297. Debrecen, 1849 február 22. Kossuth kinevezi Zichy Ottó komáromi zászlóaljparancsnokot alezredessé.

Full text search

297.
Debrecen, 1849 február 22.
Kossuth kinevezi Zichy Ottó komáromi zászlóaljparancsnokot alezredessé.
Zichy Ottó, a komáromi 66. zászlóalj parancsnoka febr. 13-i levelében keserűen panaszkodott Kossuthnak, hogy a hadügyminisztérium egy nála sokkal fiatalabb őrnagyot nevezett ki a zászlóalj parancsnokává. Felsorolta érdemeit a zászlóalj megszervezése és kiképzése terén és kérte, hogy megtarthassa a zászlóalj parancsnokságát. (OHB 1849: 4263. sz.) Kossuth válasza:
Gróf úrnak levelét, mellyben tudósíttatom, hogy a zászlóalji parancsnokság gróf úrtól elvétetett, valóban megütközéssel és sajnálattal vettem.*
V. ö. a 295/b. sz. alatt, a komáromi haditanácshoz intézett rendelet idevonatkozó részeivel. (519. l.)
Tessék meggyőződve lenni, mikint ez, az én és a honvédelmi bizottmánynak egészen tudta nélkül történt; s miután ez iránt a hadügyministeriummal értekeztem, egész bizonyossággal értesíthetem gróf urat, miszerint az eset egyedül annak tulajdonítható, mivel azt, hogy gróf úr zászlóaljparancsnok, hivatalosan a hadügyministeriumnak soha senki sem jelentette, s e szerint a hadügyministerium azon zászlóalj parancsnokságát ürességben lenni hivén, annak őrnagyot nevezett.
Én és a honvédelmi bizottmány sokkal inkább ismerjük gróf úrnak hazafiúi lelkességét s ügyünk melletti érdemeit, semmint irányában méltánytalanságot akaratlanul is engedhetnénk elkövettetni, s azért vegye gróf úr szivesen arróli értesítésemet, miszerint honvéd alezredessé van kinevezve.*
A kinevezés megjelent a Közlöny febr. 23-i számában.
Használja gróf úr ezen állását azon hazafiúi meleg lelkességgel, minőt gróf úrban hazánk szent ügye iránt úgy a múlt időkben, mint jelenlegi szabadságharczunkban, ismernem mindig hazafiúi örömömre s a haza nevében hálás megismerésemre szolgált.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2441.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir