b) Vita Mészárossal a délvidéki seregekhez intézendő kiáltvány szövege körül:

Full text search

b) Vita Mészárossal a délvidéki seregekhez intézendő kiáltvány szövege körül:
A bácskai hadsereget fenyegető bomlás leküzdésére Kossuth az alábbi kiáltványt kivánta a sereghez intézni:
A magyar nemzet nevében az alsódanai hadsereghez.
Vitézek!
Hónapokon keresztül rettenthetlen bátorsággal állottatok őrt tömérdek veszély, s fáradság között, hogy Bács vármegyét a rácz pártütők dühöngésétől megóvjátok.
A dicsőség babérját fűztétek számtalan csatákban vitéz homlokaitokra.
A magyar nemzet, mellynek hű védjei vagytok, nektek kitüréstökért köszönetet mond.
De bármi dicső volt is az eddigi tér, a nemzet rendíthetlen vitézségtök számára még egy tágabb, dicsőségesebb tért nyit meg.
Ekkorig Bács megyét védelmeztétek a magyar nemzet számára: jövendőben magát a magyar nemzet országos életét fogjátok védelmezni azon elnyomás ellen, mellyel édes magyar hazánkat hitszegés, erőszak és árulás fenyegetik.*
Itt a lap szélére – az alább ismertetendő vita során – Mészáros a következő megjegyzést fűzte: Ez bár igaz, de nem diplomaticus, mert ha az egyiket mi gyanusítjuk, bennünket a mások. Ki aztán a biró, tehát kihagyandó!
Fel vagytok rendelve egyesülni a magyar nemzet többi hadseregeivel, hogy egyesülve, rettenhetlen vitéz karjaitok által a magyar nemzetet s annak törvényét és alkotmányát megvédjétek.
Útban vannak a többi hadseregek is, s csak ti reátok várnak, hogy dönthetlen erővel előre menve, megmentsék a szegény üldözött magyar hazát.
Ti a hazának hű fiai vagytok.
Ti letettétek az esküt az örökkévaló Istenre, hogy a magyar haza alkotmányát védeni fogjátok minden ellenség ellen.
Letették az esküt veleték együtt tiszteitek is, kiket a nemzet azon fényes bizalommal tisztelt meg, hogy illy derék vitéz seregnek legénységét bízta vezetésökre.
És mégis ezen tisztek között, kiknek szent kötelességük volna, a hűségben és kitürésben nektek például szolgálni, számosan akadtak, kik válogatni mernek az ellenségben; azt mondják: rácz ellen küzdenek, de más ellen nem, Bácsban küzdenek, de másutt nem, és miután elfogadták a nemzet kezéből a tiszti rangot, becsületet és fizetést, most, midőn a magyar nemzetet kell védelmezni, lemondanak s elhagyják zászlóikat.
Pedig az eskü, mellyet az örökké való Istenre letettek, nem úgy szól, hogy csak a rácz ellen, csak Bács megyében, hanem úgy, hogy mindenütt, minden ellenség ellen, hívén és vitézül fogják a hazát védelmezni.
Katonák! lehetetlen, hogy a ti becsületes, vitéz szivetök meg ne botránkozzék az illy cselekedetek felett.
De ne bánjátok, hogy az illy emberek kiválnak hű és vitéz soraitokból.
Aki a dicsőség alkalma előtt hátra lép, az gyönge volt volna a veszély órájában.
Ti ha e lemondások által egy kissé megritkultok: de egyszersmind meg is tisztultatok.
Ti annál nagyobb bizalommal fogtok ragaszkodni azon tiszteitekhez, kik híven megmaradva zászlóitok mellett, a tűzpróbát kiállották, s a ti bizalmatokat, és a nemzet bizalmát kétszeresen megérdemlik.
A hiányzó tiszti helyek pedig a ti soraitokból fognak betöltetni, bátor, hű és vitéz férfiak által, kik bajban, fáradságban veletek osztoztanak, s kik ép ezért ismernek benneteket, a mint ti is ismeritek őket, s kiket hozzátok a bajtársiság szent kötele köt.*
Itt a lapszélén Mészáros újabb megjegyzése: A tisztekre nézve egyenes felszólítást javasolnék, hogy szégyen most elhagyni a tért, a mellyen a hazát védeni helyes, mert illy formában nem lévén jó iránytűje a közembernek, egyiknek sem fog engedelmeskedni, mivel egyiknek sem hisz.
Katonák! a nemzet bízik vitéz lelkeitek hűségében. Ti meg fogjátok mutatni, hogy igaz, hű fiai vagytok Magyarországnak, s ahová vitéz soraitok a haza védelmére állíttatni fog, meg fogjátok mutatni, hogy a magyar nemzet nem hiában számított vitéz karaitokra.
Ne higyjetek a hamis prophétáknak, kik rossz hirekkel akarnak elámítani. A magyar nemzet él, s míg illy vitéz védjei vannak, minők ti vagytok, a pokol sem fog rajta diadalmaskodni.
Seregeink előre nyomulnak. Siessetek velök a haza megmentésének dicsőségében osztozni.
Éljen a magyar haza!
Kelt Debreczenben a kormány s országgyűlés székhelyén. Dec. 22-kén 1848.*
A keltezés – különösképpen – nemcsak a hónapot, de az évet is eltéveszti, tartalma és a vele kapcsolatos akták alapján azonban egy pillanatra sem lehet kétséges, hogy jan. 22-én kelt.
a honvédelmi bizottmány nevében
Kossuth Lajos elnök.
Kossuth s. k. fogalm. O. Lt. Vörös Antal gyüjt. 1077. sz.
A fogalmazványt Kossuth rövid úton eljuttatta Mészároshoz – az is lehet, hogy személyesen mutatta meg neki – s az ő írásbeli, vagy szóbeli, nem ismeretes megjegyzéseire az alábbi levélben válaszolt:
Hadügyminister úrnak!
Hiszen ez mind jól van. Csak félreértésektől óvjon meg az Isten.
Én bizon, ha valaki, lelkem mélyéből becsülöm hadügyminister úr hazafiságát, s szeplőtlen jellemét. Isten áldja meg érette. Csak arra kérem, ne keressen többet egy vagy más kivánatomban, mint benne van. Én sikert akarok, s bizony nem azt, hogy hadügyminister urnak tekintélye mellőztessék, vagy csorbuljon, sőt növelni akarnám mindenképen.
Tehát értsük meg egymást:
1. A bácsi ármáda legénysége nagyon jó szellemű. E szellem sikerét nehány pulya tiszt megzavarta. Fel kell e szellemet tartani. Erre jónak vélek egy proclamatiót, vagy napiparancsot – de rögtön. Ha hadügyminister úr írja; azon fő eszmék irányában, miket javaslatba tevék, nagy köszönettel veendem. Csak történjék, és rögtön.
Nem ellenjegyzést kivántam én. Hanem együtt jegyzést. Jeléül annak, hogy a polgári kormány karon fogva jár a hadügyével. – Mert ellenkezőt pletykáznak. – Pedig a haza érdekében jó volna ám egy illy lépéssel ellenkezőt bizonyítani. Elég ártatlan bizonyítás, és mégis sikeres. – Mert nem vezet a haza javára az a szabatos elválasztó vonalozás. – Hanem cordialis egység, minőre a hazának szüksége van, s mire én olly lelkem mélyéből kész vagyok mindig, s fáj hogy e készségnek ellenében formalitásokat látok, mik bajt okozhatnak, de sikert nem.
2. Nem kivánok én szolgasági forma jelentéseket, – de Hadügyminister úr tegnapelőtt személyesen volt szíves nekem mondani, hogy Vécsey Váradra jő, s Nádossy vezeti fel a bácsi sereget, most Nádossy resignál, hát csak lehetetlen rossz néven vennem azon kérdést: ki hát a bácsi sereg vezére? E végett nem szükséges Journalt vinni; hogy a kormány azt megtudja, kik vezetik a nemzet seregeit.
3. Jelentem, hogy Bácsra vonatkozólag még nem kaptam két levelet a minister urtól hanem csak egyet. – Esedezem velem tudatni, várjon e a futár a proclamatiora, s a Hollán iránti rendeletre* – vagy elküldjem a nélkül.
Hollán Ernő péterváradi erődítési parancsnoki megbizatására l. az előző kötetben a 328/c sz. aktát, 521. l., mostani elvezénylésére pedig alább, 104. sz. 195. s köv. l.
Csak félreértések ne legyenek köztünk. A legszívesebb tisztelettel
Debreczen, jan. 22. 1849.
Kossuth elnök.
Lapszélén: Az ide rekesztett lista mutatja, egy confidentialis kézből, mit volna jó a bácsi tisztekkel tenni.* Ajánlom becses figyelmébe.
A szóbanforgó névjegyzék nincs az irat mellett.
S. k. eredeti. O. Lt. Hadügymin. 1849: 2211.
A kiáltványtervezet mégegyszer megfordult Mészáros kezében s ő – ismét nem tudni, élőszóval-e, vagy írásban – általánosságban kifogásokat emelt egyes kifejezései ellen. Kossuth újabb levél kíséretében küldte át a fogalmazványt Mészároshoz azzal a kéréssel, hogy jelölje meg pontosabban kifogásait:
Hadügyminister úrnak!
Hadügyminister úr azt méltóztatott a bácsi hadsereghez intézendő proclamatiora válaszolni, hogy némelly kifejezéseit alá nem írhatja. Kérném, méltóztassék hát azon kifejezéseket kijelölni – talán megegyezhetem kihagyásukban. Csak az időt ne veszítsük, arra kérem Hadügyminister urat, s ne történjék velünk hogy aprolékokba akadozás mellett a dolog elvész.*
Ekkor keletkeztek a fogalmazványon Mészáros fentebb említett széljegyzetei.
Gróf Vécsey iránt tegnapelőtt tudakozódtam hadügyminister úrnál, minő rendeltetést kap? írásbani feleletül kaptam, hogy Váradra jő – ma ellenben azt kapom, hogy már két rendelet ment hozzá a bácsi sereg parancsnokságának átvételére. Így én nem tudom magamat tájékozni s felelnem kell az ármáda állapotairól a nélkül, hogy tudnám mikint van.
Kérem legyen szíves tisztelt hadügyminister úr intézkedni, hogy a tegnapelőtt esti tanácsülésben tett saját becses nyilatkozatai szerint is – a hadügyministerium intézkedéseiről naponként tudósítva legyek.
Nádossy milliókroli számadással tartozik, Hollánnak Péterváradról kimenetelét meg nem engedhetem. – Mind a két courir vár reggel óta – Periculum in mora. – Tisztelettel kérem méltóztassék a válaszokat siettetni, s velem is közölni, hogy haladék nélkül beküldhessem.
Debreczen Jan. 22. 1849.
Kossuth Lajos
a. honv. bizottmány elnöke
S. k. ered. O. Lt. Hadügymin: 1849: 2213.
Nincs nyoma annak, hogy a kiáltványt végül is kibocsátották-e a délvidéki seregekhez. Kossuth ugyanis elküldte Batthyány Kázmérnak azzal, hogy döntse el, kiadják-e, s adja ki, ha helyesnek tartja. (L. a köv. c) alatti aktát.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir