5. Debrecen, 1849 április 16. Kossuth felajánlja Szemerének a belügyminiszteri tárcát.

Full text search

5.
Debrecen, 1849 április 16.
Kossuth felajánlja Szemerének a belügyminiszteri tárcát.
A nemzetgyülés folyó hó 14-én tartott országos ülésében a Habsburg Lotharingiai Házat a magyar nemzet elleni árulása, hitszegése és fegyverfogása miatt: Magyarország, a véle egyesült Erdély és hozzá tartozó minden országok és tartományok feletti uralkodásból a nemzet nevében örökre kizárván, kirekesztvén, és az orzság területéről és minden polgárjogok élvezetéből számkivetvén:
Egyszersmind parancsolt velem, hogy a nemzet ügyeit egy átlalam alakítandó, s velem együtt felelős ministerummal addig, amíg a nemzet máskint nem intézkedendik, kormányozzam.
Én tehát mint a nemzet kormányzó elnöke ezennel felkérem Önt és felkérem azon önzéstelen meleg hazaszeretetére, mellynek már egy éves szabadsági harczunk viszontagság teljes folyama alatt legszebb legfényesebb példáit adni folyton és csüggedetlenül buzgólkodik – hogy a belügyi tárczát az eddig attól elválasztott rendőri osztállyal egyetemben elvállalni – mostani müködési körét* ugy rendezve, hogy az ön által megvetett alapon a siker a lehetőségig biztositva maradjon – Debeczenbe sietni, s tárczájának átvételével hazafiui babérjai közé egy ujabbat tüzni sziveskedjék.
Szemere december óta az I. hadtest mellett, március óta pedig a Felvidéken működött, mint teljhatalmú országos biztos. Ebben az időpontban Miskolcon az általa életrehívott felsőmagyarországi védsereget szervezte.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 5700.
Közli Seress L.: Kossuth, Görgey és Szemere. Kiadatlan leveleik. 25. l. (A Borsod-Miskolci Múzeumban levő eredeti tisztázat után.)
Szemere április 20-án kelt válaszában családi bajaira való hivatkozással elhárította magától a felszólalást és különböző elvi kérdések tisztázását tartotta szükségesnek a minisztérium megalakulása előtt. (A választ közli Seress i. m. 26. s köv. l.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir