Nagy-Szebenből, junius 30-án.

Full text search

Nagy-Szebenből, junius 30-án.
Nagy-Szebenből, junius 30-án 1848 az erdélyi nemzet egyeteme Salmen Ferencz és jegyzős Sigerus Károly aláirása mellett belügy ministerhez egy tiltakozó iratot intéz, s abban oda nyilatkozik hogy:
„Ámbár az erdélyi országgyülésen az uniót a szász követek a szász nemzet nagy többségének akarata ellen fogadták el, hogy ha mégis ő felsége az unio szentesitését az összes monarchia javával összeegyeztethetőnek itélendi, a szász nemzet ő felsége akaratának hódolni fog. – Mivel azonban az erdély országgyülés az egyesülési törvényczikk 3-ik §-ában tisztán kifejezte: hogy Erdélyben a közigazgatás és igzaságszolgáltatás folyama és személyzeti szerkezete a közelebbi közös hongyülés általi elrendezésig jelen helyzetben marad; – a szász nemzet tiltakozást inétz ő felségéhez, a magyar ministeriumnak bármelly eljárása és avatkozása ellen, mind addig, mig a már megnyilt közös országgyülésen, a magyar kormány és a szász nemzet közti viszonyok ő felsége helybehagyásával nem szabályoztatnak; és azért B. Vay Miklós koronaőrnek, mint kiküldött országos biztosnak hatóságát sem ismeri el, s különösen szabadkozik országos bitos ur azon hatóságától, miszerint a rögtön itélő biroságnak a szabályszerü eseteken túl is kiterjesztve alkalmazására felhatalmaztatott.”
Ezen különös tiltakozásra – tekintetbe vevén az ő feltése által szentesiett törvény iránti engedelmességnek kijelentett készséégt – megnyugtató hangulatban teszünk egy két észrevételt.
Ő felsége az unio iránti törvényt helybe hagyván egyszersmind a dolog természetes következménye gyanánt ő fenségét a nádor kir. helytartót, s a ministeriumot oda utasitotta, hogy kormányzatát e szerint immár Erdélyre is kiterjeszteni kötelességének ismerje.
A ministerium ezt megtevé, egyszersmind azonban lelkiösmeretes figyelemmel volt az idézett 3ik §-usra, miszerint Erdélyben a közigazgatás és igazságszolgáltatás folyama és személyzeti szerkezete, a törvényhozás intézkedéseig jelen helyzetben marad. – Ebben a ministerium semmit sem változtatott, s nem is változtat, s ugy közvetlen rendeletei, mint a körülmények által igényelt országos biztosi kiküldés az Erdélybeni közigazgatás és igazságszolgáltatás folyamában és személyzeti szerkezetében, legkisebb módositást sem ezközöl.
Szász atyánkfiai tehát tökéletesen nyugodtak lehetnek, s minél őszintébb hódolattal viseltetnek ő felsége akarata iránt, annál inkább figyelemben kell azt venniök, hogy midőn a ministerium kormányoz, és intézkdedik Erdélynek sem közigazgatásán sem igazságszolgáltatásán nem változtat, s a ministerium nem más mint azon alkotmányszerü eszköz, melly által ő felsége a végrehajtó hatalmat törvény értelmében gyakorolja; s igy a ministerium törvény intézkedési joga ellen tiltakozni annyi tesz, mint ő felsége végrehajtó hatalma ellen tiltakozni.
A rögtönitélő biróság iránt is tökéletesen nyugodtak lehetnek. A mi ministereink Jellasich kezeinkben, s a kiküldött országos biztos humánus kezeiben az nem a terrorismusnak eszköze, hanem védj a törvényszerető polgároknak, s a jognak s személy és vagyonbátorságnak ótalma. – B. Vay Miklósnak nincs meghagyva, hogy rögtön itélőszékeket állitson, akár kell, akár nem, hanem csak az, hogy ha szükség állíthasson. S ennyi hagtalmat kellett erdélyi testvéreink saját ótalma végett kezébe adni; mert különben megtörténhetnék, hogy a törvényes rende ellenségei, talán épen a szász földet az erőszak és fejetlenség lángjába borithatnák, mikorra a jelentés Budára érkezhetik. – Vay Miklós tudja erélyesen, de discretióval használni a reá bizott hatalmat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir