228. Debrecen, 1849 május 26. Kossuth levele Görgeyhez Dembinski lemondásáról.

Full text search

228.
Debrecen, 1849 május 26.
Kossuth levele Görgeyhez Dembinski lemondásáról.
Dembinski Bártfán, máj. 24-én kelt levelében jelentette Kossuthnak, hogy kézhezvette a Klapka-féle haditervet; ez a terv véleménye szerint rossz, az ő számára lehetetlen feladatokat ír elő, s ezért ő lemond a felsőmagyarországi hadsereg főparancsnokságáról.* Utalt arra, hogy mennyit kellett eltűrnie »attól a két urtól, akik most a hadügyminisztériumot vezetik«, sőt magától Kossuthtól is, most már elfogyott a türelme: kérte Kossuthtot, tegye lehetővé, hogy Törökországon keresztül visszatérhessen Franciaországba. Mellékelte leveléhez a Klapka-féle haditerv részletes bírálatát is. Kossuth az ügyben ezt a levelet írta Görgeynek:
Dembinski részletesen foglalkozik a Klapka-féle haditerv bírálatával emlékirataiban, Danzer: Dembinski in Ungarn. Wien 1873. II. köt. 70. s köv. l.
Ide mellékelve átteszem Hadügyminister Urnak a Dembinski altábornagytól érkezett tudósitást s lemondási levelét. Sziveskedjék Minister Ur azt Klapka tábornok urral közölni,* a teendőkről is határozni, s arról is véleményét velem tudatni, ha vallyon ezen lemondást elfogadjam-e? vagy nem? Ha elfogadhatónak vélik tábornok urak, ugy én helyette vagy Visotzkyt, ki már ott van, vagy Dessewffy tábornokot vélem alkalmazni, – e végett is mielébbi válaszát magamnak kikérem.
Klapka máj. közepén visszatért a sereghez és Görgey táborában tartózkodott.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 7469.
Ered. tiszt. Hadtört. Lt. 1848/49-i vegyes anyag 10. csomó.
A fogalmazvány mellett Dembinski két említett irata, mellékelve hozzá másolatban Görgey Ármin őrnagy és egy névtelen máj. 21-én Zólyomban ill. máj. 22-én Lőcsén kelt németnyelvű jelentése. – Klapka helyettes hadügyminiszter Pestről máj. 29-én megtette megjegyzéseit Dembinski levelére; azt írta Kossuthnak, hogy a máj. 21-i tervet valóban módosítani kell, mióta megtudták, hogy az ellenség Lembergen át kíván betörni, ezért Dembinski seregének Eperjes fölött védő helyzetet kell elfoglalnia s a fősereggel csak mozgó csapatok által kell kapcsolatban maradnia. Ha ez megfelel Dembinskinek, maradjon »noha elmellőzése több okoknál fogva kivánatos«, ha nem, akkor alkalmazzák tanácsosként a kormány mellé. Ez utóbbi esetben legyen Wysocki a főparancsnok, Bulharyn és Dessewffy pedig alatta parancsnok. (OHB 1849: 7670. sz.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir