OLÁHORSZÁG.

Full text search

OLÁHORSZÁG.
Junius 24-ről érkezett tudósításaink részletesen leirják az oláh forradalom kiütését. Ezek szerint bizonyos Tell nevü oláh őrnagy a keze alatt álló katonasággal s a karacali (kerület székhelyi) parasztokkal egyetértve kikiáltották az ideiglenes kormányzást. E kormány felszólitá a hospodárt, álljon a mozgalom élére. S mondjon le hivataláról. Hir szerint Bibesco hg. leköszönt, de az orosz tábornok, Duhamel és Koczebuevali értekezés után mégis megtartá helyét, kijelentvén, hogy végig bevárja az események fejlődését. A laktanyákban hűségre, s a lázadók elleni föllépsére szóllítá föl a katonaságot, de a gyalogság azt válaszolá, hogy testvérei ellen fegyvert nem fogand. Erre Duhamel azonnal eltávozott Bukarestből, hihető a muszka sereg gyors behozása végett, az alatt Koczbue helyén maradt.
Alig ment el Duhamel, egy ifju oláh a lipcsei utczában fölolvasá a néphez intézett szózatot, mellyel nagy tömeget csőditett össze maga körül; kitűzeték a záaszló, s a nép seregestől indult a hospotár laka felé. Ugyanez történt egyszerre a város többi részeiben is; s a nép következőkben terjeszté elő kivánatait. A közelebbi napokban elfogottak szabadon bocsáttassanak. A proclamatióban kifejtett eszmék tettlegesittessenek; a románok mentessenek föl minden kizárólagos kiváltságok terhétől, legyen sajtó- és személyszabadság, töröltessék el a botbüntetés, a parszt tulajdonául láthassa földeit, mellyekért a status adjon kárpótlást; alkotmányozó gyülés hivassék egybe; választassék egy felelős hospodár 5 évre, a nép bármellyik osztályából; legyen civilistéje kisebb mint volt eddig; legyen száműzve minden idegenszerű befolyás a magas porta iránti viszony elismerésének kimondásával. bibesco hg azonnal szabadon ereszteté a foglyokat. A hospodár eleinte gyanakodott, irásba foglalá nézeteit, de a nép ezt széttépé, végre megragadá a 3 színű lobogót, s azonnal új ministeriumot alakított a nap hőseiből.
A ministerek ezek: Polesko Miklós belügyi; Iliade hirlapszerkesztő és konyvnyomdár vallásügyi; Polesko István igazságügyi; Tell Spatar hadügyi, s a két nap óta fogva tartott Rosetti rendőrfőnöke, agája a városnak.
9 óratájban már tele voltak az utczák nemzeti kék-sárga-veres-zászlókat, kokárdákat hordozó menetekkel, csupán némely gyűlölt hivatalnokok, ugymint a volt belügyminister, Velara, és az előbbi aga, Janko Mano ablakait verték be; egyébiránt az eégsz forradalomban egyetlen ember sem esett áldozatul, kivéve két rendőrszolgát, kik a népet szétválasztani kivánták, irgalmatlanul megvertek.
Junius 26-án korán reggel kihirdettetett az új aga következő proclamatiója:
„Tizennyolcz századon át szenvedett rabszolgaság és szenvedés után az oláh nép végre föltámadott, s visszaszerzé jogait. – Urunk bebizonyítá a haza s az oláh nép iránti szeretetét, s megparancsolá, hogy fegyver ne használtassék ellenünk; miért is a romanok köteleseknek érzik magokat ő fensége iránti hálájokat az által kifejezni, hogy ők érdemesek levén a szabadságra, a békét fentartják, mindenki őré, ótalma lesz polgártársának, miszerint az uj alkotmány mindent a kivánt ösvényre hozasson, s igy megmutathassa a világ előtt, hogy a román nép istentől van megáldva.”
Az uj ministeriumnak helyben levő tagjai megkezdék immár működésüket, ügynököket neveztek ki a küludvarokhoz. Most a hospodár önénytelenűl bár, maga állott éllére a 3 hónap óta szemlátomást növekedő mozgalomnak; azonban kevés időt várva, meg látszik, mi volt valóságos szándéka, a muszkát akarta-e ámitani, vagy pedig a vérontást addig legalább megakasztani, mig a muszka erő megérkezendik.?
Az oláhok ugyan a tudosító szerint azt hiszik, hogy a muszka aligha küldend oda hadsereget; azonban az oláh nemzet ebbeli reményei aligha meg nem hiusulandanak, és akkor a muszkák ezen lépése nem kevesebb, mint europai általános háború.
És ez általános háborúban Magyarországnak minő szerep jutand? Ismét védbástya gyanánt szolgálni a nyugoi Európa civilisatiójat feldulni kivánó vadság ellen, és meglehet, hogy midőn a nyugotnak nemzetei, mint távolabbiak, nem fognak annyit áldozni fönmaradásukért, és már nyugodtan fogják élvezhetni az áldott béke malasztait, akkor mi még őrt állandunk. És a jutalom aligha nem az, mi eddig volt: félreismerés.
A bécsi „Freimühtige” szerint a muszkák csakugyan bevonulnak Oláhországba és Havasalföldre, s az osztrák ottani ügynökök nem is tettek óvást ez ellen.
Tegnapi számunk első czikkjének czímét igy kell kijavtani: „Szeretet és gyűlölség.”

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir