Chinai iparműczikkek kiállitása Párisban.

Full text search

Chinai iparműczikkek kiállitása Párisban.
(Folytatás.)
Selyemipar. A kiállitás előmutatja a chinai selyem és selyem-szövet-ipar mindenféle phásisait, a szederfa tenyésztéstől kezdve a legtökéletesb selyem-szövetekig. A szederfát illetőleg, szemlélhetni a szederfa levelek tökéletes gyüjteményét, mellyek a selyembogár táplálatára használtatnak. Láthatni selyem-gubókat, fátyol-selymet (Flockseide), fontselymet (Spinnseide) és varróselymet, továbbá mindenféle készületeket, mellyek a selyemborártojás mosására és kitalálására használtatnak; kosarakat, mellyekben a falevelek szedetnek, a selyempupaházat, motólákat, és számtalan más készületeket, mellyeket itt előszámlálnunk lehetetlen.
A chinaiak roszul csinozzák szöveteiket, mert az ő csinozójok egyszerü rizs főzelékből, vagy is egy rosz bivaly bőr csiriz olvasztékból (mauvaise dissolution du colle de peau de buffle) áll. Az ő damaszkjoknak következésképen más érdemök nincsen, mint hogy olcsók. A mi a szineket illeti, ezekért a chinaiak közönségesen inkább magasztaltatnak mintsem érdemlik. A chinaiak e tekintetben is valamint a szövésben alantabb állnak mint a francziák.
A miből kiviláglik, hogy a selyemszövet-iparban a francziák haladottabbak mint a chinaiak, és valószinü, hogy egykor ez iparágra nézve hasznos kereskedést üzhetendnek. Hogy ez megtörténjék szükséges lesz a nyers selyem-vásárlásért a mennyei birodalom piaczait meglátogatni. Talán ekkor vihetnek selyemszöveteket Chinába, valamint az angolok s amerikaiak gyapotszöveteket szolgáltatnak. Azért tehát Chang-haieban kell ágenseket állitani, s ez uton tán posztóik és később tán boraik is Chiába érhetendnek.
14991845-ben több mint 50 millió frank értékü selyem vitetett ki Chinából, és ennek 3/4 része Chang-haien át Anglia számára.
Gyapjuipar. Köszönetet érdemel Rondot Natalis követ ur, kire ez iparág megismertetése bizva volt, hogy nemcsak methodicus rendben állitá a gyapjuipar europai s chinai készitményeit, de tudósitást is adott a czikkek természetéről, mértékéről, áráról és honnanjöveteléről.
A franczia gyapjuipar hivatva látszik lenni – legalább előlegesen beviteli czikkül szolgálni Chinába, és örömmel szemlélte a franczia hazafi az ebbeli gazdag gyüjteményt, melly tanulságos utmutatásul szolgál a franczia gyárnoknak.
Ez iparczikkek két részre oszlanak, az egyik képviseli az ázsiai, a másik az europai szöveteket. Az első, melly chinai mongoli vagy tatári eredetü, áll ratinokból, merinókbul, szőnyegekből, nemezekből és camelotokból; a második orosz, német, angol vagy hollandi készitményü, áll posztókból, segesekből, camelótok- és takarókból. Mindnyájokkal folyó kereskedés üzetik. A haszon, melly e kereskedési czikkekből háramlik, igen csekély ugyan, de majd nem bizonyos, a vásár gyakran roszul sortirozott, de ritkán tul töltve.
Az orosz posztók vagy is inkább étiquettjeik, magokra vonák sokak figyelmét, és a feliratoknak ismeretlensége azon hiedelmet gerjesztette, mintha chinai gyárakból kerültek volna ki. E posztók Chinába a mongol határokon át jőnek. Moszkói gyárakban készülnek, és keresztül menvén a Nijni-Novgorodi vásáron Kiakhtában és Mai-maitsinben a két birodalom határszélén becseréltetnek. A nemes érczek használata, akár vertek legyenek, akár durva állapotuak, e vasárokon tiltva vagyon, és az üzlet ottan csere utján foly. A végposztó (la piéce de drap) meg a thea szekrény, képezik itt a számadási egységet (les unité monetaires) valamint a Senegal mellett a gunea meg a mézga (la gomme). Oroszország kereskedése Chinával még igen keveset ismertetik, de azért elég jelentékeny, mert bevitele Chinába 1841-ben 30 millió frankra rugott, és még 1844-ben is 24 milliót tett.
Minekutána a chinai thea Oroszországban igen keresett czikk, az orosz posztó Chinában ellenben nem annyira; ez okbul az orosz posztó igen olcsó Chinában. Mind a mellett a franczia ipar avval kecsegteti magát, hogy hasznos kereskedést üzhetend Chinában posztóival, mellyek a chinai kereskedőktől jobbaknak itéltettek az oroszokénál, és mellyekért magasabb árt is hajlandók voltak fizetni.
Mi az europai, és chinai kereskedésben előforduló könyü posztókat illeti, kiki csodálja a felséges szint, és a tökéletes szövetet. Nagyobb részt német származásuak: Eupen, Elberfeld, Aachen küldi Liverpoolba és Londonba, hol egynemü eredetiségi bélyeggel ellátatnak, valamint Pondicheryban az angol guinéeakkal történik, mellyek ott festetnek. Hogy ha a francziák magokat egykor határozottan eltökélik rendes indo-chinai kereskedést üzni, ugy kétséget sem szenved, hogy tökéletes és jól rendezett iparuknak következtében a versenyt a németekkel diadalmasan kiállandjá, sőt ezeket szegletbe is szoritják.
A gyapju-takarók szorgalmatosan mevizsgáltattak a párisi gyárnokok által, s remélik, hogy nem sokára efféle franczia müvet küldendnek a cantoni és Chang-haiei vásárra. Eddiglen Hollandia szolgáltatja az efféle legfinomabb és legvastagabb 1500készitményekeet, Angolhon a középszerüeket, az egyesült amerikai statusok a legközönségesbeket.
A chinávali veszélyes kereskedés azonkivül el nem felejtend figyelmet forditani a Chinában divatos áruk öszverakására, szalagokkal, sujtásokkal, s különféle czifra belyegekkeli felékesitésére stb.
A második osztályba tartoznak a szőr és gyapjuból Chinában, Mongoliában és Tartariában készült szövetek.
Először is a szőnyegekről. Az első terem falait s asztalait takarják, és igen szembenünők. Az anyag, mellyből készitvék elég ismeretlen, a rajz (le dessin) elég eredeti, hogy a közfigyelmet magára vonja. A szövetek gyapot, kutya, tehén, kecske és teve szőrből készültek.
A franczia ipar, melly ugyan sok anyagot tanitott felhasználni, e tekintetben mind a mellett képes még hasznos inspirátiókat a chinaiaktól elfogadni. A chinaiak szolgáltatták az europaiaknak az iránytűt, a lőport, a könyvsajtót, meglehet, hogy a Chinában divatos kutyabőr nemesitéséhez is egykor hozzá fognak. Megjegyzendő még, hogy emlékezethaladó időktől fogva a chinai pórnép Ázsia szélén, mustrák, (muták (?)) elméleti képzettség és concurrentia nélkül dolgozik.
Az eruropaiak, kik azon hiedelemben élnek, hogy ők mindenben mesterek, méltán lehetnek meglepve, midőn látják, hogy a chinaiak a nemezeknek készitésében haladottabbak náloknál.
Tudva van, hogy egy chinai szolga, kinek Londonban alkalom adatott egy festék-gyárt meglátogatni elég ügyes és szemes volt kitanulni az egész procedurát ugy, hogy hazájába viszatérvén, itt egy hasonló gyárt állithatott, melly jelenleg ott egyedül működik. Valami hasonló történt a camelotokra nézve. T.i. egy cantoni kis selyemgyárnok, az europaiaktól ez iparág készitését valahogyan kifürkészvén, Hollandiából fonalat hozatott, és nehány baltapintat után, utoljára csak még is reájőtt a camelotok készitésére. Ha gyártását komolyan folytatja, Hollandiának bevitele Chinába 250,000 frankkal csökkenni fog.
A harisnya-szövés igen hátra van Chinában, és igy meglepő ellentétben áll a nemezek és szőnyegek tökéletes gyártásával. A harisnyák conicus szürő zsákokhoz hasonlók, s a sark sehogyan sincs kijelölve; de igazán szólván nincs is erre szükség, mert mindenfelé olly huzósak, mint a rétes tészta.
Manilla és Batavia europai népességtől lakva, az europai iparnak jó vásárul szolgál.
A szűcs-áruk majd átalánosan vagy közönséges báránybőrből készitvék, vagy azon ázsiai báránybőrből, melly astrakán név alatt fordul elő a kereskedésben. A chinai babonahit ez utóbbik egy nemének különös eredetet ad. Mondják t. i., hogy ha egy hermeticé (légmentesen) elzárt edénybe illesztett juhcsont a földbe ásatik, ugy melegség támad, és ennek eredménye egy kis bárány. Ennek bőre az ugy nevezett Kua-tson-jün.
E valamennyi eredeti chinai iparműczikk nem annyira mustra gyanánt szolgál, mint inkább fokmérőül arra, melly fokon áll a mennyei birodalom gyapju-ipara. Haszontalan mű volna őket szolgailag követni, sőt inkább sikeresebb lesz őket a franczia jobb izléssel megismertetni.
A jó reményfok gyapjának néhány példányai a chinai szűcs-áruk között elszórvák. Ismerte már ugyan Frankhon 1501ezen gyapjukat a londoni vásárról; de mind a melett még is jó volt, hogy a franczia követek is reáforditották figyelmöket. Olcsó áruk – kilogrammja 3 frank (1 kilogramme = 2 font 6 drachma) a kiválasztás (triage) szükségének költségeit pótolja, és minőségök a szász fajtavali szerencsés összeelegyitésök következtében évről évre nemesbedik, és tisztul. Legmeggyőzőbb bizonyságul szolgál a van Bréda Mihály urtól kiállitott példány. A jó reményfok kivisz évenkint körülbelől egy millió kilogramm gyapjut.
(Folyt. máskor.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir