Fővárosi hirnök.

Full text search

Fővárosi hirnök.
Az Iparmükiállitás mellett folytonosak az intézkedések, alapos remény táplál, hogy nagyszerüségében minden várakozást feljül halad. A beküldemények naponkint szaporodnak, az illetők részvéte ellen még eddig nem panaszkodhatni. Csak azt csudáljuk, hogyan lehet, hogy ezen csekély anyagi erővel biró egyesület illy roppant költségekkel járó intézkedést tenni képes! – Hiába, jó akaratot és tetterőt isten is segit!
A legujabbi hivatalos összeirás szerint van Pesten világtalan 21, siketnéma 24. Minthogy ezen öszveirás a m. k. helytartó tanács rendeletéből történt, gyanitható, hogy e dologban kormányilag fog intézkedés tétetni. Ohajtandó, hogy a jövő országgyülés is kiterjessze figyelmét az illy jótékony intézetekre, mert nálunk magánosoktól állitott közintézeteken csak ritkán van isten áldása.
F. hó 16-kán éjjel mintegy öt hónapos gyermeket a Thereziavárosban rongyokba burkolva egy pinczébe vetettek, hol az halva találtatott. Ezen eset ujra tanusitja a lelenczház szükségét; de ezt is csak országos intézkedéshozhatja létre, mert nálunk nincs még meg az az önmegtagadás, önzéstelnség, hogy a gazdag megtakargatott ezreit az emberiség oltárára vinné áldozatul. Egyesek ezt csak máshol teszik mit, hogy a többit elhallgassuk a bibliai társaság is bizonyit.
Dunaparti s vasuti mozgalom. Folyó hó 1117 jött a gőzösökkel felülről 1713 személy, alólrul 842, ment fölfelé 1507, lefelé 761. – A pesti részen ment lefelé 43 üres hajó, vegyes czikkel 4; a budai részen gabonával, fával s egyéb élelmi szerekkel fölfelé ment 41. – E. hó 1617 ment a vonaton Pestről Váczig 709 ember, jött vissza 542. Különben az élénkség igen nagy, vasárnapokon pedig rendkivülinek mondhatni. Kinek dolga nincs s mulatni akar menni, ki munka után egy kis mulatságot s elszóródást akar magának szerezni s fris levegőt szivni, annak jól esik most azt az utat egy pár óra alatt megtenni, mire ezelőtt egy nap kivántatott.
A dologházban van jelenleg 272 fegyencz, kik közül betegség miatt 10 kórházban fekszik. – Csavargót f. h. 1117 visszautasitottak hazájába 81-et, munkára szoritottak 27 férfit, és 23 nőt.
Mészárszék-ügy.Pestvármegye julius 23-án tartott rendkivüli közgyülésében marhahust 15 v. krra szállitotta s a szokott arányban vidékein két vagy egy krajczárral olcsóbbra. – A szegény ember méltán panaszkodik, hogy drága, ki pedig a körülményeket ismeri, és elfogulva nincs, tudja hogy olcsóbb lehetne.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir