Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Szegény-ápolás. (A pozsonyi ujságból.) Csak nem régiben történt felhivás e jótékony intézkedésre. Hogy azon részvétet terjeszthesse ezen ügy, mellyre érdemes, a pénzkezelésről hiteles adatokat közlünk. A közérdeket mi sem éleszti annyira, mint azon körülmény, minélfogva mindenki a kezelésbe betekinthet. Bizonyára az ember legkisebb gyanuval sincs azon ügyvivőség ellen, mellynek élén olly jeles férfiak állanak, hanem az embernek mintegy ösztöne az, hogy mindenki az ő tetteért, legyen az bármilly csekély, viszonzást kiván. Legyen az bár hiuság, még is olly gyengeség az, mellyet a szükölködők hasznára, s a közjóra kizsákmányolni lehet. A zárt ajtók nem kedvesek többé, s a szembekötösdi kiment a divatból. És, hogy a szegényápoló intézet tetteivel nyilván fölléphet, e következtő adat czáfolathatlanul bizonyitja.
November 28-tól december 5-iki hét alatt, 13 egyén részeltetett 1 ft 45 kr, 31-en 1 ft 24 kr, 133-an 1 ft 3 kr és 128223-an 42 krajczár váltóban. Összesen 361 ft 54 kr 400 egyénre. E héten ujonnan fölvétettek 2-en, kitörültetett 1, kórházba adatott 1, meghalt 3. A legközelebbi hét alatt a viszony csak az maradt, csak hogy a harmadik osztályból 1 egyén kimardt, a negyedik osztály pedig egygyel szaporodott. Összesen 361 ft 33 kr; két uj egyén vétetett fel.
Az évi ülésben elhatároztatott, hogy az idei drágaság miatt, a télen át, a negyedik osztálybeli minden egyén, 6 kr-al többet kapjon.
December 13–19-dik hét alatt, a 3-dik osztály 136, a 4-dik pedig 228-ra ment, mindössze tehát 408 egyén 368 ft 33 kr-ral, a drágasági pótlék tett 285 ft 36 krt, összesen 654 forint 9 krajczár.
A december 20–26-iki hét alatt mind a 3-dik, mind a 4-dik osztályból 1 egyén kimaradt; 406 egyén ápolása került 366 ft 48 kr, a pótlék tett 284 ft 12 kr, összesen 651 ft. – E hét alatt 2 egyén meghalt, 1 pedig meg nem jelent.
A december 27–január 2-iki hét alatt, volt az 1-ső osztályban csak 12, a 3-dikban 134, 4-dikben 225 egyén, összesen 402 segitve 362 ft 36 kr, a pótlék tett 281 ft 24 kr, összesen 644 ft. – Kórházba jutott 2, meghalt 1, meg nem jelent 1.
E táblából kitetszik, hogy több mint 400 valódi szegény, nagyobb részint keresetre alkalmatlan, nyomorék vagy beteg lakosa Pozsonynak, ezen öt hét alatt 2672 váltó ft 36 kr-nyi összeggel segitetett. Ha meggondoljuk, hogy e nagy szám, azon esetben, ha az ápoló intézet nem léteznék, egyesek bizonytalan segélyére szorulna nemcsak, hanem az utczáknak szomoritó képet adna, s a házak és lakosoknak terhére lenne, továbbá, hogy az adomány valódi jótétre méltó kezekbe jut; – ugy meg kell vallanunk, hogy egy illy intézet hathatós gyámolitást érdemel, s hogy mind azok, kik ezen intézetnél hatnak és segitnek, az egész város háláját érdemlik meg.
M.
Bár e dicséretes intézet minden osztályu lakosoknál kellő méltánylásra találna.
Mit kiván a J. d. Debats a szabad kereskedés nevében? Mivel az előbbi prohibitionalis szabályoknak már meg vol igen is nagy sikerök, azért meg kell a védelmet kevesbiteni. Francziaország nem mehet ez időszerint szabad kereskedési előhaladásában olly messze, mint Anglia… – A franczia prohibitiónak az volt következése, miszerint Francziaország azon czikkelyekkel is ki van zárva a külföldről, mikben excellál, s nem lehet tagadni, mikint némelly iparágak csak azért maradtak alant, mert nyers anyagjaik magas vámok által prohibeáltattak… Francziaország most kiviszen szöveteket s azon nemben is, mellyre nézve az angoloknak felsőbbség tulajdonitatik, s mellyre nézve Francziaország olly hátra volt. A szövet-ipar tehát már meg van nyerve Francziaországnak, ideje tehát, hogy a prohibitió mérsékelt védvámozássá változzék át. Némelly iparágakra s bizonyos ideig alkalmazva a védrendszer, még ha prohibitióig emeltetik is föl, igen előnyös eredményeket nyujthat, – de határozatlan időig e rendszer meg nem állhat.
Látni ezekből, mikint a franczia szabad kereskedési törekvések meg nem tagadják a védrendszert, sőt az iparágak fölnevelését is neki tulajdonitják. E törekvések a védvámokat nem is akarják mellőztetni, sőt ezeknek kivánják, s csak a tulzott prohibitó az, mit meg akarnak dönteni.
S még egyet jegyezünk meg. Meg kell különböztetni a védrendszer igényeit s a védegylet kényszerűségeit. Ez prohibeál, mert védvámokat nem állithat; de védrendszert prohibitóig törvényesiteni nem akarunk.
Kátay.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir