554. Budapest, 1848 december 31. Kossuth levele Csányi László országos biztosnak: közli vele az országgyülés Debrecenbe távozását…

Full text search

554.
Budapest, 1848 december 31.
Kossuth levele Csányi László országos biztosnak: közli vele az országgyülés Debrecenbe távozását és átadja neki a főváros polgári igazgatását.
Csányi László országos biztos urnak
Pest Dec. 31. este 7 órakor
Jobb új évet a hazának.
Ha már közvetlenül a főváros közelében vívatik a csata, azt nem lehet risquirózni, hogy csata vesztés esetében kormány és országgyülés szerte bomoljon – »sauve qui peut« legyen belőle, s ne legyen kormány, melly a hazának további védelméről intézkedjék.
Azért az országgyülésnek s a kormánynak át kell tenni székhelyét Debreczenbe. Ha ezt nem tesszük, csata vesztés esetére, elveszett a haza; mert nem lévén, ki a hadsereg további fentartásáról intézkedjék; az a sok ember, ki ügyünk védelmére szentelé magát, szélnek volna eresztve háládatlanul. Ez gyalázat volna a mellett, hogy a hazát elvesztené.
De országgyülés és kormány együtt maradván, a haza még Budapest elvestével sincs elveszve. Ha tehát csatát vesztenétek, meg kell mentenetek a sereget – által a Dunán (hol több átjárást csináltatok) s fel a Tiszához a szolnoki híd felé.
A kormány székhelye innen áttétetvén, Te leszesz itt, míg a tábor itt van, a főhatóság, mint voltál mindenütt, hol a tábor volt. A szerint tedd tehát intézkedéseidet.
Perczel a lovasságával s 19 ágyuval Martonvásáron van, de gyalogsága nincs, azt kellene neki küldeni, ha lehet.
Vetter (most!) természetesen nem vállalja el a fővezérséget. Ha győznétek, nincs reá szükség, ha csatát vesztétek, akkor új operatio kezdődvén, elvállalandja. Azonban ő chef des Generalstabs für Ungarn – az ő tanácsával élni kell.
A fővárost értesítem hatóságodról. Te a mint bejösz, tégy publicandumot, s tedd magad raportba a hatóságokkal.
Itt megyen megbízásod
híved
Kossuth
S. k. eredeti. O. Lt. Csányi-iratok 1276. rakt. sz.
A megbízatás, amelyet Kossuth Csányi részére a levélhez mellékelt az alábbi volt:
Csányi László Országos biztos urnak!
Ön, minta kormánynak a felső dunai hadsereg melletti teljhatalmú képviselője s az országnak biztosa, mindenütt, hol a hadsereg táboroz, fel van hatalmazva teljhatalmú országos biztosi hatóságát gyakorolni.
Az országgyülés és a kormány nem teheti ki az országot annak, hogy a főváros közelébeni csatavesztés esetére az ország kormányzata s képviselete zavarba jöjjön.
Azért is országos biztos ur ezennel oda utasíttatik, hogy valamint egyebütt, hol a tábor volt, van és lesz, úgy Budapesten is országos teljhatalmú biztosi hatóságát egész mértékben gyakorolja.
Jelentéseit a kormányhoz Debreczenbe utasítandja, futárai útközben is magát a kormány elnökénél jelenteni tartozván.
Pest, Dec. 31-kén 1848.
az országos honvédelmi bizottmány nevében
Kossuth Lajos elnök
S. k. ered. O. Lt. Csányi-iratok 1271. rakt. sz.
Kívül: futár által, ott ahol

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir