Aradból julius 1-jről.

Full text search

Aradból julius 1-jről.
Aradból julius 1-jről írják, hogy a Don Miguel ezredbeli derék magyar katonák s a Schwarzenberg dsidások mult héten indultak innen z alvidékekre. A tisztek nagy része ellen sok a panasz, hogy távozáskor igen kicsinylőleg nyilatkoztak a magyar nemzet felől. – Nem ártana kicserélni őket magyar érzelmüekkel. Az aradi vár most a nemzetőrség oltalmába van helyezve. Az itteni lakosság nagyon ohajtva várta a harczban erős székeség megérkeztét a nagy készületeket is tett elfogadásukra, de miután otthon is szükség van reájok, az aradi nép azon reményben talál vigasztalást, hogy él magyar, áll Buda még, él a jász-kun s a hajduság, s élnek a tiszahátiak.
A mult napokban hozatott be a csicséri oláh pap mint néplázitó a megye fogságába, tanuk vannak ellene, de van egy r. cath. pap ellen is, ki a radnai követválasztáson az oláhságot a magyarok ellen lázitá; még nem vagyunk értesülve hasonló sors érte-e a hasonló merényletet?
A julius 1-jén tartott városi közgyülésen fölolvastaték Vukovics Sabbas kir. biztos fölhivó levele az iránt, hogy a veszélybenv forgó Becskeres segélyére, – Temesvár példájára – a nemzetőrség egy része leküldessék; itt ott panaszok hallhatók, hogy már multkor is mentek az alvidékre nemzetőrök, de mint feleslegesek visszautasittattak, azonban helyes tudósitónk azon észrevétele, hogy midőn a haza veszélyben van, okoskodás helyett menni kell; a nemzetőrség jelszava: „Az Isten adott a mgyarnak erőt, bátorságot, adjon a ministerium fegyvert, mi adunk elleneinknek halált.”

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir