Mit tesz a kis – de szorgalmas – Stajerország a selyemtenyésztési ügyben.

Full text search

Mit tesz a kis – de szorgalmas – Stajerország a selyemtenyésztési ügyben.
Megigértük e lapok 134-dik számában, hogy a stajer selyemtenyésztésről emlitést teendünk, mit annál örömestebb teszünk most, mert tudjuk, hogy honunkban is történnek előkészületek e nyomatékos ügynek előbbre rugtatására, hogy maga a kormány is figyelmét ez ügyre fordítja, s az iparegyesülettől e tárgyban véleményt, s javaslatot kiván.
Stajerországban a selyemtenyésztési ügy egészen uj, még hat év előtt mi sem történt e tekintetben, ne várjon tehát a kegyes olvasó még nagyszerü eredményeket; 1842. alakult ott egy társaság Szapáry Vincze gróf igazgatása alatt. A társaság magát, minekutána 240 részvényes 50 pfttal aláirt volna, alakultnak nyilatkoztatá, s igy az üzleti tőkéje 12,000 pft lett. Az igy megalakult társaságnak első teendője volt magának ingatlan birtokot szerzeni, a melly nélkül selyemtenyésztő társaságot képzelni sem lehet. Sikerült is a társaságnak már 1843. tavaszán Baierndorfban közel Eggenberghez, s igy Graecz közelében 26 hold földet 7600 pfton az ottani viszonyokhoz képest igen jutányos áron tulajdonává tenni; 6 hold ebből kiszakitatott s azonnal a szederfa-tenyésztésre alkalmatossá tétetett, be lőn az még az évben részint 16 font maggal vetve, részint 20,000 2 éves szederfa-csemetével ültetve, jövő 1844-ki évben, igy a társaság alakulásának harmadikában már 200, 000 1 éves, 16,000 2 éves; 4500 3 éves, 2000 4–5 éves fácskák diszlettek a szedresben, a phillipinai szederfajból pedig 200 bujtásokat raktak. 1845-ben ismét 1600 különféle évkori jó fajta szeder-fácskákat ültettek, ugy hogy ez évben már a szederfa-termesztésre szánt 6 hold egészen be lön ültetve.
A szederfák gyors szaporodásával az igazgatóságnak 668sikerült már 1844-ben több ezer szederfa-csemetét eladni, s igy 1846-ig összesen 17,000 darabot adhatott el átalában 5 1/2 pkrral, a mi is a társaságnak 1600 pft jövedelmet hajtott. Az eladott csemetékből 11,800 db az országban maradt, s a többi külföldre vitetett ki, hozzánk magyarokhoz is hoztak 2500 db. Poroszországba 200 darabot.
Az országban közhirré tétetett, hogy a társaság a bogártenyésztőktől a gubókat kész beváltani, s a hirlapok utján évenkint a beváltási ár is köztudomásra adatott, az által a társaság keletkezése első éveiben már 80 font gubót váltott be.
A társaság udvarán egy megyei épületből bigatteriát csináltak, de a hernyó-tenyésztés a már felnőtt szederfák hiányában csak igen keskeny körben gyakoroltathatik, a két utolsó évben, használva Graecz vidékén összevásárolhatott szederleveleket is, 151 font gubót szerezhetett, ebből lett 15 font selyem, ez ugyan nem sok, de még is annyira elég, hogy a társaságnál a szederfa-tenyésztéstől egész a gubóselyem legombolitásáig gyakorlatilag is oktatást tartani lehet. –
Az igazgatóság figyelmét leginkább arra forditotta, honnét kaphatna legjobb fajta selyembogarakat, kivált ollyanokat, mellyek tekintve a helybeli környülményeket Stajer vidékein legjobban tenyészhetnek, e végre kisérletet tett a brianzai picziny fajtákkal, az udinei nagyobbakkal, és közönségesekkel, a kisérletnek következendő eredménye let midőn 1 font nyers selyem kiállitására 9 1/2 font brianza gubó szükséges, akkor 1 fontra az udineiből 11 font volt szükséges, a közönségesből pedig 10 font. A mi pedig a selyem minőségét illeti, a brianzai gubók nemcsak hogy igen jeles selymet adtak, hanem a bogarak is a más fajtabeliekkeli ugyan azon bánásmód mellett életkoruk minden szakában egyenlő jó egészségben maradtak, következőleg az igazgatóság a brianzai fajt a stajer éghajlathoz legalkalmasabbnak találta, s annak szaporitására javaslatát közé is tette, nehogy ugy járjon mint Németországnak majd minden selyemtenyésztői, kik elmulasztották a hely szinéhez alkalmazható olasz vagy franczia faj-bogarakkal időről időre saját bigatteriájukat felfrisiteni, e miatt náluk a selyemtenyésztésnek mind eddig kivánt sikere nem lehetett.
A stajerországi egyesületnek vannak eredeti brianzai tojásai, s mindenkor kész a szegényebb sorsu vállalkozóknak ollyanokkal ingyen is szolgálni.
A selyemtenyésztés elősegélésére az igazgatóság czélszerünek vélte lenni a gyakorlati oktatást saját selyemtenyésztő megyejében Baierndorfban megnyitni, a hol akárki is a szederfa-termesztéstől egész a selyem-gumbolitásig oktatást nyerhet. Különösen a néptanitók és hittudomány hallgatói az oktatásbani részvétre magától a kormánytól felszólitattak, számosan minden évben részt is vesznek. Több uradalmakban egy gazdatiszt sem nyer alkalmazást, ha csak a selyemtenyésztő egyesületnél a vizsgálatot ki nem állotta, s innét kellő oklevéllel ellátva nincs. 1846-ig már negyvenhárom egyén állotta ki a vizsgálatot, s nyert az egyesülettől oklevelet.
Mi magyarok tekintsünk körül és okuljunk!*
Igazitás. Lapnak 134-dik számának 480-dik hasábján következendőt olvashatni: „évenkint körülbelül 15,000 kecske kerül a mészárszékre“ olvasd: körülbelül 150,000 font kecskehus méretik ki.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir