Buss nézetei az iparvédelemről.

Full text search

Buss nézetei az iparvédelemről.
Kik a Pesti Hirlapnak f. é. 772. számát olvasták, azok tudni fogják, mikint Buss nem a mi oldalunk embere többé, épen ugy, mint számtalan illy Buss-féle emberek itthon minálunk is. Tehát Bussnak nézeteit idézve föl antivédegyeletistáink ellen: saját emberöket állitjuk ellenökbe; s minthogy azoktól, kik nincsenek pártjukon, mit sem akarnak hallani, reméljük, hogy saját pártjuk egy vezér-egyéniségétől csak nem szégyenlendik az oktatást.
Igy szólott pedig ezen oktató és tanácsos a badeni kamarában, midőn ott a vámszövetségi vámtariffák voltak tárgyalás alatt:
Tekintsük a közgazdálkodást s kérdezzük, mellyik neki vezérelve, mennyiben az a fönforgó tárgyra vonatkozik: ugy találandjuk, hogy az a kereskedés szabadsága, mert a közgazdálkodási munka, mellynek a kereskedés egyik ága, az ember szabadságának nyilatkozása, vonatkozólag a feldolgozandó természetre. De nincs korlátolt szabadság. A kereskedés szabadsága az elérendő czél; az egyenlőség, melly az egymással forgalomban álló népek között kereskedelmi képességök s alkalmaikra nézve uralkodjék, ama czélnak föltétele. Innen keletkezett, felületes fölfogás mellett, az egyenlőtlenség pótolásaul, a prohibitio elve. E két irány mindegyike áll; fölül kell rajta emelkedni. S a rendszer, melly ekkor keletkezik, a tudomány valódi rendszere, azon rendszer, melly Németország mostani szükségeinek megfelel, az a vámszövetség, Zollverein rendszere. Ez, egyiránt idegenkedve a korlátlan kereskedési szabadságtól, mint az önző bilincselésektől, a védett, valódi kereskedési szabadság utját választotta... Keresi a kereskedés szabadságát, de nem a föltétlent, nem az átalánost, hanem mellyet a fönálló viszonyok lehetségesitenek. S mivel a német ipar még csak most ébred, s még neveltetnie kell: azért védelemre, nem ingatag, nem fél, hanem teljes, kielégitő védelemre van szüksége. stb. stb. Figyelmezzük, és alkalmazzunk.
Örsy.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir