372. Debrecen, 1849 március 14. Az OHB válasza a hadügyminisztériumnak a hadifoglyok fizetéséről és a velük való bánásmódról.

Full text search

372.
Debrecen, 1849 március 14.
Az OHB válasza a hadügyminisztériumnak a hadifoglyok fizetéséről és a velük való bánásmódról.
A képviselőház márc. 2-i határozatának* folyományaként Mészáros hadügyminiszter márc. 11-én jelentette, hogy a hadifoglyok illetményeire vonatkozó rendeletét a Közlöny márc. 3-i, 43. számában közzétette, valamint azt, hogy a foglyok »a hadi szokás, nemzetünk becsületéhez, és az emberiséghez illő módon tartatnak, a tüzérfoglyok kellő szemmeltartás alatt ágyú- s fegyvertöltések készítésére használtatnak«. Közölte még, hogy a fogoly tisztek illetményét alszázadostól lefelé csekélynek találja s 25, ill. 20 forintról 30 forintra való felemelését javasolja. A Bizottmány a javaslatra jóváhagyó választ küldött:
V. ö. 635. l. 2. jegyzet.
A minisztériumnak f. hó 11-én 5733. szám alatt a hadifoglyok irányábani bánásmódot érdeklő előterjesztése a honvédelmi bizottmány által helyeseltetvén – egyszersmind méltányos figyelembe vétetett azon véleménye, hogy az alsóbbrendű fogoly tisztek havi fizetése fölebb emeltessék. Minélfogva megállapítatott, hogy a kérdéses tisztek alhadnagytól
alkapitányig 30 pft
főkapitányig 40 pft
őrnagy és alezredés 50 pft
ezredes 60 pft
tábornok 70 pft
havi illetménnyel láttassanak el.
Fölkéretik ez uttal a minisztérium, hogy úgy a bánásmód iránti előterjesztését, valamint az illetmény-szabályozást is a két ház elnökének nyújtsa be.*
A szóbanforgó illetményszabályozást l. a Közlöny ápr. 8-i számában. (Márc. 27-i kelettel.) A jelentés eredetije és nyomtatott példányai O. Lt. Arch. Regn. Lad. XX. 22. 2/B 958. sz. alatt.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3287.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 6617.
A fogalmazvány mellett Mészáros hadügyminiszter fent ismertetett javaslata.
A tisztázat mellett a hadügyminisztérium február 28-án kelt s márc. 3-án megjelent közleménye a Közlönybe a foglyok fizetéséről, valamint az országgyűlés alsó- és felsőházának elnökeihez március 21-én kelt átiratok fogalmazványa a hadifoglyok tartása és fizetése tárgyában.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir