőszénbánya munkásainak visszarendelése iránt b. Majthényi tábornok s várparancsnok urat megkerestem, s reménylem, hogy ebbeli intézkedésemnek sikere leend, már egész biztossággal mégis csak akkor számolok, ha a tisztelt Elnök ur is kiadandja érdemben rendeletét. Ezen esetben a gőzhajózás is továbbra is folytathatik naponkint, a mi jelen körülményeinkben kívánatos, mert a gabonaszállításra Komáromba szükséges és az ellenség előnyomulása alkalmával a sereg pogyásza vitelét is hajón kell eszközlenünk. *
A bányászokat a komáromi erődítési mnukákhoz jelölték ki, ez viszont azt eredményezte, hogy szén hiányában nehézségekbe ütközött a dunai gőzhajózás fenntartása.
Ullmann Bernát Bécsbe akar menni, mint mondja, az Észak amerikai követ közbenjárását eszközlendi fegyvernyugvás érdemében, eziránt Elnök ur rendeletét kikérem; lehetségesnek tartom, de valószínűnek nem az eredményt. Ennél a felrendelt Császár huszárokat inkább szeretem. Uti levele hozzám nem küldetett, panaszkodik, hogy Ujházy ur sem vette azt – e nélkül utaznia lehetlen. *
Az amerikai követ útján megkisérelt fegyvernyugvásra l. a 372. sz. Kossuthlevelet és a hozzátartozó jegyzetet. (584. s köv. l.)
Már kikeltem ágyamból. Krískó is megjött, a bécsi eseményekről borzasztókat beszél, de viszonyainkat illetőleg semmi ujat. * Szerinte Szirmay, Ragályi, Hetyey szabadok de velök nem találkozott. * Ma az öreg Bartal volt nálam, tele panasszal Windischgrätz ellen. * E napokban Pestre utazand.
V. ö. előbb, 519. l. 3. jegyzet.
Ezek a képviselők Bécsben voltak, amikor a város elesett és hírek jártak arról, hogy Windischgrätz fogságba vetette őket.
Bartal mint államtanácsos szolgált a király személye körüli minisztériumban; a minisztérium a bécsi forradalom leverése után megszüntette működését.
Őszinte tiszteletemet nyílvánítom.
Poson 1848 nov. 21. Csány László
S.k. eredeti. O. Lt. OHB 1848: 3515.
Kossuth a felvetett kérdésekre az alábbiakban válaszolt:
A nov. 19-én és 21-én kelt leveleire következőképen történik az intézkedés. *
Csányi nov. 19-i levelét előbb, 322. sz alatt közöltük.
Ha az elszedett puskák közt olyanok találtatnak, mellyek azért, hogy elromlottak, vagy a szurony rajtok hibázik, tüstént nem használtatnak, kijavítást igényelnek, azok ide Pestre leküldendők.
Az iránt hogy a tisztek könnyedén és alapos ok nélkül ezentúl zászlóaljaikat el ne hadják, kormány biztos ur javaslata folytan megtörtént már az intézkedés. *
Az intézkedést l. 342/b sz. alatt, 540. l.
Miután a coloniális árú czikkekre nézve az országban a hiány már érezhető, úgy intézkedjék kormány biztos ur, hogy az illy árúknak beszállítása kellő vizsgálat mellett részünkről ne akadályoztassék.
A Táti kőszénbánya munkásai iránt megtörtént már a szükséges intézkedés, az Ullmann Bernát számára kiadott passus mellékletben általtétetik s egyszersmind tudósíttatik kormánybiztos ur, hogy még 2 lovas osztály Császár huszár, két század Sándor gyalogság s 1 zászlóalj honvéd f. hó 20-án indultak el az első táborból a felsőnek szaporítására.
Egyébiránt meg kell jegyeznem, hogy a Sándor gyalogság némely tisztjei nem egészen biztosok reánk nézve, s e szerint már kiadatott a rendelet, hogy Győrött nyilatkozzanak írásban, valljon akarnak-e a haza minden ellenségei ellen s nevezetesen Windischgrätz seregei ellen is ugyanazon vitézséggel harczolni, mint a ráczok ellen, a kik ezt meggyőződésükkel össze férhetőnek nem tartják, azok küldessenek vissza Pestre. – Ez megiratott Aulich ezredesnek, meg Luhács Sándor kormánybiztosnak. Ha azonban a levél nem érné útól a zászlóaljakat, akkor kormánybiztos ur tegye magát érintkezésbe Aulich ezredessel, mindjárt, a mint megjön, s vegye ki a tisztektől a nyilatkozatot.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 3515.
Ered. tiszt. O. Lt. Csányi-iratok: 1276. rakt. sz.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir