Másodszori termesztés.

Full text search

Másodszori termesztés.
A Hwetilap 49, s 53-ik számaiban olvasható bécsi levél s t. cz. Balla ur észrevételeire vonatkozólag kivántam a termés s másodszori termelés fölötti nézetemet s tapasztalásomat röviden elmondani. Tiszaföldvár e magát önerejével, legkisebb kölcsönzések nélkül megváltani elkezdett magyar népes helység M. Turral, e gazdagon termő földjéről ismeretes alföldi várossal határos; s már ez magában azon sejtelemre ad némi jogot, miszerint a szomszéd kanaáni földnél ez sem mostohább. E sejtelem valósul a szemlélődő előtt, mert terményeiben olly gazdag szokott lenni, mellyhez hasonló természeti kedvezményekkel megáldatott határ Hevesmegyében nem könnyen található. Rozsot, figyelmét sem érdemlő mennyiségben termesztenek a lakosok; itt átalánosan tiszta buza terem, egyszeri szántásban. Az ugarlás nálunk nem egyéb, mint hogy arra figyelnek a lakosok, miszerint kukoricza után következzék a buza-vetés. Áll-e az valósággal, hogy ugar s ugarlás közbejöttével megdölnének vetéseink, a jövő évben megfogjuk tapasztalni. Ez idő szerint ugyanis a nagy szárazság miatt még csak ki sem kelt, csekély kivétellel, a több ezer holdba vetett köles. Nekem 20 holdon egy kis kocsival termett szalmástól, meg fogja-e a vető-magot adni? nem hiszem. Ismét 8 hold kukoricza-s nehány hold zab-vetésem egészen a földben maradt. Ezen földek tehát megugarolvák legalább s mindössze is a jövő év vérmes reményeihez adnak igényt. Mikép kölesünk megcsalt, ugy a kukoriczához is semmi remény. A sok ezerre menő, elültetett káposzta-rásza, bár mi szoktuk szomszédainkat is ellátni, a nap heve által leforrázva sinlődik. Most a repczés gazdáknak áll a világ. A dohány igen-igen silány, dinnyéink középszerüek, a szőlő meglehetősen termett. A buza három és fél magot, néhol négyet, sok helyen háromnál is kevesebbet adott. Az árpa épen ugy. A haza ára helyben 1116a legszebbé 15 v. ft. köble, az árpa 7 forint, a kukoricza 10 ft, a köles 10 ft.
Már most tegyünk némi összeállitásokat a másodszori termelést illetőleg, Látván mikép hiusulnak meg a gazdák várakozásai a köles irányában: 10 forintos kölest másodszori termelés szempontjából ismét elvetni illy szük időben, B. ur szavai szerint nem pazarlás volna-e? Szénánk felényi sem termett mint tavaly. Én az tartom: vagy esős idő fog be következni, vagy nem; ha igen: ugy az először elvetett kölesmag nem kevésbé kikelhet, mint a másodszori termelés szempontjából elvetett, és ha ez áll: hiba volna erőt és magot meg nem gazdálkodni, s e mellett a két izben elvetett magvak egyiránt kikelhetvén esős időben, nem azon bajt szerezné-e a második termelés, miszerint a sürü növényhajtások épen ezen sürüség miatt nem kaphatnának erőre s kellő érettségre, mellyek természet szerint még több, hoszabb időt is volnának igénylendők, pedig ez ismét egy aggodalom. Ha esős napok következnek be: szántani nem lehetne, várakoznunk kellene. Az illy huzamos várakozás után egyszer csakugyan megtörtént szántás épen azon tetemes kárt is okozhatja, miszerint azon első vetést rombolná össze, melly a most emlitett esőzések alatt egész életet vala nyerendő. Ha ellenben a szárazság folytonos leendne azután is, a másodszori termelés tervével fölhagyván: igen czélszerüen cselekedtünk, ha mind a drága magot, mind a szántásra foditandó erőt megkiméltük. Az első vetés, lehet, legalább kaszálásra meg fog érni, és ha nem mag, legalább takarmány képen fölhasználható. Mi a Jakab burgonyának azon okbóli másodszori termelését illeti, mivel az már juliusban ujból ültethető: ne felejtsük el, mikép mostan szárazságról vagyon szó, a midőn ennek mostohasága amarra is hat. Igy jelenleg például nálunk semmit sem gyümölcsözvén ez időig: nincs mit ültetnünk. Egyébiránt a televény minősége a biztosabb kalauz. Itt Földváron 100 s sehány hold van kezemen, fekete föld mind: de sikeretlennek gondolnám fáradalmamat, ha mintaul venném föl Fejérmegyét, hol a közönséges aratás után, több helyen láttam, bükköny alá szántják a már egyszer letarolt földet julius két utóbbi hetében, és 23 hó mulva takarmánynak kaszálják.
Szóval: a mi ez idő szerinti termésünk kicsinyben épen az, mi hazánk statusgazdasági előmenetele nagyban. Szük termés, csak nem minden jóban szük termés! Idei buzánkban tömérdek konkoly van, és nem csekély üszög: tehát bővséges termés a roszból itt és amott.* Köles- és kukoricza-földeink mint fölebb emlitők pihennek, talán hogy a jövő években gazdagon jutalmazzák a munkás fáradságát, melly reményben fölhagyunk a másodszori termeléssel, mi még most a statusgazdaságban sem kivihető. Ti azért fölkent vezérei hazánk statusgazdaságának! siessetek a fiumei vasut létesitésén; addig mi itt az alföldön kis körünkhez aránylag nagy müvetekhez láttatunk munkálni, a midőn terményeinket számatokra félre teszszük, hogy azokat talán épen a lisztgyártásnál a forgalomnak adhassuk 1117által; bár jutalmatok nem volna is egyéb, mint annak fenséges tudata, hogy közvetlen polgártásaitokon s közvetve a hazán segitettetek. Aug. 5-kén. 1846.
Szomoruan igazsága van tisztelt elvbarátunknak! De megnyitja az isten a termesztő jó akarat csatornáit! s adand erőt becsületes szándékunknak, s megadja a kitartás erényét cselekvéseinkben: csak ne csüggedjünk nemes küzdelmeinkben, – A viszontlátásig! Szerk
Ifj. Vári Szabó. S.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir