NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. A népjogi választmány beadá jelentését az olasz-autriai háborúról. A számos indítványok, javaslatok, mellyek e kérdést illetőleg a válsztmányhoz intéztettek, egyhangulag ohajtják, hogy ezen háború minél előbb bevéeztessék. – A választmány, nem tartván magát följogosítva, a háború jogos- vagy jogtalanságát taglalni, s miután Austria jelenleg sem nem egészen idegen Németország irányában, sem tökéletes német, s végre a szövetségi gyülés megszünte s a középponti hatalomnak még ez ideig nem történt alakulása következtében nem létezvén olly hatóság, melly jelenleg az ügy mibenlétéről kielégítő fölvilágosítást adhatana, saját véleménye abban központosúl: hogy miután teljes bizonysággal nem tudhatni, minő föltételeket kötött ki magának Olaszország, s azokat mennyiben foadta el Austria, nehogy elhamarkodás történjék: az eddig adatok szolgáltassanak át a központi hatalomnak olly meghagyással, hogy ő a felelős ministerium utján világositsaföl a nemzeti gyülést, s adjon véleményt az iránt, valjon a fenforgó viszonyoknál fogva czélirányos-e a háborút folytató hatalmaknak Németország közbenjárását fölajánlani.
A nemzeti gyülés elhatározta, hogy a limburgi herczegség Hollandtól elszakadván, Németországhoz kapcsoltassék. A hollandi statusadósságnak megállapítása, reá esendő mennyiségi kiegyenlitése, s jogai az ideiglenes középponti hatalomra bizatott, a ratificatio a nemzeti gyülésnek tartatván fen..
Az alap jogok tárgyalása folytán, a 2 § következőleg állapítatott 114meg: mindegyik németnek joga van a birodalom bármelly részében letelepedni és lakni, bárminémű fekvő vagyont szerezni s azzal szabadon rendelkezni, minden kenyérkereseti módot űzni, s a községi-polgárjogot elnyerni. A tartózkodás és lakhatási föltételek egy külön helybeli törvény (Heimatgesetz), az ipart illetők pedig ipar-rendelet (Gewerbe-Ordnung) által fogná egész Németországra nézve meghatároztatni.
– A lipcsei hirlap hallatlan következtetéseket akar tulajdonítani annak, hogy Elbogen (kis német-cseh város) Laubét az ismeretes irót választá képviselőjének a nemzeti gyülésbe. Csodálkozását a következő ellentétekben fejezi ki: Csehországban szászt választanak, catholicusok protestanst, azt, ki 6 évvel ezelőtt első lépett fel a czechomania ellen, s kinek akkor személye ellen kikelt, ugyanazon gr. Thun kénytetett neki megbizását aláirni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir