A tökélyesitett orgona-gépészet (Orgel-Mechanik,) összehasonlitva a közönségesen divatozó kontár gépészettel*.

Full text search

A tökélyesitett orgona-gépészet (Orgel-Mechanik,) összehasonlitva a közönségesen divatozó kontár gépészettel*.
Folytatása a 39-ik számban kezdett értekezésnek.
9) Egy állandó, egyszerü és könnyen játszható orgona-gépészethez sohasem szabad semmiféle forgótengely-deszkát (Wellenbret) forgótengellyel (Welle) alkalmaztatni.
Más orgonacsinálók az ő közönséges gépészetök szerint, az orgonába forgótengelydeszkákat alkalmaztatnak forgótengelyekkel. Ha gyengék ezen forgótengelyek, akkor elkanyarulnak, s ha a nyomantyú szinte le is nyomódik, a szelep mind e mellett is fel nem 734húzódik; ha pedig erősek, akkor nehéz játszást okoznak, igen könnyen megereszkednek, egymáshoz korholódnak, megakadnak, után-sipolnak, és átalában véve szükségtelenek és nélkülözhetők; sőt – mint feljebb láttuk – egy állandó, egyszerü és könnyen játszható orgonában mulhatatlanul szükséges azokat egészen nélkülözni.
10) A szelepek fejetlen sárgaréz csavarokkal hátulról a kemény dugaszfába (Spund) srófoltatnak, hogy azokban szabadon mozoghassanak, – és úgy készitetnek, hogy egyenként különkülön kivehetők legyenek: hogyha netalán a fuvó a szelep alá valami tisztátalanságot hajtana) – mi utána sipolást okoz, – azt mindenik orgonázó kántor – orgonacsináló segitsége nélkűl – magától is kivehesse és kitisztithassa.
A közönséges gépészetü orgonacsinálók a szelepeket ugyanzon bőrrel – mellyel bőrözve vannak – hátulról enyvvel megragasztják; s innét van, hogyha a fúvó valami tisztálanaságot hajt a szelepek alá, azt az orgonázó kántor magától ki nem tisztithatja, hanem ezen magában csekély hiba kiigazitásáért is orgonakészitőre kell szorulni.
11) A szelepek elől sárgarézarczczal s hosszúkás lyukkal láttatnak el, és sárgaréz szegekben mozognak.
A közönséges gépészet szerint a szelepek két szeg közt mozognak; s innét van, hogy midőn a szelep megdagad, akkor egyszersmind meg is akad, és utána sipol; s ha a szelepnek a két szeg közt sok levegője van; sohasem esik a maga tulajdon helyébe.
12) A tökéletesített gépészet szerint a zacskócskák úgy készitetnek, hogy egyenkint különkülön mind kivehetők legyenek, hogyha valamellyik elszakadna, azt az orgánozó kántor magától is kivehesse és a dugaszfát akármelly asztalos által uj bőrrel behuzathassa.
A közönséges gépészet szerint a zacskócskák enyvvel erősen megragasztatnak; s ezért egyenként különkülön ki nem vétethetvén, az illy csekély hibát sem képes az orgonázó kántor magától helyrehozni, hanem orgonakészitővel kell kiigazitatni.
13) A tökéletesitett gépészet szerint a széltartókat (Windbehaelter) nem szabad tompán befojtani (stumpf daempfen), hanem rovatékkal (Anschlag) és zárócsavarral (Reiberschraube) kell megerősiteni.
A közönséges gépészet szerint dolgozó orgonakészitők a 4–5 újjnyi szélességú tartókat tompán fojtják be, mellyek összeszáradván a szelet kieresztik; a honnan kénytelenek azokat kapocsvasakkal megerősiteni; nedves időben pedig annyira megdagadnak, hogy csak igen nagy munkával – vagy sehogy sem lehet őket kivenni.
14) A nyomantyuzatnál két igazitó csavar (Stellschraube) két rugótollal úgy alkalmaztatik, hogy az orgonázó kántor a nyomantyúzatot tetszése szerint feljebb vagy lejebb eresztheti szintugy nedves időben, midőn a gépészet nagyon meg van feszülve, a gpészetben lévő 54 kis csavarokat egy pillanat alatt megeresztheti.
Más orgonacsinálók az ő közönséges gépészetök szerint, a nyomantyúzatot nem készitik – mivel nem tudják – igazitó csavarokkal; a honnan midőn a gépészet megdagad, félnapi munkába kerül az 54 kis csavarok megeresztése, s ugyan annyi munkába kerül száraz időben azoknak mélyebb srófoltatása.
15) A tökéletesitett gépészet szerint a kézorgonában (Positiv) a hintanyomantyuzatot (Wippenclaviatur) nem szabad fahintadeszába (Wippenstock) foglalni, hanem sárgaréz arczokban és szegekben akkép kell mozogniok, hogy mindeniket egyenként külön külön ki lehessen venni. Vagy még egyszerűbben és tökéletesebben: a szekrény olly szélesre készitetik, hogy a játszó asztalig érjen; a szelepek pedig a szélszekrényen feljül alkalmaztatnak, hogy a nyomantyú a szelepet egy huzonnyal felhúzza.
Más orgonakészitők a hintanyomantyuzatot hintadeszkába foglalják, mi által a hinták (Wippe) könnyen megdagadnak, megakadnak, utána sipolást okoznak, s a játszást rendkivül nehezitik; s ha sok levegője van, egymáshoz dörzsölődnek, s egyenként külön külön kivenni nem lehet.
16) A lábitó gépészetben (Pedal-Mechanik) a nyomantyú második nyolczadának (Octav) összekapcsolására nem szabad forgótengelyeket (Welle) forgótengelydeszkával (Wellenbret) használni: hanem szél által szélvezetők (Windstock) segitségével kell ennek megtörténni.
Más orgonakészitők a lábitó gépészetben a nyomantyúk második nyolczadáját forgótengellyel kapcsolják össze, – mi nem tartós, s igen könnyen megakad.
17) A lábitó szekrényben (Pedal-Corpus), hol alól a nagy mélyhangú (Basspfeife), felől pedig a propekt-sipok állanak, – nem szabad felfelé vezető szelepes szélszekrényt (Windlade mit Ventil) alkalmaztatni: hanem a szelet 12 csatornácskák által kell az alsó szélszekrényből a felső szelep nélküli szélszekrénybe vezetni.
Más orgonakészitők a lábitó szekrényben – hogy ennek a kézszekrénnyel (Manuel-Corpus) részarányos kilátása legyen – felül szelepes szélszekrényt alkalmaztatnak, mi a szünteleni javitgatásnak alá van vetve, s igen könnyen megakad.
(Vége következik a jövő számban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir