78. Debrecen, 1849 január 16. Kossuth intézkedése a 2. román határőr-ezred elfogott tisztjeivel és közlegényeivel kapcsolatban.

Full text search

78.
Debrecen, 1849 január 16.
Kossuth intézkedése a 2. román határőr-ezred elfogott tisztjeivel és közlegényeivel kapcsolatban.
Az újoncozási igazgatóság január 15-én átírt Kossuthnak és megkérdezte helyes lenne-e a 2. román határőr-ezred 8 elfogott tisztjét és 200 közemberét – a hadmegyei parancsnokság véleménye szerint – tiszta magyar zászlóaljakba beosztani. Megkérdezte egyben, hogy Erdélyben meg lehet-e kezdeni az újoncozást?
Kossuth válasza:
A hadügyministerium újonczozási osztályának f. hó 15-én D/g 261/27 szám alatti fölterjesztésére határoztatott, hogy a 2-ik oláh ezredtől elfogatott 8 főtisztektől előlegesen a magyar alkotmány iránti hűségökről reversalist kell bekérni a megállapított forma szerint, s miután ezen feltételt teljesítették, az alakulásban lévő zászlóaljhoz, valamint a már fennálló hadosztályoknál megüresülendő tiszti helyekre is eddigi rangminőségökben a szerint kell beosztani, hogy egy zászlóaljhoz 3 e féle tisztnél több ne jusson. Az elfogva lévő 200 közvitéz besorozására nézve helyesli a honvédelmi bizottmány a 8-ik hadmegyei parancsnokságnak azon nézetét, hogy tiszta magyar zászlóaljakban osztassanak föl; azzal a megjegyzéssel azonban, hogy mivel ezeknek a foglyoknak hangulatuk nem ismeretes, s nem tudhatni, hogy ügyünkben mennyire lehessen hűségökhez számot tartani, figyelmezni kell a besorozásnál, hogy 10 magyar katona közé egy, vagy legfennebb 2 oláhnál több ne essék. A besorozás pedig eszközölhető akármellyik alakulandó honvéd zászlóaljnál.
A mi Erdélyben az újonczok kiállítását illeti, megtétetett a honvédelmi bizottmány részéről már a szükséges intézkedés az illető hatóságokhoz, s az állítandó újonczok Bem tábornok úr rendelkezése alá helyezendők.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 557.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 775.
A fogalmazvány mellett a hadügyminisztérium újoncozási igazgatóságának felterjesztése.
A tisztázat mellett a hadügyminisztérium által a 8. hadmegye főparancsnokságához Nagyváradra jan. 19-én küldött rendeletnek fogalmazványa ez ügyben.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir