428. Tiszafüred, 1849 március 26. Kossuth szerencsekívánatai Perczel tábornoknak győzelmei alkalmából.

Full text search

428.
Tiszafüred, 1849 március 26.
Kossuth szerencsekívánatai Perczel tábornoknak győzelmei alkalmából.
A Szőregnél, Zentánál és Keresztesnél kivívott győzedelmekről értesülvén, nem tehetem hogy azon örömömet, mellyet új operatiójának illy sikeres megkezdése okozott* tábornok úrnak barátilag és egyszersmint hivatalosan is ki ne jelentsem; kivánván, hogy az isteni gondviselés, fontos vállalatának megoldásában Önt vezéri pályáján továbbad is azon hazafias buzgósághoz képest, mellyel magát igazságos ügyünknek védelmezésére szentelte, – a legszerencsésb előmenetelhez segítse.
V. ö. Perczel előbb, 726. l-on ismertetett győzelmi jelentésével.
Használom a jelen alkalmat arra is, hogy mivel az esett értésemre, mintha Ön Kohlmant alkalmazás végett magához rendelte volna – bizodalmason figyelmeztessem, miszerint Kohlman a Lajthától kezdve nem úgy viselte magát, hogy bizodalmat érdemelne, sőt a legveszélyesb perczekben guittirungját adván be, még igényét is a bizalomra eljátszotta.*
Kohlmann, aki a pákozdi csatától Schwechatig a feldunai sereg vezérkari főnöke volt, november elejétől Győr megerősítését vezette, azonban a védelmi berendezéseket olyan nagyra méretezte, hogy 70–80 000 ember kellett volna a város megvédéséhez. (V. ö. előző kötet, 529. sz. 900. l.) Amikor Görgey serege a decemberi visszavonulás során Győrt elérte, Kohlmann újból vezérkari főnök lett és nem kis része volt abban, hogy a magyar sereg megállás nélkül hátrálva, a fővárost is harc nélkül adta fel. (V. ö. Csányi László véleményével, előző kötet, 521. sz. 891. l.)
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 4192.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir