Szászváros jul. 4.

Full text search

Szászváros jul. 4.
A robot és dézma megszüntetését a nép általános lelkesedéssel fogadta, a szomszédbeli oláhok azonban nem elglék a szolgabirói hirdetést, mig az az imperator és Saguna püspök által alá nem iratik a dézmás lelkészek pedig itt ott, kik meglepőleg vették a homályból kitisztult rendszert, gyüléseket tartanak, s a ministeriumhoz követeket akarnak küldeni a végett, hogy mivel a szászszéki papok évkezdete és vége szent János napra esik, őket mint előre szolgálókat illesse az idei termés. – Sok helyen a nép – mint halljuk – a papok izgatásaira idegenkedik a dologtól. Ezen jó urak nem látják át, hova vezetendik a nép sorsát. Hóra idejében annyira szaporodott a farkasok száma, hogy mig az ember falatkenyérét jajgatott, a farkasok embercsontot rágtak a kopár mezőn.
Németországból a napokban haza érkezett Geltch Frigyes zenével tiszteltetett meg, s elmondá tisztelkedőinek, hogy Hálában, Jenában, Lipcsén, Boroszlón és Frankfurtban sikerült neki ronkonszenvet ébreszteni irántok, s birja Németország igéretét, melly szerint 40000ren igérkeztek az erdélyi szászok megbántása esetében, a magyarok ellen felkelni. Gellch egyéiránt már tíz év óta izgat közöttünk, kinek jelszava: nem nyugodni, míg magyar vért nem lát, s ki – saját vallomása szerint – növendékeibe szándékozik beoltani a magyarok elleni gyülöletet.
A szász papok ritkán legmérgesebbek itt a szász czéhmesterek, félnek a czéhek eltörlésétől és attól, hogy magyar legényeket is kénytelenek lesznek tartani az 1376-ban Lajos király parancsaira alkotott gyönyörü (?) czéhszabályok mellett kardoskodnak.
Bruz Lajos

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir