Temesvár julius 1-jén.

Full text search

Temesvár julius 1-jén.
Allibunari mellett, az illyrbánsági ezred határain igen kivánatos volna az ott tanyázó seregünk számát tetemesen megszaporítani, hogy b. Bechtold altábornagy vett parancsa értelmében kivánt sükerrel kezdhesse meg a lázadók elleni működését, és még idején elnyomhassa az ottani szerb bizottmány merényeit. E bizottmány főnökei, a postamester fia Sava csán, s egy krassómegyei földbirtokos, kiket a pártütők vajvodáknak czimeznek, továbbá Dimits Áron, ki kapitánynak választatott; Rauko Simon, Josza Popa, Szretko Illia, Strain Andrei, Korcsmáros Szava, Domian Philip, Giga Gregu, és Kasmar Iván. – Junius 25-kén a közelfekvő határvidéki községek mindg meghivattak Allibumarba, hova egyszersmind a szentmihályiak is eg Tapalaya nevű káplár, egy plebános, és oskolamester vezérlete alatt megérkeztek. A mint a nagy tömeg összesereglett, jött 12 ember is servianus öltözetben, kiket a bizottmány ünnepélyesen fogadott. Ezek fölhivák a népet ügyöket közösnek tekinteni, s lehetőleg minél több fegyverest rendelni vezérletök alá. A mint fölolvastatott előttök ő felségének Innsbruckban kiadott kir. manifestuma, egyszerre irtóztató szidalmakra fakadtak a császár s a general commando ellen, s fölszóliták a népet, hogy éltessék a szerb királyt. Erre a szentmihályiak kijelenték, hogy illy uton velök semmi közük, s engedelmesek kivánnak maradni a császár és hatóságaik irányában. – Ez időtől kezdve a bizottmány folyvást és minden lehető módon igyekszik a szentmihályiakat megfélemliteni, s a dolog már annyira ment, hogy ezek földeikre menni, 28s gabonájokat learatni sem merik. Jun. 30-kán három szentmihályi határőrt fogtak el a lázadók, s kötözv vittek magokkal, három kazlat pedig fölgyujtottak. A nevezett elöljárók* buzgóságának köszönhetni legfőkép, hogy az ennyire zaklatott község még mind ez ideig hű maradt. S készebbnek nyilatkozék inkább meghalni vagy családostól elhagyni szülő földét, mint az izgatókhoz pártolni, ők csak fegyverreli ellátást kivánnak. A szomszég ürményházai nép tiszta magyar, s annyira harczszomjas, hogy az örsöket visgáló katona tisztnek kijelenték, miként ők egyedül készek Allibunari ellen indulni, s az ottani bizottmányt hatalmukba keriteni, de a vizsgáló tiszt nem kapván felsőbb parancsot, ezen ajánlatokat el nem fogadá. Pedig ha valahol, itt kellene rögtön intézkedni, nehogy Perlaszról és Karlóczáról érkezzék előbb a lázadóknak segedelme.
Ajánljuk őket az illető felsőbb hatóságok figyelmébe. Szerk.
Későbbi tudositások szerint a lázadók mintegy 1800-an háromflül csakugyan megtámadtak julius 1-jén Szentmihály helységét; azonban b. Thüngen lovasszázados mintegy 200 emberrel utjokat állotta, s megszalasztotta őket annyira, hogy egy része a szőllők közé futott, más része a török sánczokhoz visszavonult. A mint a százados ez utóbbiakat meg akarta támadni, egyszerre a sánczok tetején flemelkedik mintegy 1000 lázadó sorban állítva 3 álgyuval; ekkor mieink háromszor tüzettek, amazok pedig 3 ágyulövéssel feleltek. A százados b. Thüngen észrevévén, hogy az Allibunariból sz. Jánosra vivő országuton még mintegy 4–500 lázadó közeledik; minthogy seregének balszárnyát igen veszélyeztetve lenni találta, Szent János felé visszavonult, hogy magát a Bukavina gyalog ezred 2. századával egyesithesse. Már ezek akkor kocsikon siettek segedelmökre; de minthogy az ellenfél serege még ekkor is sokkal nagyobb számu volt, a mi embereink a ferenczcsatornán át visszahuzódtak. – Itt az ürményházaiakkal megtámadták. E támadónál gróf D’Orsay lovas kapitány, a mint a szállás keritését átugratá, lova meglövetvén, ő maga a lázadók által agyonveretve a harczmezőn maradt. Kivüle csupán egy közvitéz esett el, 3 ember, és 4 ló pedig megsebesült. Blomberg ezredes azonnal sietett a mieink segitségére, de már akkor a csata bevégezve volt; Szentmihály helysége minden oldalról felgyujtatott, lakosai Sz. János és Ürményházára menekültek. Az ezredes rögtön őrcsapatot állittatott fel a ferencz-csatornánál, s négy felé osztva seregét, Temesvárról sürgetve vár segedelmet.
Az Oest. Allg. Zeitungnak Tarnowból ezeket irják: „Egész bizonyossággal jósolhatom hogy Gallicziával határos egyik megyében, Szepesben, forradalom kiütése van készülőben. Hiteles kutfőbül merített tudósitás szerint a nevezett megye a poseni lázadásban felsült lengyel szökevények s a lengyel ujonczállítás elöl megszökött egyének is. E gyülevész nép guerilla-csatát szándokol előidézni az ausztriai kormány ellen.” – A hirlap czime, mellyből ezeket kiirjuk, minden megjegyzést fölöslegessé tesz. Az pest. Allgemeine mákszemnyivel sem lelkiismeretesebb, sem nem barátságosabb a magyarok irányában az augsburgi nénikénél. – A mi kormányunk azonban, reméljük, szemmel tartandja a nevezett megyét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir