369. Törökszentmiklós, 1849 március 14. Kossuth levele Batthyány Kázmér délvidéki országos biztosnak Spelletich Bódog segédkormán…

Full text search

369.
Törökszentmiklós, 1849 március 14.
Kossuth levele Batthyány Kázmér délvidéki országos biztosnak Spelletich Bódog segédkormánybiztos jelentésével kapcsolatban: felhívja a figyelmét rendes honvédzászlóaljak alakítására.
A honvédelmi bizottmány elnöke
gr. Batthányi Kázmér teljhatalmú orsz. biztos Úrnak!
Spelletich Bódog kormánybiztosnak mássában ide mellékelt hivatalos jelentése* következtében következők eszközlésére hívom fel gróf főispán Urat:
Spelletich márc. 13-án kelt jelentése 3390. sz. alatt van iktatva azzal a megjegyzéssel, hogy »az elnöknek elküldetett«. Az iratok között nincs.
1-ször a jelentés első pontjában az alsó vidék megmentésére alakult erőről van szó, miszerint 6 új zászlóalj már kész, a 7-ik pedig alakulóban van.
Erre nézve, előre bocsátván afeletti őszinte hazafiúi örömömnek nyílvánítását, hogy a megtámadott haza megmentésére szükséges erőt olly készséggel szaporulni látom, – az az észrevételem van:
Hogy a mennyire tudom, Bács megyének még törvényszerű újjonczi tartozásából is van hátra újjoncz kiállítandó. Minélfogva felkérem gf. főispán Urat, miszerint főleg ott, hol az országnak joga van megkívánni bizonyosszámú újjonczok kiállítását, intézkedéseit oda irányozni méltóztassék – hogy mindenek előtt ezek állítassanak ki, s az illető hadmegyei parancsnokságnak Szegeden átadassanak.
Általában pedig a hivatalos jelentésben érdeklett, háború végeztéig alakított szabad zászlóaljra nézve is oda kivánom a működést irányoztatni – hogy azok honvédzászlóaljakká alakítassanak át, azért:
Mert a haza megmentésének nagy czélját hamarébb és biztosabban is remélhetjük elérhetni, ha honvédzászlóaljainkat szaporítjuk, még úgy is ha két vagy három szabad zászlóaljból fogna egy honvéd zászlóalj kiállítatni. Ezt a tudósító segédkormánybiztos is belátja jelentésének 9 és 10-ik pontjai alatt.
Kérésem tehát az: legyen szíves gróf főispán úr említett segédkormánybiztos közremunkálását igényvevéve oda munkálni, miszerint a szóban lévő szabad zászlóaljak honvédzászlóaljakká alakuljanak. Ekkor meg lesz szüntetve egyrészről mindaz, mit Spelletich képviselő úr a ruhaneműkbeni segélyre a 4-ik pontban s általában a költségre nézve, mellyet a szabad zászlóaljak kiállítása vesz igénybe, felhoz.
Mert ezen zászlóaljak mind azon javadalmakban fognak részesíttetni, mellyekkel a már szolgálatot tevő zászlóaljak ellátvák.
De másrészről a háború végeztével a honvédzászlóaljak az országnak még más gondoskodására is igényt tarthatnak, mellyre ha szabad zászlóaljak maradnak, nem fognak számolhatni.
Felszóllítandók tehát a fenemlített zászlóaljak, megmagyarázásával azon előnyöknek mikkel, mint honvédzászlóaljak bírni fognak, az átalakulásra, mit gróf főispán úrnak erélyes közrehatásától bizton reméllek, melly esetben a szegedi fiók ruhabizottmány által ruhával ellátandók lesznek, egyéb szükségleteik szokott módon fogván fedeztetni.
A jelentés ezen pontjának azon részére, mellyben a kun lovasok tétlenül heverése említtetik azért, mivel a fegyelmet nem akarják megszokni, ezekre nézve tessék gróf főispán úrnak akkint intézkedni, miszerint Perczel tábornok rendelkezése alá állítassanak haladék nélkül. Illy értelemben utasítottam e részben Balajthy Vendel segédkormánybiztost is.
A 2-ik és 3-ik pontban felhozottakra nézve az intézkedés elébbről már megtéve levén, e tekintetben annál kevésbbé hiszem hogy tennivaló lenne hátra, minthogy Perczel tábornokot magok kérték a vidékiek vezérül.
2-szor: Mi az 5-ik pontban Péterváradra vonatkozólag mondatik, annak folytán legyen szíves gróf főispán úr akként intézkedni, hogy a péterváradi vár erősség s Perczel tábornok között a közlekedés hova elébb megnyittassék, miszerint Péterváradra pénz, lőkupak, gyutacsok (miknek leküldése iránt intézkedtem) s az ország állapotáróli biztosító közlések beküldethessenek.
Azon esetre, ha az itteni hadi operatiók Perczel tábornok erejének egybenhangzó közremunkálását nem igénylendik, s lefelé mozdultát nem késleltetendik, egyenesen oda lesz utasítandó a péterváradi parancsnokság, hogy ágyúit Újvidék felé kihuzatva, ezt dominálja, s ekkint őrségének egy részét mozgóvá téve Perczel tábornok urral folytonos összeköttetést tartson fel.
Végre 3-szor a jelentés 6-ik pontját illetőleg: Ha Perczel tábornoknak biztos kilátása volna Baját visszavenni s megtartani, azon esetre gróf főispán úr a bajai bírót, Pilasanovicsot, ki mint menekült Debreczenben van, magához rendelje, s őt mint igen jeles és lelkes egyént, hely- és tájismereteinél fogva is segédbiztosképen Baja környékén túl is, alkalmazni szíveskedjék.
a honvédelmi bizottmány elnöke
Kossuth Lajos
Ered. tisztázat. O. Lt. Batthyány Kázmér iratai, 128–129. l.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir