A FRANCZIA ALKOTMÁNYTERV.

Full text search

A FRANCZIA ALKOTMÁNYTERV.
„A francziák azon kovász, mellyet Európa asszony felmarkolt, s három véka lisztben felkavarván, savanyodni s kelni hagyott. Minden európaiak azonegy teknőben a tésztából dagasztott, és az újabb miveltség egy kemenczéjében sült kenyerek.” Sohasem volt egy német Demokritos ezen megjegyzése olly igaz, mint most, midőn a párisi mozgalmakból egész Európára kihatott fegyverzörej elriasztja a lélek nyugalmát, anyját a gondolat önállóságának, s önkénytelen utánzására ragadja a sokaságot. Tehát a rend és szabadság, az üdvös haladás minden barátjának tizszeresen érdekében áll, hogy a francziák számára most készülő alkotmány a béke alkotmánya legyen. Hogy a szabdságot mennyire biztosítandja, ne vizsgáljuk: mert a szabdság fogalma iránt nagyon különbözők a nézetek. Egyik a „semmit rólunk nélkülünk”-ben, másik a népképviselet által eszközlött centralisatióban keresi azt. Henm, hogy a békének mi elemeit rejti magában a közzétett alkotmányterv, ez iránt tárni fel egy nézetet, nem lesz érdektelen.
A nemzet békés maradásának elemei, a nép megélhetésének hezézségein kívűl, legközelebb az alkotmányban rejlenek. Az alkotmány leginkább akkor gyámolítja a közbékét: ha a nép minden osztályait politicai szabadsággal kielégítőleg foglalkodtatja, meg ha az országot nem engedi egy főváros uralkodása alá sülyedni.
A mult évtized az európai béke zálogául az algiri háborút nézte. És most is sok franczia külháború alakjában várja a béke angyalát, melly a proletárusok karjait s a clubok szenvedélyeit elfoglalná. Ámde a hadviselés nem biztos, nem tartós, sőt életölő villámhárító. A legbiztosb, legtartósb s legtöbb politicai haszonnal kinálkozó villámháritót minden nemzet a népnek politicai szabdsággali elfoglaltatásában bihatja. De a franczia törvényhozók erre még rá nem mehettek. Nehéz félszázad tárja szemeik elé, hogy a centralisatio forradalmak nemzője, s még sem csökköne hozzá való ragsazkodásuk, és csak nagy nehezen sikerűl az események döngetésének itt ott tágabb tért nyitni a nép közdolgokban részvéte számára.
Azt terveztetik, hogy a nép mindenütt aránylag csekély számú képviselők által munkáljon, s tehát minden politicai joggyakorlatát választásokban találja. De a választáok perczek művei, s mindig rázkódásban tartják a társaságot: a népet tehát nem kielégítőleg foglalkodtatják. És nem is nyitnak lőtte olly mezőt, hol a nyugtalanabb elmék terhöket mindig elszülhetnék.
A felség a népnek tulajdoníttatik s elidegeníthetlennek mondatik, és a törvényhozó hatalom mégis egy független s feleletmentes gyülésra bízatik, nemcsak, a képviselők még sétrhetlenek is, miként nem kivülök senki más. Tahát ezentúl a képviselők háza lesz azon űnbak, mellyre minden forradalom epéjét önteni fogja; és a korlátlan hatalmú gyülés miként egykor a korlátlan fejedelem, csak fegyveres erő közepett jelenhetend meg biztosan. Ezt jósolni nem kell; a májusi s juniusi napok mutatják, hogy ez már is így van.
A képviselők csak három évre választatván, lehetne vélni, hogy a nemzetnek nincs annyi fejedelme, a hány képviselője van: hahogy a francziáknak ollykor három és is nem völna örök idő, s Lamartine példáj sem mutatná, hogy kit a nép osztatlan szava hatalom és népszerűség legfőbb fokára öflemelt, néhány hónap alatt könnyen arra juthat, miszerint lelépése s megsemmisülése a közbéke helyreállásának főfeltételeűltekintetnék.
A pairkamarahiányzandását sem lehet a béke eleműl tekinteni. A népfelség hittanának logicai következménye az, hogy miként egy a nép és állodalom, ugy csak egy törvényhozó testület legyen. Ámde sem Európaában, sem Amerikában nem állhatván fen a néptől elvált egy testület, mindenütt szükség lett két gyülést alakítni, s a népképviselet elméletében axioma gyanánt állt a kétkamarai rendszer.Most a francziák másod ízben kisértik meg az egy kamarát. Sikerét elvárjuk.
„Nemcsak mi ministerek vagyunk felelősök, ők (a nemzet képviselői) is azok, felelősebbek, mint mi, mert a mi hatalmunkat törvények irják körül, ők pedig a törvényt magok hozzák.” Ezt irá e lapok 4-ik számában Kosstuh. És mi tétova nélkül kimondhatjuk, miszerint ha a francziák ezen képviselői felelősséget valósággá tudnák s akarnák tenni, sem képviselőiket örizniök nem kellene, sem a pairkamarára soha szükségök nem leendne, s alkotmányuk a közbékét s szabadságot a lehető legnagyobb mértékben biztosítaná.
A végrehajtó hatalom nagyon pontosan szabályoztatik ugyan, s körébe némileg decentralisatio czéloztatik behozatni: mindazáltal mégis minden igazgatás az elnök állodalmi tanács hatalma alatt központosíttatik, midőn megengedtetik, hogy a nép által választott fő- és municaplis tanácsokat az elnök három hónapra felfüggeszthesse s az állodalmi tanács megegyezésével fel is oszlathassa. Igaz, hogy ezen feloszlatható tanácsok is nagyobb erkölcsi és anyagi erőt fejthetnek ki a hatalom törvénytelen követelései ellen, mint a ministeri kinevezéstől függő tisztviselők: mindazáltal ezen tanácsok csak függő ágai lesznek az igazgatási hierarchiának. Való helyhatóságot bennök csak akkor lehetne keresni, ha a feloszlathatás helytt ezek is felelősekké tétetnének a törvényhozás előtt.
Igy a mint a törvényhozás a közigazgatás terveztetik, csakugyan Páris fog uralkodni ezentul is az ország fölött. És sem a valódi megye-, sem az uj angliai község-rendszernek nyoma sem látszatván, s a meetingekről sem levén szó, nem lesz, mi a nép szellemi duzzadosázának jótékony szellentyűjeűl szolgálhatna.
E tekintetben tehát hiányzandanak a közbékét előmozdító rugók az uj alkotmányban. Hanem ezen uj alkotmány mégis sokkal jótékonyabban fog hatni a nemzet nyugalmára, mint hatott a bukott charta.
A dynastiák folytonos változásai a lefolyt félszázadban eléggé bizonyítják annak elkerülhetlen szükségét, hogy Francziaországban az örökös király helyét egy legfelebb négy évre választott elnök foglalja el, s immár törvényes rend serint történjenek azon változások, miket eddig forradalmaknak kellett eszközöli.
A census nélküli általános szavazatnak a tapasztalás ugyan nem mutatja azon eredményét, mellyet tőle várni szokta: de még megmnyugtatja mindnyájokat, kik a választói jogot kivánják, s egyszerübb törvények hozatalának hatalmas eszköze az.
A charta nem rendelkezett vala az alkotmány változtatásának módjáról, azt hát forradalom által kellett megbukttni de az alktomány meg akarja szabni e módot, békés utra utasítván a hiányok kijavítását. És ezt a mi törvényhozóinknak is figyelembe kellend venniök. Mindebből kitűnik, miként a tetszéssel fogadott alkotmányterv törvénynyé válván, sokkal erősb gyámola lez a nemzet nyugalmának, mint volt az 1830-ki charta; de korántsem leend egészen a béke alkotmánya, és nem leen ollyan, mellyet nekünk nagyon utánozni tanácsos volna. – Benczúr János

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir