TÁROGATÓ.

Full text search

19TÁROGATÓ.
A „Pester Zeitung” szerint Erdélyben Topánfalva környékén, ott hol 1784ben a hires Hóra és Kloska pórhata tanyázott, ismét oláh lázongás volt; s csak katonai erőnek sikerült, az izgatók elfoglatásával a csendet helyreállítani.
– Míg hazánk nehány nevezetesb városai polgárainak egy része mindjárt a martiusi napok után tettleg tanusitá, mikép a kimondott „egyenlőség” elvét csupán az egykor felebb állt castok irányában kivánja használni, de az alsóbb rendüeket s legkivált a páriaszerü izraelitákat nem örömest látná magához egyenlővé tétetni; addig magyar városaink nagy részében e választófalak csakugyan lehullottak. Ujra merülnek fel azonban itt-ott botrányos jelenetek, például Pápán. Jun. 29-kén feleskettetvén az ottani nemzetőrség midőn elterjedt a hir, hogy az illyrekkel szembe kellend szállanunk, a zsidóság is aláirta magát a sorshuzásnak, s közülök 110 nemzetör lőn megválasztva; de besorozásuk ellen nehány németajku polgárok kifogást tőnek, s ez igen nagy zavart okozott épen, midőn az elindulás percze közelgett. Uraim! Hát még azt sem akarjáték-e szivelni, hogy a minden jogoktól megfosztott pária önfeláldozásával segélyt hozzon a hon megmentésére, avagy meghaljon a földért mellyen született?
– Mennél örvendetesebben lepett meg azon hír, hogy a főpapság birtokigényeiről, a kisebb papság jobb dotatiója végett, lemondani késznek nyilatkozott, annál kellemetlenebbül hatnak reánk számos vidéki levelezőinknek azon tudósításai, mellyek szerint a vidéki papság többnyire a követválasztásoknál vétkes izgatásait tüzetesen gyakorolja. Így a sok közül nehányat megemlitve – ugocsában a munkácsi helyettes püspök Csurgovics, körlevelek által izgatá fel a megyében fekvő orosz helység lelkészeit, hogy bizonyos ügyvéd elválasztására, ki vallási és politicai hitét profiteálta, minden tevékenységet igénybe vegyenek. Mire a lelkészek rendszeresen verbuváltak, vallást és nemzetiséget tüztek ki czégérül, melly alatt a lélekmény árultaték, és Csurgovics neve volt a firma, melly alatt a népámitás gyalázatos mestersége üzeték. S így lőn nehány nap alatt egy becsületes néposztály fanatisálva. Ungváron, választás előtti éljen, a papok a fölött vitáztak: a kalvinistából vagy oroszból van-e több ember a pokolban. Nógrádban a papság azzal ámította a népet, hogy a vallás veszedelemben van, s csak az általa ajánlott mentheti azt meg, ha megválasztatik; azon helységi jegyzőket pedig, kik egyszersmind iskolamesterek is, hivatalvesztéssel fenyegetik. – Aradban néhány oláh, templomba zárkózva, esküt tevének: csupán a püspökjök által kiejlölt egyénre szavazni. S a német lakosságot felhergelési és agyonverési fenyegetésekkel ösztönzik a velök tartásra. Itt a jelszó „Popa Györgyé” volt, és a lelkipásztorok ugyan csak bunkós modorban őrködtek engedékeny nyájaik felett; egyik pásztor nádpálczájával egy magyarra ütvén igen kézzel foghatóan capacitálta a népet miként kell jelöltjöket megválasztani; azonban a megjelent dsidások még őket capacitálták, miként kell barátsággal visszavonulni.
– Ha valahol, bizonyára az egyházi rendnek eredeti tiszta czéljára lehető visszavezetésénél szükség hazánkban a radical reform! Ők, kiknek a kölcsönös szeretet és testvériség apostolainak kellene lenniök ismét kezökbe veszik-e a türelmetlenség égető szövétnekét; ám lássák, ha a vész, mellyet tudva vagy gondolatlanul ők idéznek elő, saját magokat is érendi!
– Az alsóvidékekről naponkint aggasztóbb hireket veszünk. Miután a lázadók Fejértemplomot elfoglalták, Verseczet és N. Becskereket fenyegetik. Ezek következtében a hatóságok segitségküldésre biztosilag felszólittattak. Az Aradban tanyázott két dsidás század jun. 25-kén már utnak indult. Az aradi várbeli hatóság értesitve van, hogy a szerb lázadók élén valóságos orosz tisztek állanak. – A vár hadi állapotba helyheztetik. Adán (Bácsmegyében) a szerb bujtogatók eddig sükeretlenül üzött merényöket gyujttogatással 20tetézik; jun. 27-kén 12 ház s több melléképületek lettek pusztitó lángok maratalékaivá; alig oltatott egy helyen a tűz, már más helyen történt gyujtást hirdettek a vészharangok. Zentán hasonló gyujtogatások történtek, s csak a rég ohajtott esőnek lehetett tulajdoniatani, hogy a lángokat elnyomhaták.
– Egy az aldunai tartományból érkezett levélből a következőt tartjuk figyelemre méltónak kiemelni: Oláhországban a szabadság zászlója ki van tüzve, mindenütt a török félhold lobog, mindenki kiáltja: haál az oroszoknak! Éljen császárunk, a sultán. Ki Németország ellensége, a miénk is! Éljen Németország!
– Egy Zágrábból érkezett magánylevél a következőktől tudósit: Itt, ugymond, kirekesztőleg csak háboruról beszélnek; Magyarországgali egyesülésről még csak gondolatban is távol vannak. – 42 tanuló, mint önkénytés ment innen Slavoniába, hogy a parasztokat fegyverben gyakorolja, ezek közt bizonyos Zugnaich. Gay Zágrábból eltávozott. A bán az országgyülésen dictátornak neveztetett ki.
1848-iki junius 30-káig bezárólag, a pesti arany- és ezüstbeváltó hivatalnál s a budai főpénztárnál az állodalom felsegélésére tett ajánlatoknak összegei:
I. ajándékképen adatott, és pedig:
a) Érczértékben……………………………… 20,864 ft 35 kr.
b) Aranypénzben……………………………… 5,451 ft 10 kr.
c) Ezüstpénzben………………………………156,041 ft 23 kr.
Összesen: 182,357 ft 8 kr.
II. Kölcsönképen adatott, és pedig:
a) Érczértékben………………………………104,346 ft 48 kr.
b) Aranyban……………………………… 997 ft 20 kr.
c) Ezüstpénzben………………………………169,982 ft 16 kr.
Összesen: 275,326 ft 24 kr.
Szerkesztő hivatalunknál Hrabovszky János az állodalom segedelmére 10 pftot tett le.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir