Fogházi statistica.

Full text search

Fogházi statistica.
Hevesből, jult. 4-kén. 1845-dik év majus 8-kán tartott tisztválasztáskor volt a megye fogházában 203 rab, nevezetesen:
Megitélt rab volt 116, folyamatban lévő s kezdendő per alatt 51, fölebb vitt per alatt 11, más hatósághoz kisértendő 2, itéletlen 23.
Ezen idő óta fogházba hozatott 581, s igy volt rab összesen 781, ezek közül itélet alá tartozott 668, ezek közül: 1) vétkesnek nem találtatott, vagy próbák hiánya miatt szabadon eresztetett 161; 2) megelőző letartóztatás, vagy törvényszékre állitásnak büntetésül betudásával szabadult 40; 3) börtönre itéltetett 202; 4) börtönre s egyszersmind verésre itéltetett 96; 5) veréssel börtön nélkül szabadult 42; 6) más hatósághoz kisértetett 10; 7) szökevény katona volt 8; 8) fenyitőper alatt fogságba maradt 17; 9) fenyitőper alatt kezesség mellett szabadon eresztetett per bevégeztéig 19; 10) fölebb vitt per alatt fogságban van 17; 11) fölebb vitt per alatt kezességen 2; 12) meghalt 6; 13) itéletlenül fogházban 34; és 14) itéletlenül kezesség mellett szabadon 14.
Jelenleg fogházban van: 1) fogságra itélve 157; 2) fölebb vitt per alatt 17; 3) folyamatban lévő és kezdendő per alatt 17; 4) bővebb nyomozásig letartóztatott és törvényszék óta bekisértetett 34; összesen 225, a föllebb emlitetett tisztválasztás óta szelidebb bánás módban részesülnek a foglyok, ugyan is, ki először kerül fenyitő törvényszék elébe, közönségesen vereség nélkül csak börtönre itéltetik. Valjon ez emberibb bánásmód a régi körülmények közt a régi szerkezetü börtönökben, hol még ma is, a becsületes adózó veritékén hizlalva, többnyire henyélésben ásitozza át gyalázatos rabságát a bünös, nem lesz-e csáb inkább e bünre mint rettenet a bün ellen – az idő fejtendi meg. Hát még azon felséges eszme! hogy a börtönök munka intézetek legyenek! mellyekben a szerencsétlen esettek ne csak dologra szokjanak és valamelly később kenyér keresési forrásul szolgálandó mesterséget tanuljanak, hanem valami kis summácskát is szerezhessenek, mellyel kiszabadultokkor magukon segithessenek. Én figyelmesebben jegyzendem a a rab statistikát Hevesben jövőre, és az eredményt teljes tisztaságában tudatandom a közönséggel.
945U. J. Az aratás már elkezdődött, Hevesben az őszi vetésre nézve ez évet a termékenyebbek, tavaszra nézve azonban a silányabbak közé lehet sorozni. A legutóbbi heti vásárban Gyöngyösön az uj rozsnak pozsonyi mérője 4 ft 30 kr. v.cz. kelt.
–y.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir