A tengerhajózó társaság első közgyülése.

Full text search

A tengerhajózó társaság első közgyülése.
Tapasztalván az alulirt választmány, miszerint a tengerhajózó társaság élénk részvéttel találkozik, miután a vállalat végképeni megalakulására kitűzött 30,000 pft, a már beérkezett aláirásokkal fedezve, sőt fölözve is van, haladék nélkül elhatározá a társaság megalakitását eszközlésbe venni; az aláirást azonban, tekintetbe véve, mikint még sok iv van kün, s sok tudósitás érkezik már meglevő aláirásokról, s még minden uj kérdezkedők jelentkeznek, továbbra is nyitva tartja, mig a 30,000 pfthoz még 40,000 pft gyülend 535össze, mellyel egy másik nagyobb hajó megépitése létesitetik. A társaság megalakitása egyébiránt nem fog ez ujabb kiterjesztett aláirások begyülésétől feltételeztetni, sőt inkább, hogy a már aláirt 30,000 pft alapjára a társaság megalakitása foganatositandó, – a további aláirások tekintetében kimondatik: mikép az alakitó közgyülésen a befizetésekre nézve akkint fog az intézkedés tétetni, hogy ha mindkét hajóra szükséges 70,000 pft azon időre még be nem gyülend, akkor a befizetések olly arányban iratandnak ki, miszerint az első hajó 30,000 pftnyi öszvegében az aláirók mindnyájan részeltessenek, hátra maradt részletek pedig csak a másik hajó épitésénél fognak beszedetni.
A közgyülés jövő aprilis utolsó napján fog tartatni az iparegyesület szállásán (ujvilág-utczai 635. sz. a. Ilkey-házban) reggeli 10 órakor, mellyre minden aláiró ezennel tisztelettel meghivatik. Költ Pesten mart. 23-kán 1846.
A Magyar Kereskedelmi Társaság
választmánya üléséből.
Nagy József csupán belföldi szövetekkel ellátott kereskedésében (városháztér és kigyó-utcza szegletén a zöld fánál) hölgyek és urak számára mindennemü selyem-gyapju- és gyapot-szövetek minden megkivántató czikkben jutányos áron kaphatók.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir