416. Debrecen, 1849 március 23. Kossuth válasza a hadügyminisztérium átiratára Kiss Károly és Höffler József előléptetésével kapc…

Full text search

416.
Debrecen, 1849 március 23.
Kossuth válasza a hadügyminisztérium átiratára Kiss Károly és Höffler József előléptetésével kapcsolatban.
A hadügyminiszter márc. 20-i átiratában előléptetésre ajánlotta a Bizottmánynak Kiss Károly alezredest és Höffler József őrnagyot; az elsőt azért, mert előbb a Nemzetőrségi Haditanácsban, majd annak megszűnte után a hadügyminisztériumban fáradhatatlanul és nagy hozzáértéssel intézte a nemzetőrség ügyeit, a másodikat azért, mert mint a hadügyminisztérium tüzérségi osztályának főnöke, egyike a legidősebb őrnagyoknak, »s munkás vezetése által a tüzérségi ügyet kellő rendben s célszerű evidentiában tartja.« Kossuth válasza:
Folyó hó 20-án 7002. szám alatt kelt felterjesztésére visszaíratik, miszerint a honvédelmi bizottmány kötelességének ismeri azon katonatiszteknek érdemeit is illőleg méltányolni, kiknek hivatásuknál fogva alkalmuk nincsen magukat a csatatéren kitüntethetni, de az administratív szakban hazafiságukat s a nemzet ügye iránti rokonszenvüket tettleg tanusítandók, szakértés, fáradhatatlan buzgalom és sikerteljes tevékenységben kitűnve hasznos szolgálatolat tesznek a hazának.
Illy elismeréssel találkoznak Kiss Károl alezredes és Höffler tüzér őrnagynak a hadügyminisztériumnáli alkalmazásukban szerzett érdemeit is.
Azonban ezen két jeles hivatalnok előléptetése végett a hadügyministeriumtól felterjesztett indítványt illetőleg, Höffler őrnagyra nézve különösen tekintetbe kell vennünk, hogy hadseregünk tüzérségében az alezredesi rang még a legfelsőbb fokozat, s hogy legjelesb tüzértiszteink is, kik a haza megmentésére folytatott háború kezdetétől fogva minden ütközetben résztvettek, életveszély közt magukat mindenhol kitűntették, a hazának legfontosabb szolgálatot tettek s az által maguknak nagyobbszerű érdemeket szereztek, mint máshol lehetett – mindamellett is nem többek, mint alezredesek. S ugyanazért a honvédelmi bizottmány csak akkor adhatja megegyezését Höffler őrnagynak alezredesüli kinevezéséhez, midőn tüzér alezredeseink közül valaki a csatatéren ezredesüli előléptetésre magát érdemessé s egyszersmind tüzérségünknél egy fennebbi rangfokozat létesítését okszerűleg lehetővé teendi.
Melly határozaton Höffler őrnagy is – érdemei elismerésének kijelentése után – elsőlegesen megnyugodhatik, annyival is inkább, minthogy csak e napokban részesült kitüntetésben, érdemjellel díszesíttetvén fel.
Szintúgy igénylik a körülmények mostan még Kiss Károl alezredes megérdemlett előléptetésének is elhalasztását. De a honvédelmi bizottmány fenntartja magának a megnevezett alezredesre is későbben különös tekintettel lenni.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3710.
Mellette a hadügyminisztérium fenti tartalmú átirata, valamint a fenti válaszfogalmazvány Kossuth által aláírt tisztázata.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir