94. Debrecen, 1849 április 29. Kossuth utasítása Irányi Dániel pesti kormánybiztosnak: járjon el szigorúan a Pesti Fegyvergyár ár…

Full text search

94.
Debrecen, 1849 április 29.
Kossuth utasítása Irányi Dániel pesti kormánybiztosnak: járjon el szigorúan a Pesti Fegyvergyár áruló részvényesei ellen.
Botránykozással értettem, miképen azon részvényes társulat tagjai, kiktől az álladalom a mult év végével a pesti fegyvergyárat átvette* – semmibe sem vévde az álladalomnak azon kegyességét, miszerint többszázezrekre menő előlegezések után kötelezettségüknek eleget nem tevén, az álladalom velök szigoruan bánni jogositva lett volna,* még is nem csak szigoruan nem bánt őt a veszteséggel fentartott gyárt átvéve, őket nemcsak tökélletesen kármentesitette, de sőt még a dividendát is adott nekik, holott veszteséggel dolgoztak, és megfeledkezve a hazafiui érzelem és becsület ösztönéről – semmit nem ismertek az ellenségnek Budapestre bevonultával sürgetőbbnek, mint azon ürügy alatt, hogy a statuson még követelni valójuk van, olly szemtelenségre vetemedni, miképen, ahelyett, hogy kötelességük szerint, ha az álladalmon követelni valójuk van, ez iránt magukat az ország törvényes kormányánál jelentenék – az ellenséghez fordulának nagy hódolattal az álladalom rovására biztositását kérve praetensivus vagyonuknak – s az álladalom fegyvergyárát mintegy csőd alá keritenék, annak lezároltatását eszközölvén ki. Előre látom ugyan azon feleletöket, hogy ők ezt avégett tették, miszerint az ellenség elfoglalásától megmentsék.
A pesti fegyvergyár államosításáról kiadott rendeletet l. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, I. rész 449. l.
A magyar kormány 1848 ápr. 29-én kötött szerződést a Pesti Gépgyár Részvénytársasággal arra, hogy a gyár nagyösszegű állami támogatás ellenében fegyvergyártásra rendezkedik be. A támogatást a gyár megkapta, a termelés azonban még novemberben sem indult meg, ez tette szükségessé a gyár államosítását. (A minisztérium és a Pesti Gépgyár között kötött szerződés egyik példányát l. Miniszterelnökség, nemzetőrségi osztály 1848: 75. sz. alatt.) Az államosítás után Kossuth dec. 10-én 100 000 forintot fizettetett ki a részvényesek kártalanítására s kilátásba helyezte további igények kielégítését is. (Vö. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, I. rész 705. l.)
De két tény tagadhatatlan: egyik az, hogy kezöket a status vagyonára tették, s részint tétetni eszközölték, másik az, miképen azt, hogy ez az ellenségtőli megmentés czéljából történt, a kormánynak be nem jelentették.
Minek következtében ezennel utasitásul adom Önnek: hogy jelen rendeletem vételével a pesti fegyvergyárt, mint az álladalom tulajdonát nem inventárium szerint, mellyel a hálátlan részvényesek az ellenség által készitettek, az álladalom részére azonnal vegye át, ha valami hiányzanék, azért őket felelősökké tegye, egyszersmind pedig szigoru vizsgálatot hajtson végre arra nézve: – kik voltak különösen azon szemtelenek és hálátlanok, kik a nemzetnek annyi áldozattal s irányukban annyi kegyességgel megszerzett vagyonát, megfeledkezve honpolgári kötelességükről s szerződésileg lekötött becsületszavukról, a magyar álladalmat, vagyonának csőd alá kerittetésével lealacsonyitani nem tartózkodtak.
Az eredményről jelentését elvárom további intézkedés végett.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 6373.
Irányi május 3-i jelentésében így válaszolt Kossuth utasítására: »A fegyvergyár részvényeseit feleletre vonom; egyébiránt a gyár megvan, a csődből pedig természetesen semmi sem lehet.« (OHB 1849: 6632. sz.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir