Déva. Jul. 10-kén.

Full text search

Déva. Jul. 10-kén.
Soha Déván népesebb, lelkesebb megyei népgyülés nem volt mint e napon, mellyen az újon kinevezett főispán KunGothárd közbizalom s menydörgő „éljenek” közt elfoglalá főispáni székét.
A zavartalan gyülés eredményei: követválasztás; közfelkiáltással követeink lettek: Gyulay Lajos gr., Györfí Samú b., pótlókövet Váradi Ádám, mind a három egyén legragyogóbb gyöngy e megye koronájában. Jegyzőkönyve iratott, hogy a követségéről épen most csinosan számolt Kakucsi Elekre si főtekintet volt volna, ha ő jelenleg mint kinevezett h. főbiró olly szükséges nem volna a megyébe mint a falat kenyér.
Ezután tárgyaltatott a megyei pecsétnek új magyar körirattali metszése, a honvédelmi szükségekrei adakozás, „közlöny” megrendelés, tudósitók kinevezése a h. laphoz, s végűl a székbeli katonaság tetemes sérelmeinek k. biztos utjáni orvosoltatása s az 1848. XVI. T. cz.-nek is elég tétetett. Minden nagyszerű lelkesedéssel folyt le, s az eredmény megmagyaráztatván – a magyarul nem értőknek is keblökben nyugalmat, viszhangot talált a tiszta akarat, s mivel érdekökkel nem volt ősszeütközés örömmel távozának.
Irták a külföldi lapok, hogy midőn Metternich buktát hallák a francziák örömökben az utczán csókolák egymást. Igy van most Déván „vége a szolgaságnak” üdvözli egymást minden ajak.
Egy szót Nopcsa Lászlóról. Ő a volt főispán még mind érdekli a figyelmet. N. L. egyike volt azon mérges növényeknek, mellyek kipárolgások által az apák józan erkölcsét rontak meg a fiakban. Sok hibái, sok vétkei voltak. Alatta élt a „tizek tanácsa” a „sohajok hidja” alatta volt azon rendőrség, melly megcsufoltatást adott annak ki kéjhölgy előtt nem emelt főveget. Alatta ért tetőre hűbéri szolgaság. Alatta voltak – kevés kivétellel – a törvényhozó ész hijával zsaroló tisztek; alatta a rosz. Ő isten is volt, apáért fiút és lányt is büntetett. Most minden megváltozott, más most a volt dévai elpuhult, gyönyörökben kimerűlt, önző, hizelgő nép; erőt érez magában mert szétszakitá a kéjhölgyek poiticáját, el a régi nopcsai szerződést nem lesz több szilaj önkény; kezes a közbizalom embere Kún Gothárd; nem lesz elnyomatás, kaczérság, szemtelenség. A gyülésen ezer sokaság kiáltá, „vesszen Nopcsa” a házi erények feldulója! N-ban két szép oldal volt: egyik, hogy bár ő rendszer hivatalnoka volt is, de aristorcratának csak azért, mert főúr, elsőséget soha nem adott; a más, hogy mindig kész volt segiteni barátit – bár azokat soha sem ismeré. Feltünt nekem hogy azok is kiálták: „vesszen” kiknek ő – bár érdemetleneknek – egykor házat, ruház és kenyeret adott. Hát ugy kihalt a gyermeki hála?! „Gyülöld a zsarnokot, de szeresd jól tevődet” mondá a bölcs Siraenyai Dionnak.
Jellemző volt, hogy a mai gyülésen a szeretett uj őispán elhagyatni kérte rang, születés czimeit; ő világos fő. E lete nap a megye felett. Beiktatási ebéd nem volt. Igen hellyesen, a szűkpénz egyébbre kell, kell golyó és lőpor a honfiaknak, s az eszem iszomnak legyen is már vége. A hangszerek és kancsók közt kiáltott „éljenre” nem sovárog a nemesebb indálatu. A vendégségek a századokkal aljasodtak, más volt az Etele várossában, ott a lakomák közt hősi tettekre ébresztett a dalnok. Tán az illy lakomák egykori élete még feltámad. Adja isten! – Brúz Lajos

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir