a) Kovács Lajos közlekedési minisztériumi osztályfőnöknek, a Bayer ezredes által kért térképekről:

Full text search

a) Kovács Lajos közlekedési minisztériumi osztályfőnöknek, a Bayer ezredes által kért térképekről:
Bayer táborkari ezredesnek jelentése szerint mult év végével az országos épitészeti igazgatóság uti osztálya által készitett magyarországi utitérképének egyik példányából az I. III. és VI-ik szelvények a honvédelmi bizottmány használatára kiszolgáltatván, azok – a kormánynak Debreczenbe költöztével – szinte oda vitettek.
Minthogy pedig ezen szelvények épen a jelenlegi harczmüi téreket illetik; arra kérem tisztelt Osztályfőnök Urat, miszerint azokat nyomban felkerestetni, s annyival is sietősben a kormányzói irodába átküldeni sziveskedjék, mivel nevezett Bayer ezredes ur jelenleg itt helyben van, és a kivánt szelvényeket személyesen átvehetné.
a kormányzó ur meghagyásából.*
Az iratot Kossuth nevében Asbóth Sándor őrnagy fogalmazta és írta alá. Görgey ugyanis ezen a napon – jún. 10-én – visszatért a táborba, a hadügyminisztérium vezetését, mint államtitkár, Szabó Imre ezredes vette át, az ő helyére pedig a kormányzó katonai irodájának az élére Görgey kívánságára és Klapka igen meleg ajánlására Asbóth Sándor táborkari őrnagy került. (OHB 1849: 7993. sz.)
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7796.
Ered. tiszt. O. Lt. Közlek. min. 1849: 146. sz.
A fogalmazvány mellett Bayer ezredes említett június 8-án kelt jelentése, melyben kéri a jelzett térképszelvényeket, valamint Kovács Lajos 10-én kelt válasza Asbóthhoz, hogy a kért térképet nem találják, még az előző év szeptemberében adták át a Honvédelmi Bizottmánynak, honnét sürgetés ellenére sem kapták vissza. Úgy emlékszik, hogy egyszer Szabó Irme ezredes kérte használatra az OHB-tól. – Egy rövid kísérőirat fogalmazványa is van ugyanott, amellyel Asbóth Sándor őrnagy átküldi Bayerhez az I. és II. térképszelvényeket. – A fogalmazvány mellett van még Ludvigh június 8-i, e rendelettel össze nem függő jelentés is a Dunán és Vágon építendő hidakról, valamint az Asbóth Sándor elleni ingerültségről, amiért az érdemjel 3. osztályát megkapta.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir