193. Debrecen, 1849 május 18. Kossuth válasza Vécsey tábornok Temesvár gyárvárosának elfoglalását közlő jelentésére: a malmok les…

Full text search

193.
Debrecen, 1849 május 18.
Kossuth válasza Vécsey tábornok Temesvár gyárvárosának elfoglalását közlő jelentésére: a malmok leszerelésével próbálja meg kiéheztetni az ellenséget.
Vécsey tábornok, aki Bem bánsági hadművelete idején hadtestének egy részével Temesvárt ostromolta, máj. 14-i jelentésében közölte, hogy serege aznap az ellenségnek egy kitörését visszaverte és azalatt a másik oldalon inditott támadás során a gyárvárost elfoglalta. Részletesen beszámolt a harc lefolyásáról s különösen azt emelte ki, hogy a várat vízzel ellátó gépeket elpusztította, a vár tökéletesen el van zárva a külvilágtól és a sereget a sikerek nagyon fellelkesítették. Kossuth válasza:
Tábornok Ur e hó 14-én 196. szám alatt kelt jelentéséből örömmel értesültem a Temesvárhoz tartozó gyár-külvárosnak elfoglalásáról s a vizgép megrontásáról, melly eredménydus eljárásáért is Tábornok Urnak és vitéz seregének a haza s nemzet nevében legszivesebb köszönetem jelentem ki. – Minthogy azonban ugy értesültem, hogy ugyan a gyár-külvárosban léteznek azon malmok is, mellyekben a vár élelmezésére szükséges liszt készittetett, s elé, – azért elmellőzhetetlenül szükséges, hogy azokat Tábornok Ur birtokába keritse s abban biztositsa is. A hadjárása változó lévén, meglehet, mit ugyan fel nem teszek, sőt reménylem hogy ügyes vezenyletének, s vitéz seregének sikerülend rövid idő alatt a várt is birtokába keriteni, de mégis lehetséges, hogy a gyárkülváros ujjólag az ellenség kezébe kerülend, azért eleve kell arról gondoskodnia, hogy ezen malmokat többé ne használhassák, s azáltal az élelmezésre nézve zavarba jőjjenek. Ha tehát ezen malmokat vagy a gépek szitaháza s a főrészek elvitele által, vagy más módon akkép lehet haszonvehetetlenné tenni, hogy azokat az ellenség hosszabb ideig nem használhatja, – mi ellenben, kiknél a hiányzó gépek s részletek megőrizve lesznek, ha a vár birtokunkba jő, kevés fáradság által helyreállithatjuk, ugy ezen eszközhöz kell nyulni, ha pedig ezen módon azokat haszonvehetetlenné tenni nem lehetne, – ugy inkább el kell őket tökéletesen pusztitani, hogysem az ellenségnek az élelmezési szerek megszerzésére eszközül szolgáljanak.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7083.
Mellette Vécsey tábornok ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir