Magyarok a tengeren.

Full text search

Magyarok a tengeren.
Nem fárasztjuk hazánkfiait a tengeri hatalom fontosságának saját nézetünk szerinti bizonyitgatásával, hanem közöljük szárazon és hűn a fiumei tengerész-iskola első tanárja legközelebb vélt levelének egész tartalmát, mellyből kiviláglik, miszerint a tengeri pálya a magyaroknak sem idegen dolog, sőt fogékonyságokhoz képest igen alkalmatos és serkentő hivatás. Engedjük a tisztelt tanár urat magát szólani.
Fiume, junius 28-án 1846.
Megbocsátand kegyed, hogy előbb nem feleltem kegyednek két utolsó levelére, mellyekben a hozzám utasitott hazánkfiait ismétlőleg pártfogásom alá ajánlá, kik alig jelentkezvén, azonnal elhatározák magukat, (hogy időt ne veszitsenek) magán leczkék utján megkezdeni a tengerhajózási oktattatást 30 pforintnyi igen csekély jutalmazásért, miáltal megkimélendnek két évet, mi a rendes iskolai tanitásra szükséges. – Oka volt halasztásomnak az is, mert ohajtottam egyszersmind kegyednek a dicséretre méltó ifjak haladásáról tudósitást adni, a mit most kivétel nélkül legnagyobb örömmel tehetek; ők igen használják az időt, s versenyeznek a mathematikai tanulmányok előmenetelében. Dicséretükre legyen továbbá mondva, jó magaviseletük becsületére válik annak, ki őket olly melegen ajánlá.
A haza nevében köszönöm, drága barátom azon fáradságát, mellyel a Hetilapban a tengerészet, s kereskedés felülmulhatlan hatalmát fejtegeté, s rendithetlen igazság maradnak ama szavak, miket Themistocles, midőn göröghon boldogitása tekintetéből a hajóevezőhez kötteté polgártársait 936s e szavakat harsogtatá fülükbe: „Ki a tengernek ura, az a földdé is marad.” s Themistocles legyőzé Xerxes hadseregét. E hősi állitás megerősitetett azóta Caesar által az actiumi tengeröbölben, a velenczeiek, genovaiak s sziriaiak által Lepanto és Konstantinápolynál; olvasta továbbá azt csillagok közt a menyben Copernicus és Galilaei, megerősitetett Newton által a testek oravitationalis kutatásánál, Columbus által midőn Amerikába vett utilevelet, Nelson által Copenhágánál, Abukirnál s Trafalgárnál, ugy minthogy Duperré s Bourmont Algirnál bizonyiták be alaposságát; mind több mint classicai tekintélyek, kiknek nyomain emelé fel a hatalmas albion kevély homlokát határtalan nagyságában.
Megbocsátand barátom, ha egy perczig eltávoztam a kérdéstől s fogadja stb. –
Ehez nem kell egy szó sem; – s ki a higgadt számoló tengerészi tanár urral egyet nem ért, az induljon a hortobágyi pusztára s bámulja a napnyugotot.
Ifj. Szabó Pál.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir