A temesvár-szegedi vasuttársaság első közgyülése.

Full text search

A temesvár-szegedi vasuttársaság első közgyülése.
A temesvár-szegedi vasut iránt mindinkább nagyobb részvét mutatkozik, mit azon körülmény a legvilágosabban tanusit, hogy az eddigelé beküldött aláirási iveken közel 800 részvény van aláirva, mellyekből 2 pct az előmunkálati költségek fedezésére forditatik; ha a még be nem küldött aláirási iveken aláirt részvényeket is ide számláljuk, ugy ha a részvények számát öszvesen 1200-ra tesszük, inkább kevesre mint sokra tettük. Ez élénk részvét különben nagyon meglepő nem lehet, mert egy vasut, melly a Béga csatornától déli Magyarország gazdaságait az északi tenger partjára szállitandja, és a melly időjártával szárnyát a fekete tenged partjára szükségeskép kiterjesztendi, olly jövedelmező és nagyszerü vállalat, miszerint bennünk azon meggyőződés él, hogy a pénzes világ, melly szokva illy vállalatoknál részint hazafiui, részint nyereségi tekintetből magát érdekelni, nem fogja az alkalmat elszalasztani, hogy erejét e nagy feladat létesitésére forditsa.
A közgyülés Lonovics József csanádi püspök ő exclja elnöklete alatt tartatott, s a társaságot alakultnak nyilvánítá. Az ideiglenes bizottmány hivatalát letette; elnök ő exclja a társaság pártfogójának megkéretett, mit el is fogadott. A 120közgyülés a pálya épitésével Klein testvéreket bizá meg, kik megigérték, hogy az előmunkálatokat mart. elején megkezdendik. A közgyülés maga kebeléből választja elnökét, a választmányt, a főfelügyelőt, főtitoknokot és pénzátrnokot. A választmány 30 személyből áll, maga választja az elnököt, alelnököt, titoknokot; tiz tag kilépése által minden harmadik vében, egy harmad részben megujítatik. A választmányi tagok választása meglehetősen ütött ki s titos szavazat utján történ. – Egy szónok inditványára egy elnök helyett 3 választatott a bánsági főispánok személyében. – A főtitoknok csak kineveztetett és éljen-nel megerősitetett; alelnökségre 3 személy jelöltetett ki, s egy felkiáltással megválasztatott; a pénzárnok ismét csak kineveztetett. Főtitoknokká Eggenberg Lajos választatott, azt azonban sem Eggenberg Lajos, sem senki nem tudja, hogy főtitoknokká választatott-e, vagy a közgyülés titoknokává, mert e két nevezet gyülésközben egymást felváltva használtatott, és ezt az alapszabályokból sem vehetni ki.
Tudósitó szerint az alapszabályokban határozatlanság s hiány van; igy a választási rend nincs szorosan meghatározva; a 3 elnök ellen senkinek semmi kifogása, de az alapszabályok s elv tekintetéből nem mindegy, hogy a társaságnak egy, vagy három elnöke van; továbbá az elnökök felkiáltással választattak, a választmány tagjai titkos szavazattal; a főtitoknok s pénztárnok kineveztetett, az elelnök felkiáltással választatott. E szabálytalanság s tarkaság a választási eljárásban komolyan igénybe veheti a társaság figyelmét, mert ki tuda idővel milly következései lehetnek. Rend a dolgok lelke, azt mondja a példabeszéd, pénzbeli vállalatoknál pedig a siker mulhatatlan föltétele. Szükség azért hogy a társaság a legszigorúbb határozottságot, legmeglatoltabb bizonyosságot vigye be alapszabályaiba, mert az efféle tarkaságok látása által a részt venni akaró közönség könnyen illy gondoltara jöhet: ezen emberek vagy nincsenek tisztában magokkal, vagy hanyagok, mert ha az alapszabályok kidolgozásánál, holott annyi vasuttársaság alapszabályait használhatták volna – illy könnyelmüleg gondolkoznak, mit várhatunk akkor tőlök ha kenyértörésre kerül a dolog.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir