Tiszttársaimhoz.

Full text search

Tiszttársaimhoz.
A forradalom szelleme rohan, s hullámaival mindeneket magával ragad, s nincs intézet, rendszer, társulat, hogy ez átalakulás korszakában ne mozogna, s ha az újítást maga teremteni nem képes, nyilatkozik s irántai hajlamát a virággal s kormánynyal tudatja s ezt intézkedésre szólítja. – Martius 15–ke óta várva vártam, hogy jelen fölszólításomtól, tiszttársaim valmellyike által fölmentetem, de várakozásban csalódtam. Ezen hallgatás arra magyarázható, hogy a népjegyzők jelenlegi állapotukkal meg vannak elégedve, s ezért nem nyilatkoznak; mit, ismerve tiszttársaim meggyőződésüket, kereken tagadok. Valljon mellyikünk helyesli a papoktóli függést? Holott eddig, fájdalom ma is, sokan illy állapotban nyögnek. Jegyző s kántor uramnak – egy személyben – a legközelebbi képviselők választásakor is meg volt hagyva, plébánosa – határtalan parancsnoka – által, hogy hű követője legyen*. Ha a jegyzők függetlenek s erélyesebben léphetne föl, a papok, ármányos hálójukba nem fognak annyi ártatlan lelket. – Valljon mellyikünk helyesli azt, hogy tiszttársaim olly nyomorultan tengődjenek mint ekkoráig, s a martiusi napok óta még inkább, mert volt földesurain lemondtak pártfogói szerepökről, s nem kis segítségtől fosztvák meg a jegyzők. – Helyeseljük mi a földes uraságtóli függetlenségünket, de mindenesetre ohajtható aképi jutalmaztatásunk, hogy függetlenségünket megótalmazhassuk, a szegénységet véletlenül is magába sodró lekenyerezés örvénytől; s igy nem hiszem, nem hihetem, hogy a jegyzők ez okból hallgattak, de meggyőződve levén, hogy a községek rendezése okvetetlen szőnyegre kerülvén, hivatalunk is rendszeresíttetik, annál inkább, minthogy a mult országgyülés elvileg kimondta állapotunk javítását, s ezért bízták véletlenre sorsukat. Igaz, de aha hallgatunk, előbbeni ok alkalmaztatik ránk, mert néma gyereknek tulajdon anyja sem tudja baját. – Nekünk kötelességünk, hivataluk gyönge oldalit kimutatni, ezeket magunk legjobban ismerjük, nekünk kötelességünk kútfőket kifürkészni, mellyek szerint volna, nem csak hivatalunk, de a község testülete is rendszeresítendő, s ezt az ország várta tőlünk, s noha nem szólíttattunk föl – mint a tanítók – hogy nyilatkozzunk, mi ezt megtegyük ön s a község érdekéért. Szükséges volna a jegyzők általános összejövetele, hogy véleményünket képviselőinkkel tudassuk, minthogy pedig azt, részint szegénységünk, részint hivatalunk nem engedi, legtanácsosabb, minden megye népjegyzői külön nyilatkozzanak. – Ennél fogva fölszólítom s kérem Pest megye jegyzőit, hogy a legközelebbi bizottmányi ülés előtti napon, délután 4 órakor a megye házánál jelenjenek meg, reménylem, hogy jelen felszólítás következtében, a megyei terem nyitva fog várni bennünket, tanácskozandókat teendőinkről.
Igy történt K–ival, ki panaszolkodott, hogy kényteleníttetett Körmöczyre szavazi. – Sz.
Tiszttársaim! Feledkezzetek meg az indítványozó parányiságáról, az ügy szentsége lebegjen szemeitek előtt, mellynek szerencsés, vagy szerencsétlen megoldásától 10 ezer tiszttárs, s 10 millió nép sorsa és üdve függ. –
Szeberényi Andor, s. k. maglódi népjegyző.
– Az egyetemi orvoskar e folyó hó 25–kén reggeli 10 órakor az egyetem nagyobb teremében évnegyedes közgyülést tart. – Pesten 1848, jul. 18–kán.
Halász Gejza, orvoskari jegyző.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir