OLÁHORSZÁG.

Full text search

OLÁHORSZÁG.
Bukurest, julius 10-kén. Ama hiteles értesítés, hogy a moldvai és oláh fejedelemségeket muszka és török seregek szálják meg, sőt, hogy a muszkák már át is lépték a határokat, nagy hatással volt az itteni népre; de ez nem is lehetett másképen, midőn tudósítónk szerint az ottani forradalmat nem maga a nép, hanem a leginkább Francziországban nevelt ifjuság, s a nagyobb nemesség által támogattatva idézte elő; különös, hogy a magasb aristocratia, melly a forradalom sükerülte által rangját, czímét és birtokát kockáztatá, mégis titkon maga gyámolitá a forradalmiakat, de ennek magyarázó kulcsa az, mert a magas arictocratia teljes bizonyossággal számított arra, hogy az oláh fejedelemségben kiütendő forradalmat a muszka és török elnyomandják, s akkor a magasb uri rend ismét birtokába jő kiváltságainak. Innen magyarázható, hogy egy magasb rangu bojár sem csatlakozott nyultan a mozgalomhoz ennek kitörése előtt nagy részint falura s fürdőbe húzták vissza ezek magokat.
A köznép igen nagy bizalmatlansággal, s kevés örömmel fogadá az értesítést, hogy a robotolástól fölmentetik; és később néhány nappal, midőn t. i. a régi rendszer ujra visszaállíttatott, a nép ismét minden ellenmondás nélkül folytatja az uri szolgálatot.
A mint a nép fegyverre szálótatott, majd nem mindenütt ellenszenv mutatkozék e felszólitás iránt, visszaemlékezett a nép az 1820-ik évre, Thodoris idejére, ekkor is sokat igértek neki, s keveset adtak meg.
Közép osztály – europai értelemben vévé – alig van az oláh fejedelemségekben. A mint a kézmüves vagy kereskedő egy kevésé jobb létre vergődött, mindjárt bojár lenni kivánkozik. A kisebb bojárság, a kézmüvesek és kereskedők gyermeki, a mint alamennyire kiképződtek, a köz igazgatás alsóbb hivatalait, s igy tovább a legmagasb rangu bojárok, a hivatalok legmagaasb polczait foglalják el; a nélkül, hogy kivált az utóbbiak – mert törvény biztosítja számukra a legfényesb tisztségeket – elegendő képzettséggel bírnának e hivatásnak megfelelni.
Igy történt, hogy sem a bizalmatlankodó köznép, sem az előjogaira féltékeny főranguak a forradalomhoz nem csatlakoztak; és ennek következtménye az, hogy a kik részesei voltak a mozgalomnak, most menekvésben keresnek segedelmet. A mint jul. 10-én elterjedt a muszka és török seregeknek a fejedelemségek birtokába lépésének híre, azonnal eltüntek itt a nemzeti kokárdák, vállbojtok és lobogók; a főnemesség azonnal összejött a mtropolita érseknél, tanácskozván a rend és béke fentartásáról s a régi kormányrendszer visszahozataláról.
Julius 11-én reggel az egész városban híre futott, hogy a forradalmi kormány férfiak az előbbi éjen elhagyák Bukurestet, hátra hagyván magok után egy szózatot a néphez, melly ezt a keresztbeni bizodalomra s kitürésre buzdítja, példaul hován föl Izrael népét a pusztában, melly 40 évig szenvedett míg az ígéret földére bejuthatott, és fogadás tétetik a szózatban, eme kersztet és a vándor botot nem tenni le előbb, míg az ujabb fölébredés csókjával nem illetendik egymás ajkait.
E szózat nem tett hatást a népre, mert annak szerzői megfutamodván ítéletet mondának saját szózatuk felett.
Ma minden ismét a junius 23-ka előtti állapotba tért vissza, az idegen nem hinné, hogy itt némi változás is történt volna. A forradalmiak által foglyokká tett Odobesco és Solomon a muszkapártiak által szabadon eresztettek, a régi kormány emberei visszanyerék előbbi állomásaikat. Bámulatos csendben történt a régi rendszernek visszaállitása.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir