Országos kölcsön, közinség szempontjából.

Full text search

Országos kölcsön, közinség szempontjából.
Távol jövőbe néz a hajós: és kétes sejtelmek merülnek föl lelkében. Hajója a viz hullámain majd sebes, majd lassu futással evez, s a haboktól – mellyek körülötte zugnak – hordoztatik. Horgonyt vet a rohanó habok ellenébe, vitorlát hoz a kedvező szeleknek: s a menny vezércsillagai kisérik őt.
Az idő hullámain leng a status-gépezet: vész és csend 672váltogatják egymást. Gondosság, előrelátás, czélszerü tervek, intézkedések szükségesek.
Nógrád, Gömör, Sáros, Árva, Trencsin s egyéb felső megyék kivándorolt lakosai elboritották az alföldet. Seregenként lepnek el egyes helységet, éhségtől sáppadt arczczal villanyozván a könyör és részvét érzelmeit. Itt az eredetileg magas s erős testalkatnak torzitott képpel, megtagadt érzékekkel, némaságot s egyéb megdöbbentő csodarémet szinletten térdelnek ajtaink előtt. Ott mások sirva, kiáltozva jajveszékelnek tördelt szavakkal. Amott munka után esengnek csupán a napontai sovány tápláltatásért. Ámde a tót nyelvet nem értjük; aztán meg itteni lakostársaink is készek a munkára napontai élelemért.
Erőt feszit az alföld, hogy e szerencsétlen honpolgárokat az éhelhalás gyötrelmétől megmentse. Sőt kényszeritvék is vagyunk segélyre nyujtani karjainkat.
Május közepén irom e sorokat, mellyekben a naponta magasabb fokra rohanó közveszély csak gyenge szavakban tolmácsoltatik. Május közepe: és több hónapok multak el, mellyekben eső nem volt, mi emlitést érdemelne. Még egy hét az aszály cyclusából: és több oldalról bucsu-sugárt int az esengve várt aratás reménye, melly különben is, ha az ég csatornái nem zároltattak volna is be, gyengén ápolta a gazdák ohajtását. A kora vetések ugyan is olly szépek voltak, hogy azokat csak egy pár zápor is földre döntendette volna: midőn a későbbi vetések elepedten fonnyadnak. E két tulságból következtetve határaink feletermést igértek. Ha eső lesz: kora vetéseinknek vége; ha aszály epeszt tovább is: későbbi munkánk gyümölcse szálland füstbe. Már kora vetéseink is lankadnak. A későbbiek több helyen a télen át vagy egészen kivesztek, vagy felettébb ritkák és vékonyak; az árpa és zab kikelt, de eső után eped; egyéb terményeink még a földben. Repczénket a tél ölte el. Nem sokára kaszálni szeretnénk, de nincs mit. Vermeink kifogytak, csűreinken szelek üvöltnek át szabadon, erszényünket a paizsos férfiu nyakába akasztottuk: hogy nézünk tehát még egy nagyon könnyen beköszönthető zsarnok év elébe?! Ha itt az alföldön magunk tovább szőhetjük is gazdálkodásunk vásznait; ha magunk megélhetünk is: de mit tevők legyünk nyakunkon tengődő, egy nap kétszer is megkereső, mostoha vidékről hozzánk kényszerült szerencsétlen hazánkfiaival?
A megyei aláirt összegek csak palliativ, kevés s az egészre ki nem ható gyógyszerek. Egy nagyobb országos kölcsön háritja el e közveszélyét a hazának. Az országos kölcsönt, mellyel az illy szomoru kilátásnál a statusgazdaság gondos s előre vigyázó kezei vettek fel, a reményünket haladólag jó termés feleslegessé nem leendi. Mert egy az: hogy a nem reménylett áldásból örömmel és könnyebben törleszthetjük a jövendölt közinség elleni ovakodás szempontjából fölvett kölcsönt, mig más részről: annyi teendői között e fejlő, de még parlag hazának (népnevelés, vasutak, vizszabályozás stb.) azon, a nem várt bőség esetében más, idves czélokra forditható volna. Ha pedig csakugyan a közinség árjai tornyosodtak fejünk fölé; az országos kölcsön felvételében emberi és hazafiui kötelesség leend teljesitve egyszersmind. A megyei összegek rögtön és az eddigi meddő évek miatt keservesen fizetendők, még sem elégségesek: az országos, czélszerüen fölhasznált kölcsön pedig több évek folytán törlesztetik, még pedig eredményeiben önmaga törleszti magát.
673Jelek vagynak előttünk, ismét szük esztendőre mutatók: illessük a kebel hurjait, milly hangulatban találjuk azokat. Vajha rövid soraim nyom nélkül elenyésztek ne legyenek. Tisza-Földvár (Heves), május 15-kén 1847.
Iff. Váry-Szabó S.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir