A KÉPVISELŐK HÁZA JUL. 11-DIKÉN.

Full text search

A KÉPVISELŐK HÁZA JUL. 11-DIKÉN.
Tollat! hadd hirdessem a honnak és világnak a jelenetet, melly ma a magyar nép képviseleti teremében átvillant s melly nagyszerü eredméynében mindent túlhald, mit három század óta életünk története fölmutathat.
E jelenet, főleg egy személy körűl csoportosul. E személy Kossuth. Ő testben szenvedő. Fel a házba a lépcsőn ketten vezették. Belép a terembe s képviselők és karzatok robogó éljenbe törtnek ki megjelenésén. Kevés szünet után az elnök megnyitja az ülést, 2 s Kossuth halkan, csendesen, a háznak szobornémasága közt a szószékre lép. Itt tollam megáll. Olvassátok beszédét, én azt még főbb rajzokban sem közlöm. Ő ebben nem az agitator többé, sőt minister is kevésbé, mint hazafi, kinek minden lehelete, ajkának minden motszanása a hazának megmentése, egyedűl és csupán.
Midőn beszédének vége felé, elgyöngült testének minden erejét összeszedvén, azon pontra ér, hol a nemzetet 200 ezer katona és 42 millió kölcsön megszavazására hivja fel, mint egy ember kel fel a képviselők egész tömege és a terem minden szegletéből harsog: a „Megadjuk! Megszavazzuk!” s mintha esküdött volna, mindenki kezet emelt, és Kossuth beszédében megáll; talán többet monda még, de megilletve az értelem, a lelkek eme hatalmas összehangzásán, összevoná szonoklatának vitorláit s gyöngébb, elmélyedettebb hangon néhány szóval befejezé előadását, mondván:
„Uraim! önök felálottak mint egy férfiu, s én leborúlok a nemzet nagysága előtt, s csak azt mondom, annyi energiát a kivitelben, mint a mennyi hazafiuságot tapasztaltam a megajánlásban a Magyarországot a polkok kapui sem döntendik meg!; a ház minden tagja pedig ujra kél, ujra megriadnak balról és jobbról az „elfogadjuk” és „megszavazzuk” hatalmas hangjai. Az elnök tehát kijelenti, hogy a pénzügyminister indítványára a ház egyértelmmel 200 ezer katonát szavaz és 42 millió kölcsönre hitelt nyujt.
S itt talán már le kellene tennem a narratori tollat s elmondani néhány igénytelen észrevételt eme határozat mulhatlan következményéről; de meg nem állhatom, hogy országotokba. ti költők és festők, kevéssé ne csapjak által.
Soha még hazafiságot ennyire magasulva nem látott magyar. Nem volt ember a teremben, kit e jelenet meg nem illetett volna. Ifjak, féfiak és aggastyánok, eltünt közőlök a kor különbségének minden nyoma, el a kedélyek töbféleségének minden szinezete s hazafi lélek fellángolása minden arczon és ajkon, minden szemen és minden homlokon visszavillogta magát. És miután az elnök az ülést felfüggeszté, s miután a képviselők könytől ázott szemekkel s meleg kézszorítással üdvözlék egymást, mennyi érzékeny nyilatkozatok valának hallhatók! „Éltem minden keserüségét és minden örömét, multat és jövőt, szivesen e pillanat érzelmeiért!” mondja egy ifju. – „szivesen halok e mai nap után!” mondja egy másik. – Most elbocsáthatod szolgádat uram!” mondja Simeonnal az ősz Palóczy. –
uraim! a hazafiság illy manifestatiója, a nép akaratának ily hatalmas kifejezése után nem elmondhatjuk-e, hogy e haza meg fog mentetni.
Nekünk az önállást, a szabadságot az europai mozgalmak hozák meg, – mondják sokan – és ne vitatkozzunk a felett: ebben mennyi a nemzet érdeme. A historia majd megmondja, mennyit vettünk mi az europai mozgalmaktól, s meg azt is, mennyit adtunk mi azokhoz; de ím az események ugy hozták magokkal, hogy nekünk feladatunk most már a „parta tueri.”. És a határozat s a lelkesedés melly azt megalkotta, kezes, hogy a feladatnak megis felelünk. Nem volt elegendő arra, hogy az europai népcsaládbe e 15 milliónyi szabad nép kellő helyét elfoglalhassa, az, hogy önállásra emelkedett az által, hogy izgazságos volt minden egyes tagja, békes, kiméletes minden szomszéd néptársa iránt s be kelljen-e bizonyitani azt, hogy elég erőst azt reactiók s pártütések ellen megvédeni. Ám legyen!
Europa szabad népeinek sympathiája azért kisérte eddig a magyart, mert az absolitusmus e homoktengerén erre kelet felé egyetlen oasisa volt a szabadságnak; önállásunk, szabadságunk kivivásában pedig azért köszönté örömmel, mert a keleti civilizatio szövétnektartóinak, több, előharczosainak néz bennünket. Jól van. Eme határozatunk legyen manifestuma annak, hogy mi csak elég szabadok, de elég erősek is vagyunk e rendeltetésnek megfelelni, és ennek igy kell lenni; mert ha szabadsáunk mindig elegendő volt volna is arra, hogy szerettessünk, de gyöngeségünkkelcsak megszánást arathatánk. A tekintet, a tisztelet, csak a bátornak és erősnek adatik meg.
A magyar képviselők munkájokat eszélyesebben s nagyobb méltósággal nem kezdheték meg, mint igy Europának bemuttva az erőt, mellyet előállíthatunk, s a hazafiságot, melylyel az erőt előálítjuk.
Zágrábban azt fogják gondolni, hogy e készület csupán érettök és végettök történik, és ha elég vakmerök és őrültek pártosságot fognak magoknak tulajdonitani. Nem ugy van. E határozatból egyebet nem következtethetnek, mint hogy elszántak vagyunk a magyar birodalom épségét minden áron megőrizni, s ha nekik sem a fejedelem szava, proclamatiók, szóbeli nyilatkozat, trónbeszéd útján, sem e nemzetgyülési határozat nem elegendők arra, hogy a pártütés fegyverét lerakják, legyen szerintök, döntsön a fegyver.
De a képviselőház határozata nagyszerűségének alapja nem a horvát bonyodalomban keresendő csupán.
Megszoktuk a reactiót, az aristocratia és hyerarchia álorczája alatt keresni; ez igy volt le egész a legújabb forradalmakig; azonban valamint a hadi tactica, ugy az eszmék országában is a csatázás nem megy örökké egyenlőn. A despotismus és bureaucratia most is, mint világ kezdete óta mindig szemközt áll a szabadsággal, de más fegyverekkel, más tacticával. Ugyan miért vezetne most is papot és nemest a szabadság ellen, midőn a történet megmutatta, hogy ezek fegyverek, mellyek a szabdságot metszik és sebzik, de meg nm ölik. Tehát új fegyverek s a hadvezetés új nemét találák fel, s megindíták a különböző népfajok egymásközti harczát, s nem gondolva a vérrel, mellyel patakzik, nem a tulajdonnal mellyel pusztíttatik, nem a civilisatióval, mellynek lombjai elárvulhatnak, a bureaucratia és despotismus megy, vezetvén egymás ellen a külön ajku honfi testvéreket, csalfán igérvén jobbra, igérvén balra, a még egyszeri hatalomra emelés áráért, sokat, mindent.
És ettől kell, ettől fogja a magyar hazáját megóvni, és hogy e következményeiben épen olly gyászos, mint meddő kisérlet követőkre ne találjon, ok, – a harmadik – hogy mielőbb nagyobb hadi erőt fejtsen ki.
Megjönnek az idők – mot az eszmék terjedésének gyorsabb volta miatt hamarább mint eddig történt – midőn a népfajok épen ugy szánakozni mint bámulni fognak a felett, hogy engedhetnék magokat egy hazának gyermekit, egy alkotmánynak osztályosit, azért mert ajkaik különböző hangokra nyilnak, tűzbe, vérbe vezetni, épen úgy, mint fájdalommal telünk el, ha olvassuk a vallási harczokat, mellyeket a hyerarchia és a szabadság ellenieket, mellyeket a despotismus élesztett, ápolt ugyanazon hon gyermekei között.
Itt állunk tehát most határozatunkkal a világ előtt. Ellenséget nem keresünk, de ha jön, elfogadjuk mint illik – fegyverrel. Keztyűt senki lábához nem dobunk, ha lábunkhoz dobatik, – felveszszük. A magyar birodalom határit megőrizzük, épen ugy, mint nemzeti szabadságunkat. Szerb-rablást és gyujtogatást, horvát lázadást és pártütést türni nem fogunk; szóval: e hazát megmentendjük.
Egy százada mult, midőn egy országgyülési lelkesedés, „vitam et sanginem!” felkiáltással trónt mente meg, ez, utósó fellobogását tüntette fel a nemesi harczias vitézségnek, a mai lelkesedés első kitörése volt a néperőnek és néphazafiságnak. Nem volt ember, ki a Mária Terézia alatti s a mai jelenet hasonltosságait és különféleségeit nem párvonalozta volna mindjárt az ülés után de abban megegyezett mindenki, hogy valamint akkor az erejében megfogyott s puhulásnak indult nemesség hősileg harczolt s győzött, ugy az uj erőre kelt s nehéz életmódjában megedzett szabad nép győzni fog kétségtelenül.
A világ pedig látni és hallani fogja, hogy a mai lelkesedés viszhangja, miként fog átczikázni bérczen és sikon, és látni fogja a kormány kezeit, milly erélyességgel fog e határozatnak életet adni.
Gorove István

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir