c) Olgyay Titusz pozsonymegyei országos biztosnak:

Full text search

c) Olgyay Titusz pozsonymegyei országos biztosnak:
Értésünkre esvén, hogy Austriában a Marchfelden katonaság vonatott öszve, hihetőleg azon czéllal, hogy onnét Magyar országba vonuljon be.*
Ezt a hírt Bartal László pozsonymegyei alügyész jelentése alapján Csányi László előző napi jelentésében tudatta az OHB-val. (V. ö. 135. l.)
Meglehet, hogy a bécsi legujabb események folytán az említett katonaság más rendeltetést veend, s Magyar ország földjét érintetlenül hagyandja.
Minthogy azonban minden eseményre készen kell lenni, s Jellasichnak mostani állását tekintve, e pillanatban még bizonyossággal azt sem lehetne tudni, valljon Jellasich nem szándékozik-é útját Pozsonnak, s onnét a Duna balpartjára venni, ennélfogva felhívjuk önt, hogy a katonaságnak a marchfeldeni öszvevonatása valósul, a Morva vizéni hidakat azonnal szedesse fel, s minden átjárási helyeket kitelhetőleg őriztessen, s az ellenséges berohanástól a lehetségig megvédessen.
Ez a tekintet áll különösen a Vág vízére nézve is, mellyre nézve önnek meghagyjuk, hogy az azon esetre, ha valamelly ellenséges erő a Duna balpartján csak ugyan megjelenne, a szeredi hidat a Vág vizén azonnal szedesse fel, a kompokat mindenhol a Vág balpartjára tétesse át, a talpakat pedig a Vág vízén Komárom felé leszállíttassa, nehogy az ellenség által hidul használtathassanak.
Ezen intézkedés annyival inkább szükséges, mert hadseregünk Jellasich táborát a Duna jobb partján vévén üzőbe, a Duna bal partján e pillanatban még olly haderő nincs, mellyet az arra ne talán utját veendő ellenségnek elejbe állítani lehetne, e részben is azonban már a szükséges intézkedések megtétettek, addig mindazonáltal, mig a szükséges hadi erő oda érkezik, fő figyelmet érdemel, hogy az azon tájon ne talán előrenyomulandó ellenségnek haladása alkalmas pontokon minden módon a nemzet őrségnek s áltolyános nép felkelésnek használatával is meggátoltassék, mire ön figyelmét s hazafiúi erélyes buzgóságát különösen felhivjuk.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 931.
Ugyanezen szám alatt hasonló utasítás ment Jeszenák főispánnak a galgóci híd felszedésére és a kompok és tutajok leusztatására.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir